Benim çocuğum yok o yüzden bilmiyorum sanırım ama tamam ne çocuklar diken üstünde olsun, mum gibi otursun ama ne de çekmece karıştırsın yani. Çocuğum yok dediğim gibi bilmiyorum normal mi bu? Bir anne çocuğu başka evde çekmeceleri karıştırınca normal karşılayabiliyor mu? Bir çocuk ne zaman öğreniyor ki başkasının evinde yapmaması gereken şeyleri. Ben de karakterli çocuk yetiştirmek istiyorum, ben de koyun olmasın istiyorum. Cezadan korktuğu ödülü istediği için değil de içinden geldiği için olsun istiyorum falan da. Yani bilemiyorum çekmece de karıştırılmaz yahu. Yemekler sağa sola dökülmez, eldeki çikolata kanepeye yapıştırılmaz. Gelenekçi anne ile modern anne arasında mı kalmışım, özgür çocuk yetiştircez diye saçmalıyor muyuz bilemedim.
Sanırım kkda okumuştum. Bir gün birine misafire gitmişler ve evin kızı oynadığı oyunda gece olduğu için yarı karanlıkta oturmuşlar bütün misafirlik boyunca. Hani akşam 5te ne tam önünü göremeyeceğin kadar karanlık olur ama bir yandan da insanların yüzünü bile seçememeye başlarsın işte öyle. Neymiş çocuk öyle istiyormuş. Yemişim istemesini. Hala şok eder bu hikaye ve ordaki ebeveynler beni.
Bu çok ince bir çizgi. Benim kızım 4 yaşında evde gayet özgürdür,kendine zarar vermediği sürece istediği yerde oynayabilir,salonda birşeyler atıştırabilir ama başkasının evinde bunu yapmaması gerektiğini bilir. Ayrica dağıttığını toplaması gerektiğinide öğrettim. En basitinden küveti dolduruyorum,uygun olan oyuncaklarını almasına izin veriyorum,oynuyor ama çıkacağı zaman kuvetteki su biterken o oyuncakları kenara kaldırması gerektiğini,kuruyup süzülmeden küvetten çıkaramayacağını biliyor. Annemde dahi izinsiz birşey almaz,oda oda gezmez,anaanne gelirmisin,şu odadan /mutfaktan birşey alabilirmiyim der,annemide götürür,onun nezaretinde yapar ne yapacaksa. Hep böyle değildi tabiki bu çocuk,böyle doğmadı ama öğrettim bunu ben. Serbestlikse ufak kurallar dahilinde kendi evimizde dibine kadar serbest,zira onunda evi orası,oda bir birey,ama serbestliği başkasının evinde biter,sınırlanır. Ne kimsenin çekmecesini açabilir,ne dolabını karıştırabilir. Öğrendi. Biliyor.
Bunlar annenin elinde tamamen. Siz ne verirseniz onu alır çocuk. Ben evde eline vursam,onu elleme,bunu dökme,dağıtma desem o çocuk ilk bulduğu fırsatta zaman mekan farketmez yapar bunu,başkasının evine gidince ekstra large takılıyorsam ,çocuğumu gözlemleyip,yanlış yaptığı yerde dur demiyorsam bende sorun zira çocuk çocukluğunu yapıyor.
Ha benim evimde rahat edilsin isterim,umurumda olmaz,kırılmıs,dökülmüş. Bilerek,isteyerek,kasıtli,bilinçli yapılıyorsa sadece üzülebilirim,aksi halde oynarken,yerken bir anda birşey dökülüyorsa doğaldır. Ben uygun alan yaratmazsam evime gelen çocuklara,bunlar gayet olağan şeyler. Geçenlerde kızımın arkadaşları geldi,3 çocuk,yemekte yediler dökülüp saçılmadan,kinetik kumda oynadılar yine ev batmadı,slime da yaptılar yine birşey olmadı. Yemek için kızımın masasını hazırladım,oturdular yediler,kızım orada otururken ne kadar döküyorsa o kadar döküldü (neredeyse hiç yani)kum için örtümüz var serdim yere verdim kalıpları oturdular oynadılar,sıkılınca topladım,örtüyü silkeledim,kumu kaldırdım tertemiz. Slime yine masada alan ayarladım oturdular oynadılar,oyun bitince slimelar kutuya,çocuklar ellerini yıkamaya bitti gitti. Ben ilgilenmesem,kumda dökülürdü,yemeği ellerine versem gezip yerlerdi ne onlar yediklerinden anlardı ne ben,slime yine aynı şekilde yapış yapış birşey,denetimsiz versem alan yaratmasam onuda sagda solda yapışmış,bulaşmış halde bulurdum. Ha alan yarattım oyunlarına müdahale etmedim,o kadar güzel vakit gecirdiler ki eve gitmek istemediler,anneleride arayip ne yaptın sen hep gelmek istiyorlar dediler.
Tek gereken onlara alan yaratmak,burada oynayabilirsiniz istediğiniz gibi ama buradan başka yere götüremezsiniz burası kum kösesi,bu alan slime alanı vb yönlendirmeler ve ufak sınırlarla gayette güzel oynuyor çocuklar.