Vites dusurme:(

1. vites sadece kalkmak içindir. 1'le gidilmez. kalkarsınız ve hemen 2'ye atarsınız. 3 2 yapılır ama 3 2 1 yapılmaz, araç sarsılır 2'yle durursunuz ya da hızınızı yavaşlatırsınız.
dizel arabaların devri daha yüksek olduğu için kolay stop etmez kullanımı daha kolaydır. benzinli arabaya biraz daha fazla gaz vermeniz gerekir.

Ee tamam zaten durduğumuz zaman vitesi 1 de bekletiriz ki kalkışa hazır olmak için.Ben bunu demek istemiştim.

Ee tamam zaten durduğumuz zaman vitesi 1 de bekletiriz ki kalkışa hazır olmak için.Ben bunu demek istemiştim.

mümkün olduğunca durduğunuzda aracı viteste bekletmeyin, yokuşta değilseniz eğer boşa alın frende bekleyin. çünkü araç viteste beklerken debriyaja da basılı durduğunuzdan debriyaj kutusunun ömrü kısalıyor ki bu da oldukça pahalı.
aslında hepsi serilikle alakalı.
3ten 5e de geçiyorum, 5ten 3e de, zamanla bunları seri olarak yapıyorsunuz.

Sanırım konu sahibinin demek istediği şey yanlış anlamadıysam eğer.Mesela vites 3 te gidiyoruz ama acil olarak yavaşlamamız gerekir bunun içinde vitesi 1 e almamız lazım ama hız göstergesi buna müsait değil.Ben 3 2 1 şeklinde yapıyorum.3 ten direkt 1 e alan var mı zaman kaybetmeden.Umarım anlatabilmisimdir demek istediğimi.
arabanın devri düşmemişse direk 1 atılırsa kasar ,ani fren yapılacaksa debrajla birlikte basmak gerek frene sonra vitesi küçültürsün ama kendini sağ elini vites için kullnacak şekilde alıştırırsam sürekli sorun olmuyor.

:KK55:Kizlar dert degil tamam ama bana problem oldu bu durum.arac kullaniyorum dizel.benzinliyi kaldirmada sorun yasiyorum stop ettiriyorum ve trafikte tehlike yaratiyor.ama gelgelelim vitesi 3 ten yukari atamiyorum sebebi ise hiz dusurdugum vakit vitesi kaca dusurmem lazim ayarlayamiyorum.3 uncu viteste tintin gidiyorum sagdan sagdan.bunun pratik bi yolu yokmu ne yapabilirim.hadi deneyimli bayan arkadaslarim bana bi el atinda su vitesi 4 5 takayim gideyim
sen yavaş gittiğin için arabanın zorlandığını anlamazsın yani aslında araba henüz zorlanmıyor. Ama sen biraz hızını arttırırsan arabanın zorlandığını hem de dizel arabanın nasıl bangır bangır öttüğünü görüp mecbur vites attıracaksın. Yani önce 70-80 yapmaya çalış ki arabanın vitese ihtiyacı olduğunu anla. Sen 50-60 la gidersen daha 3 ten yukarı çıkamazsın.

mümkün olduğunca durduğunuzda aracı viteste bekletmeyin, yokuşta değilseniz eğer boşa alın frende bekleyin. çünkü araç viteste beklerken debriyaja da basılı durduğunuzdan debriyaj kutusunun ömrü kısalıyor ki bu da oldukça pahalı.
aslında hepsi serilikle alakalı.
3ten 5e de geçiyorum, 5ten 3e de, zamanla bunları seri olarak yapıyorsunuz.

Ben şu şekilde yapıyorum yani eğer 10 20 sn lik bir durma söz konusuysa ışıklar vs. gibi vites 1 de bekliyorum ki direk kalkışa geçeyim diye.Ama uzun süreli bekleyislerde dediginiz daha mantıklı gibi evet.

arabanın devri düşmemişse direk 1 atılırsa kasar ,ani fren yapılacaksa debrajla birlikte basmak gerek frene sonra vitesi küçültürsün ama kendini sağ elini vites için kullnacak şekilde alıştırırsam sürekli sorun olmuyor.

Bunları biliyorum.Ben farklı bir şey anlatmaya çalışmıştım.Teşekkürler :))

Arabanın çıkardığı ses vitesi düşürmen gerektiğini söyler aslında :)
Vitesi kaça düşürücem diye bir şey yok ki. Arttırırken nasıl birer birer arttırırsan o şekilde de düşüreceksin.

Sesten anlarsın, motor boğulur. Gaza basarsın ama araba gitmez, gider de gazı köklesen bile çok hızlanmaz. Ama bu ses olayı tecrübe ile ilgili, zamanla motorun sesinden arabanın vites yükseltmeni istediğini anlarsın. Basit şekilde 40km hız olunca 3. vitese geç 60 km olunca 4. vitese. 80 km'de 5. vites. Düşürürken de asla 2 vites birden düşürme, 5'den 4'e at, sonra 3'e. Mesela 85' km hızla gidiyorsun, kırmızı ışık var duracaksın, frene bas bir yandan hemen 4. vitese düşür, sonra 3-2 şeklinde yavaşla. Vitesle daha kolay ve yumuşak yavaşlarsın. Alışmakla ilgili, şehir içinde genelde 4. vites kullanılıyor zaten. Yol çok açıksa 5'e alıyorum ben, sürekli dur kalk zamanlarda 4. vites en rahatı.

Back
X