Yeni Akit'in 09.05'te yayınladığı habere tepki yağıyor

Fes başıma fes başıma püskülü ben olayım :KK53::KK53:

Bi cok kisi kadir misirogluna degil de basindaki fes'le dalga gecmis... Nefretiniz adama mi basindakine mi? Baskalarindan saygi beklerken kendi sayginizi unutmayin!:KK12:

Bi cok kisi kadir misirogluna degil de basindaki fes'le dalga gecmis... Nefretiniz adama mi basindakine mi? Baskalarindan saygi beklerken kendi sayginizi unutmayin!:KK12:
tamdem,
fes Osmanlı giyimi değildir, Osmanlı'ya sonradan gelmiştir, hatta dini bir giyimde değildir, yani fes'e laf söylenmesi imparatorluğa veya dine saygısızlık değildir, Osmanlı fesleri İngiltere'den getirtirmiş, 1838'di galiba Osmanlı İngiltere'yle ticaret anlaşması yapıyor, fesler İngiltere'den ithal edilmeye başlanıyor ve dönemin padişahı kamu çalışanlarına fes'i zorunlu tutuyor, bunun üzerine halk gavur icadı deyip isyan ediyor, insanlar tepki gösterince dinen caizdir fetvası yayınlanıyor, ayrıca şunu da belirteyim fes yunan'larında kullandığı bir aksesuardır, ortodoks kiliselerinde ayinlere katılanlarda fes takarmış.

Fes'in tarihçesini bilmemiz lazım, tepki ne Osmanlı'ya ne dine, fes bizim kültürümüze sonradan entegre edilmiştir ve bir aksesuardan ötesi değildir.

fes'in tam bir tarihçesi yok,tunustan geldiğide söylenir
İngiltere ile fes hiç uyuşmuyor,onları kullanabileceği bişey değil,ve ben hiç fes takan İngiliz görmedim
yunan askerlerindeki fes bile bildiğimiz asker bereleridir
ayinlerde kullanılan fesler evet aynı bizimkinden fakat bizden onlara geçmediği ne malum sonuçta Osmanlıyla
karışık yaşıyorlardı yunanlılar.
hadi onlardan geldi diyelim,geldiği gibi aynısı değilki değişmeler var
üretici yerde olabilir oraları.

image.webp

image.webp

İngiltere 1583’ten itibaren Osmanlı sanayiini incelemeye almış ve bu araştırma için iki kişiyi görevlendirmişti. İngiltere kraliçesinin Osmanlı sanayii hakkında öğrenilmesini istediği ana başlıklar şu şekildedir:

1-Osmanlı topraklarında, kumaş, iplik boyama ve dokuma teknolojisi hakkında bilgi toplamak,

2-Kumaş boyamada kullanılan tüm bitki fidan ve tohumlarının İngiltere’ye getirilmesi.

3-Boyamada kullanılan toprak ve madenlerin incelenmesi ve boyama tekniklerinin öğrenilmesi.

4-Osmanlı’da her çeşit kumaş üretim aşamalarının incelenmesi.

5-İngiliz kumaşları için Osmanlı topraklarında pazar oluşturmak için yapılması gerekenlerin belirlenmesi.

6-Cezayir ve Tunus için üretilen şapkaların (Fes) Osmanlı’nın diğer bölgelerinde de Pazar oluşturulmasına çalışılması. (1832’de Fes, Osmanlı’nın resmi kıyafeti olur)

http://www.dailymarkets.info/osmanli-devletinin-ekonomisi-nasil-coktu/

bu resimleri daha evvel gördüm,ve heryerde değişik bilgiler veriliyor
kimi yerde fesin nereden geldiği belli değildir deniyor
kimi yunan kimi İngiliz diyor
oradan gelse bile Osmanlı için üretilmiş olamazmı.

fes, bizans (bi nevi yunan diyelim hadi) başlıgıdır. sultan mahmut'un reform yapması gerekiyordu zaten. fes'i ingilizler para için osmanlı'ya dayattı. sultan mahmut açısından da reform için sembol niteligindeydi.

ha islamla alakası var mı? yok...

Back
X