Yemeklerimin lezzetli olması için....

elifaltunn

Guru
Kayıtlı Üye
12 Ağustos 2013
401
132
333
8yıldan beri evliyim ama ne yaptıysam yapayım yemeklerimde lezzet yok bi kere yaptığımı aynı ölçülerle yapsamda bi diğerini tutmuyor e bide eşim bolulu olunca beklentiler büyük oluyo bana verebileceğiniz püf noktalar tarifler öneriler ne gelirse hepsine razıyım :(((

8yıldan beri evliyim ama ne yaptıysam yapayım yemeklerimde lezzet yok bi kere yaptığımı aynı ölçülerle yapsamda bi diğerini tutmuyor e bide eşim bolulu olunca beklentiler büyük oluyo bana verebileceğiniz püf noktalar tarifler öneriler ne gelirse hepsine razıyım :(((

üzüldüm..benim eşim de midesine çok düşkündür.ben 9aylık evliyim kendimi geliştirmeye çalışıyorum.ben oktay ustanın tariflerini deniyorum güzel oluyo eşim de beğeniyo..mesela geçen hafta islim kebabı,ve kaşarlı milföylü köfte yi denedim çok severek yedik.tavsiye ederim.internetten oktay ustanın sitesinden bulabilirsin

Benim gördüğüm en bariz püf noktası yemeklerin yağını biraz bolca koymak, yemekleri fazla sulu yapmayıp, suyunu azar, azar ilave etmek iyi oluyor. Bir de pek çok erkeğin bol salçalı yemeklerden hoşlandığını düşünüyorum.

Herkesin damak zevkine uyar mı bilmem ama, bana göre zeytinyağlı yemeklere bir kiloya bir çorba kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı tuz uygun ölçülerdir.

Özellikle taze fasulye ve taze barbunya pişirirken suyunu eklemeden önce, tüm malzemeleri 5-10 dakika harlı ateşte sık, sık karıştırarak biraz halletmek suyu ondan sonra azar azar eklemek iyi olur. Et ve baklagillere sıcak su eklemek lazım, sebzelere soğuk su da konabilir. Et/tavuk yemeklerine, barbunyaya, pilakiye bir kaç diş sarmısak yakışır bence.

Ben her yemege sogan ve yaninda gerek duyulrsa sarimsak katilmasindan yanayim lezzet acisindan..
Salca bibe salcasi oldugu zaman daha guzel bi yemek cikiyor ortaya:)
Bir de yemege tuzun yanisira az da seker atmak guzel oluyor ;))
Daha yeni evliymissin esin de buyuk beklentilere girmesin bi zahmet canim hersey zamanla olucak :))

Selamlar,
Öncelikle ben inanmıyorum o kadarda lezzetsiz yemek yaptığına yıllarca iyice alışmışsındır artık sana öyle geliyordur ama genede tecrübelerimden birkaç paylaşayım.
Yemekte kullanılan malzeme çok önemli mesela köftemi yapacaksın kıyması iyi değilse sen istediğini yap o köfte güzel olmaz.
Zeytinyağlı sebzelerde su oranı çok önemli eğer suyunu fazla koyarsan yemeğin lezzetsiz olur. Şeker ve tuz oranıda önemli tabi.
Kuru baklagilde fazla tuz ve su çektiğinden bu oran yine önemli. Eğer suyunu az koyarsan altını söndürünce kalan suyuda çeker kupkuru birşey olur.
Sebzeler tuzu az , baklagil tuzu biraz daha fazla istiyor. Bu da önemli detay bence
Dolmalar sıkıntılı biraz alışmaya bağlı ki iyi bilirsin her zman aynı lezzet olmuyor.
Pilav desen tereyağ kullan mutlaka tadına tat katıyor. Ben ıslanmış pirince suyunu 1e 1buçuk ölçü olarak yapıyorum ve pişene kadar kapağını açıp karıştırmıyorum ama bu da pirince bağlı.
Tatlılar da yapa yapa alışılıyor. Mesela sütlaçta önceden pirinci iyi pişirmek önemli yoksa şeker ve sütü koyunca pirinç iyice sertleşiyor.
Ben yemeklerin genelini aynı tarzda yapıyorum sıkıntı yok. Yağ, soğan, salça, domates su vs. Yeni birşey yaptıysam tutmama ihtimali yüksek ama eleştirip, eksikleri bulup ikinci yapışta telafi ediyorum.
Eminim güzel yemek yaparsında bizi deniyorsun:1: hadi kolay gelsin

Kısık ateşte yapılan tencere yemekleri genelde güzel oluyor.
Biber salçası ile domates salçasını karıştırmak da öyle.
Yemeğin suyu çok gelir yoğunluğu azalırsa kapağını açıp biraz daha pişirince sosu kıvam buluyor.
Pilav için margarin hoşuma gidiyor.Geniş tencerede çok kısık ateşte..
Sürekli kontrol etmek gerkiyor.Ben az kontrol edip çabucak pişsin istiyordum.cık.yanlış bi olay.

Eğer bazı örnekler verirsen ve spesifik tarfiler sorarsan belki daha çok yardım edilebilir.

Ben nerdeyse tüm kıymalarıma ve yemeklerime kimyon, tarçın ve bizim Azerbaycanda sarıkök denilen (şimdi türkçesini unuttum affola) (sarı renkli baharat), acı biber, tuz kullanırım. Bi dene canım sende. elinin altındaki baharatlardan kullan yemeklerde. çok güzel oluyor. sonuçta heresinden bir tat . ve bir birine karıştığğında müthiş tat oluyor.:49:

Merhaba bende yen, evliyim.Çok fazla yemek yapmaya vaktim yokdu.
Evlendikten sonra çogu şeyi öğrendim diyebilirim
Eşim bogazına düşkündür:)(ama bu aralar rejimdeyizz.. Yemek yemeyi fazla kaçırmışız galiba)
Arkadasların dediklerine katılıyorum
Yemeğin salçası ve yağı biraz bol olacak
Sarımsak genel olarak yüm yemeklerde kullanırım
Biber salcası ile domates salçasını karışıtırım
Kısık ateşte yaparım yemeklerimi
Düdüklüyü sık sık kullanırım Hem zamandan çalmıyor hemde lezzetli oluyor.
Yemeklerde püf noktalardan biride Soğanı güzel kavurmak. Yani sogan yemeğin tadından önce kokmayacak.
Ve yemeklerde bol baharat kullanırım.
Her siteden tarif almam pek tutumuyor çünkü. Sana önerebileceğim yemek sitesi
Kevserin mutfagı. ve cahide jibek.
Favorilerim.Bir çok şeyi cahide jibek den denedim Ve ölçüler birebir genelde tutuyor..
Ben çok güzel yemekler yapacagına eminim
Herşey zamanla oluyor

evet kızlar gerçektende oluyormuşşş :))) hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorumm işin sırrı yağında ve salçasındaymış genellikle tabi bide tereyağıı ;)

söylemesi ayıp yemeklerim çok beğenilir.benim verebileceğim püf noktaları şu;

1)sarımsak vazgeçilmezimdir,sebze yemeklerinin geneline(taza fasülye,börülçe,barbunya vs...)mezelere,yaprak sarması ve dolmaya,tarhana çorbası ve sebze çorbasına mutlaka sarımsak koyarım.yemekleri inanılmaz derecede lezzetlendiriyor.

2)yukarıdada belirttiğim gibi tarhana ve sebze çorbası yapacaksam önce tereyağıyla 3 diş sarımsağı kavuruyorum,sonra az kuru nane ve pul biber ekleyip diğer çorba malzemelerini öyle ekleyip çorbamı yapıyorum.

3)bulgur pilavı yapacaksan sebzeli yap,püf noktası tereyağ ve tavuk suyudur.ben önce soğan ve yeşil biberi bol tereyağında kavuruyorum,sonra rendelenmiş domates ve az salça ilave diyorum,kokusu çıkınca bulguru ilave edip tavuk suyu(yoksa 2 adet tavuk bulyon)az pulbiber ve fesleğen koyup kapaklıyorum,enfes oluyor.

4)ve pilav,makarna,kızartma,çorba dışında tüm yemeklerimde zeytinyağı kullanıyorum,hatta annem kızartmayı da zeytinyağında kızartıyor,güzel oluyor ama ben zeytinyağıma kıyamıyorum o ayrı.

5)neyse kısacası,pilav,makarna gibi yemekler bol tereyağlı lezzetli oluyor,sebze yemekleride zeytinyağlı ve sarımsaklı lezzetli oluyor.

6)en önemlisi ise yemekleri az suyla yaparım,yemeğin suyunu koyup su kaynadıktan sonra ocağı en kısık ayara getirip pişiririm yemeği,yemeğin kısık ateşte pişmesi önemli.

7)birde unutmadan bunu yeni öğrendim sende dene istersen karnıyarık yapacaksan malzemesinin içine azıcık kekikte koy çok yakışıyor,ben bilmiyordum güzel oluyor.

Son düzenleme:
Lezzetli yemekler de çok yenip kilo yapıyo o yüzden ben gidişatta zigzaglar çizittiriyorum bi iyi bi kötü:49:

Tabi herkesin damak zevki farklıdır ama genelde benim yemeklerimi çok beğenirler. Bence lezzetli yemekler yapmak için 3 şey çok önemli.. yağ (hangi yemeğe hangi yağ olmalı), salça ve kullanılan baharatlar.. Baharat karışımı her zaman uygun olmuyor. Örneğin ben kekik koyduğum yemeğe asla nane koymam. Çünkü nane ile kekik bir arada olmuyor. Sosların ayarını da iyi tutturmak lazım iyi oranlamak lazım. Yağ olarak ben genelde tereyağ ya da zeytinyağı kullanıyorum. Yemek yaparken kavurulan şeyleri iyi kavuruyorum, yemeğin suyunu her zaman az koyarım. Şimdilik aklıma gelenler bunlar...

Canım aynı sorun bende de vardı, çok araştırdım ve şimdi bu problemimden kurtuldum diyebilirim :)

Burada yazanların tamamı da doğru, hepsi çok yararlı bilgiler ve ek olarak bir büyüğümün tavsiyesi, yemeklere atacağın 1 kesme şeker yemeğin gazını alır; nohut, kurufasülye, bezelye gibi etli yemeklerde güzel oluyor denemelisin bence. Şeker tadı hissedilmiyor.

Bir de pilav yaparken önce tencereye biraz sıvı yağ koyup pilavı kavurup bir adet kesme şeker atıyorum, suyunu sıcak koyup 2-3 damla limon damlatıyorum ve tuzunu ayarlıyorum, kapağını kapatmadan evvel de üzerine bir parça tereyağı koyuyorum, böylece tereyağını başta koyup yakmamış oluyorum. Sonunda kar gibi beyaz pirinç pilavın hazır :)

Bir de güveç yaparken 1-2 kaşık kadar yoğurdu salça ile çırpıp yemeğe katabilirsin. Yoğurt güveç yemeklerinin terbiyesi sayılır, suyuna kıvam verir. :56:

Yemeğin tadını veren soğanıdır biraz bol kullanın ve ben her yemekte tuzot kullanırımmmmmm

Herşeyden önce yemeklerine sevgini katıcaksın sonra da içine katacağın baharatlar önemli rol oynuyo :)

Back
X