Varikosel ve spermiyogram hakkında

bebisim1

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
30 Kasım 2010
4.187
0
66
İstanbul
Öncelikle,iyi günler doktorum,kolay gelsin.1 yıllık evliyiz ve evlendiğimizden bu yana çocuk istiyoruz.Eşim ancak haftada bir kez(bazen daha da geç)boşalabiliyor.Doğal olarak yumurtlama zamanıma denk gelmiyor,denk gelse bile zaman uzun olunca spermlerin kalitesi düşebileceğinden olması zor bir ihtimal,bu yüzden doktora gittik ve çeşitli tahliller yapıldı.Bunları size aynen yazıyorum,bir de size danışmak istedik,yorumlarsanız seviniriz.

DOPPLER ULTRASON

Sağ testis 41*24 mm.,sol testis 40*24 mm.boyutlarındadır.Bilateral testis konturları düzgün olup parankim ekojeniteleri homojendir.Testisler içerisinde solid ya da kistik yer kaplayıcı lezyon saptanmadı.
Her iki epididim başı normal boyutlardadır.Parankim ekojeniteleri homojendir.Sağ tarafta panpiniform plaksus venlerinde dilatasyon saptanmadı.Sağda istirahatte yaklaşık 1mm. valsalva ile 1,5 mm.,solda istirahatte 2,5 mm.valsalva ile 3mm.olarak ölçülmüştür.Renkli doppler incelemesinde valsalva manevrası ile sağ tarafta belirgin venöz ger akım saptanmadı.Solda 2-3 saniye süreli reflü akım mevcuttur.
Hidrosel incelenmedi.

KAN TESTİ
Referans aralığı

Testosteron ( Total ) 341,00 ng/dl 280,00 1100,00

SI 11,83 nmol/L 9,72 38,17

SPERMİYOGRAM
Beklenen

Abtinans süresi:6 gün 2-7 gün
Hacim:6 ml. 2-7 ml.
ph: 7,2-8
Likefaksiyon:<30 dakika < 30 dakika
Vizkozite:Normal Normal
Sayı:24 milyon/ml. > 20 milyon/ ml.
Hareketlilik:% 14
Hızlı ileri hareketlilik a) % 0 a > % 25
Yavaş ileri hareketlilik b) % 12
Yerinde hareketlilik c) % 2 total motil > % 50
Hareketsiz d) % 86

Normal oranı : % 5 > 14 ( Kruger)
Aglütinasyon: Negatif Negatif
Yuvarlak hücre: < 1 milyon

Yıkama sonrası

Hacim:1 ml.
Sayı:7 milyon/ml.
Hareketlilik:%36

Morfoloji Kruger Strict kriterine göre değerlendirilmiştir.

Doktorum bu tahlillere göre varikosel ameliyatına gerek var mı? Doğal yoldan hamile kalabilir miyim?İlaç takviyesi falan yapılabilir mi?Sorularıma göre ne önerirsiniz?

Öncelikle,iyi günler doktorum,kolay gelsin.1 yıllık evliyiz ve evlendiğimizden bu yana çocuk istiyoruz.Eşim ancak haftada bir kez(bazen daha da geç)boşalabiliyor.Doğal olarak yumurtlama zamanıma denk gelmiyor,denk gelse bile zaman uzun olunca spermlerin kalitesi düşebileceğinden olması zor bir ihtimal,bu yüzden doktora gittik ve çeşitli tahliller yapıldı.Bunları size aynen yazıyorum,bir de size danışmak istedik,yorumlarsanız seviniriz.

DOPPLER ULTRASON

Sağ testis 41*24 mm.,sol testis 40*24 mm.boyutlarındadır.Bilateral testis konturları düzgün olup parankim ekojeniteleri homojendir.Testisler içerisinde solid ya da kistik yer kaplayıcı lezyon saptanmadı.
Her iki epididim başı normal boyutlardadır.Parankim ekojeniteleri homojendir.Sağ tarafta panpiniform plaksus venlerinde dilatasyon saptanmadı.Sağda istirahatte yaklaşık 1mm. valsalva ile 1,5 mm.,solda istirahatte 2,5 mm.valsalva ile 3mm.olarak ölçülmüştür.Renkli doppler incelemesinde valsalva manevrası ile sağ tarafta belirgin venöz ger akım saptanmadı.Solda 2-3 saniye süreli reflü akım mevcuttur.
Hidrosel incelenmedi.

KAN TESTİ
Referans aralığı

Testosteron ( Total ) 341,00 ng/dl 280,00 1100,00

SI 11,83 nmol/L 9,72 38,17

SPERMİYOGRAM
Beklenen

Abtinans süresi:6 gün 2-7 gün
Hacim:6 ml. 2-7 ml.
ph: 7,2-8
Likefaksiyon:<30 dakika < 30 dakika
Vizkozite:Normal Normal
Sayı:24 milyon/ml. > 20 milyon/ ml.
Hareketlilik:% 14
Hızlı ileri hareketlilik a) % 0 a > % 25
Yavaş ileri hareketlilik b) % 12
Yerinde hareketlilik c) % 2 total motil > % 50
Hareketsiz d) % 86

Normal oranı : % 5 > 14 ( Kruger)
Aglütinasyon: Negatif Negatif
Yuvarlak hücre: < 1 milyon

Yıkama sonrası

Hacim:1 ml.
Sayı:7 milyon/ml.
Hareketlilik:%36

Morfoloji Kruger Strict kriterine göre değerlendirilmiştir.

Doktorum bu tahlillere göre varikosel ameliyatına gerek var mı? Doğal yoldan hamile kalabilir miyim?İlaç takviyesi falan yapılabilir mi?Sorularıma göre ne önerirsiniz?

merhaba eğer birlikteliklerinizi iyi zamanlayamıyorsanız, hareketlilik durumu ve yıkama sonrası sayı ve morfolojiyi de gözönünde bulundurarak size aşılama tedavisi önerilebilri. ben varikosel ameliyatı önermem. istanbulda iseniz sizin muayenenizi ve rahim filminizi de çekerek uygun tedavi başlatılabiir. saygılarımla.

> hocam biz 20aylık evliyiz 1yıldır korunmuyoruz bende bir sorun
> çıkmadı eşimin sperm tahlil sonuçlarının düşük olanları yazıyorum
> sonuç referans
> sperm
> kons: :11,7 >=20
> ileri hızlı hareketli: 11,1 > =25
> sperm motilite indexi: 32 >=80
> toplam sperm : 23,4 >=40
> ileri hareketlilik: 9,6 >=20
> lokosit kons: >1
> yorumlarsanız çook sevinirim

doppler ve elle muayenede varikosel olduğu anlaşıldı ama siz ne önerirsiniz ameliyat olmalı mı bu değerlerle?

2ay önce değerler yaklaşık 2 katıydı bu değerler yeni...

Back
X