Yeni mekânlar ve kendini yenileyenler

Cicilikiz

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
24 Ağustos 2009
1.972
10
48
. Ev-iş rutinine maruz kaldığımız günler geride kalıyor. Artık bir ayağımız dışarıda. Öyleyse nerelere gidebiliriz bir bakalım.

Açılır açılmaz fark yarattı
Dünyanın en iyi aşçılarıyla çalışan ve kendi ününü yaratıcılığıyla ispatlamış ünlü aşçılarımızdan Murat Bozok, uzun süren yurt dışı deneyimlerinden sonra titizliğiyle bilgisini birleştirdi ve Mimolett’i ıstanbul’da açtı. Sıraselviler’e inen işlek caddede sağ kolda tarihi bir bina gördüğümde içeride beni karşılayacak muhteşem şıklıktaki mekânı tahmin etmem güçtü. Bina, Türkiye’nin ilk şarap akademisi olan kayra akademiye de ev sahipliği yapıyor.

Mimolet, yüksek tavanı aydınlık duvarlarıyla modern bir şatoyu andırıyor. Yumuşak kahve tonları bembeyaz servisli masalarla hem gösterişli hem de sade. Tattığım lezzetlerden önce, hatırı sayılır zenginlikteki şarap menüsünün olduğunu ekleyeyim. Seçkin mekânlarda rastlayacağınız Somelier, yani şarap danışmanları sayesinde en leziz şaraplardan birini seçebilirsiniz. Gözünüz korkmasın tüm bu hizmet astronomik fiyatların habercisi değil. Arzu ettiğiniz şarabın şişesini pahalı buluyorsanız kadeh olarak da almanız mümkün. Yemeklere gelince, açılışta gelen kestaneli çorba trüf mantarının yağıyla aroma edilmişti ve lezzetliydi. Kahve fincanında tadıp arzu ederseniz porsiyon yükseltebilirsiniz.



Son zamanlarda fark yaratıcı seçenek olarak restoran menülerine giren kaz ciğeri, nereden ithal edilmeli nasıl pişirilmeli derken bir hayli gündem yaratan lezzetlerden. Murat Bey’in ustalığı bu konuda devreye girmiş ve en iyisi ithal edilmiş. Macaristan’dan gelen kaz ciğeri tazeliği kıvamı ve sunumuyla kusursuzdu. Yemeğime Karides Risotto ile devam ederken fark ettim ki, masalarda tuzda dâhil hiçbir baharat yok. Dünya’nın önde gelen restoranlarında da dikkat edilen bir hususmuş bu. Şefler, sundukları lezzetlerde tuzu da baharatı da öyle kıvamında kullanırlarmış ki, konuklar ekstra gereksinim duymazlarmış. Tuza bir parça düşkün olmama rağmen gerçekten hiç ihtiyaç duymadım.

Ve sırada yine vizyon sahibi bir yemek; patates püresi yatağında ızgara edilmiş geyik bonfile. Sunum adeta tasarım harikası. Alternatif tıpta adını sık duyduğum çarkıfelek meyvesi, yaban mersini ve bitter çikolata ile lezzet enfes bir tada eşitleniyor. Martini bardağında cheese cake deneyeceğim aklıma gelmezdi, üstelik kendi el yapımları dondurma eşliğinde. Hafif tatlılar kataloguna ekledim. Mimolett’te yemeklerin fiyatları 30 TL ile 70 TL arasında değişiyor.

Mimolett’e özel notlar• Somalier, yani şarap danışmanı var
• Martini bardağında Cheecake
• Masada tuzluk-baharatlık yok
• Kadehte şarap satın alabilirsiniz.

Adres: Sıraselviler Cad. No:55/A, Cihangir
Tel: (212) 245 98 58

ıkramları zengin, fiyatları şaşırtıcı

Işıkhan, Maltepe sahilde üç katlı, alabildiğine geniş ve şık bir kebapçı. Geleneksel lezzetleri yerinde yiyormuş gibi hissettirdiği için de bence işinin ehli. Baştan sona her şey bu kadar mı lezzetli olur, dediğim nadir restoranlardan biri. Tabi bu lezzeti yakalamış olmalarının arkasında kocaman bir ekip ve müşteri memnuniyetini makul fiyatlar karşılığında sağlama prensipleri var. Siz ne yiyeceğinizi seçerken masa öyle donatılıyor ki, tulum peynirinden ezmeye, ekşili salatadan humusa kadar başlangıçlar önünüze seriliyor.

isikhan_468x155.jpg


Güneydoğu lezzetleri ağırlıklı görünse de Edirne usulü ciğer, piliç şiş gibi seçenekler de bulunuyor. Edirne ciğer, çömlekte ve taş fırında pişiriliyor. Tadı harika. ıyi bir kebap için etin taze, sinirsiz ve iyi terbiye edilmiş olması gerekiyor. Işıkhan, kebaptaki iddiasında haklı; çünkü kebapları tadarken fark ettim ki, etler tam da böyle hazırlanıyor. Kebaplardan Adana, Urfa ve karışık kebabı denedim. Lezzetlerinden önce sunumdan bahsedeyim. Kebap, şişten çıkarılıp tabağa alınmıyor; soslu lavaş üzerinde servis ediliyor. Kebaplar, sanki Adana’da, Antep’te, Urfa’da yiyormuşsunuz gibi kendine has tatlarda. Karışık kebabın üzeri külbastıyla kaplı. Kebabı, közde soğanla yemek enfes bir deneyimdi. Zengin ikramlar ve ustalıkla hazırlanmış kebaplar şaşırtacak fiyatlarla Işıkhan’da.

Işıkhan’a özel notlar
• En zengin aperatif ikramı burada
• Malzemenin en iyisi kullanılıyor ve yerinden geliyor
• Külbastılı karışık kebabı denemelisiniz

Adres: ıdealtepe Turgut Özal Bulvarı Cumhuriyet Cad. No:103, Maltepe
Tel: (0216) 417 94 94

Makarna ve pizzada üstüne yok
Akaretlerde açılan Cafe D’Alfredo, ıtalya’nın meşhur pastalarını ıstanbul’un göbeğine getiriyor. Kendi üretimi makarnaların hem satışını hem de profesyonel mutfak ekibiyle pişirilmişini sunuyor. Sıcak karşılamalarıyla doğru bir personel seçimi yaptıklarını anladığımı da eklemek istiyorum. Taze makarnalarından Fettuccine’yi, peynirli ve ıspanaklı Canneloni Ricotta’yı ve çilek soslu biftekli Ravioli’yi denedim. Makarnalar hem sunum hem de lezzet olarak o kadar başarılı ki, eminim ıtalya’da yapılanlardan farklı değil.

alfredo_468x155.jpg


Pizzalarına gelince; denedikten sonra arkadaşlarıma da şiddetle tavsiye ettiğim mantarlı ve Mozzerella peynirli Calzone çok başarılı. Görüntü itibariyle Eskişehir’e özgü çiğ böreği andıran Calzone, üzerine eklenen taze domates sosuyla ve tabağı süsleyen yeşilliklerle favori pizzalarımdan biri oldu. Makarnalar ve pizzalar gibi tatlılar da ıtalya orijinli. Mascarpone peynirli tiramusu, Şef Turgut Şimşek’in özel saklama şekliyle son halini alırken ağzınızda eriyen tazelikte masanıza geliyor. Güveç içerisinde hazırlanması ve muhafaza edilmesi ilk kez Cafe D’Alfredo’da rastladığım bir yöntemdi. Semt Akaretler olunca fiyatlar uçan kaçan cinsten olur, diye düşündüm. Gördüğüm fiyat listesi beni o kadar şaşırttı ki, menüye birkaç kez bakma ihtiyacı duydum. 8 TL ile 27 TL arasında değişen fiyatlar, masanıza gelen tarifsiz lezzetleri düşününce tabir yerindeyse sudan ucuz.

Cafe D’alfredo’ya özel notlar• Her şeyi kendileri üretiyor
• Güveçte tiramisuyu deneyin
• Çilekli Ravioli enfes

Adres: Süleyman Seba Cad. No:59 Maçka
Tel: (212) 327 03 17

ıtalyanların deyimiyle “Perfetto”Cihangir’in en samimi ve sıcak mekânını buldum desem inanır mısınız? Anlatınca inanacaksınız. ıstanbul’un alternatifi en bol semtlerinden birindeyim. Bilinenler zaten göz önünde. Bir de kardelen gibi ancak keşfettiğinizde bulabileceğiniz bilinmek gibi bir derdi olmayanlar var. ışte onlardan biri Beynelmilel Cevizli Biber. Burayı, ünlü tiyatrocu Erol Günaydın’ın kızı Ayşegül Hanım ve onun çocukluk arkadaşı Sibel Hanım işletiyor. Metrekare olarak küçük bir yer olmasına rağmen renklerin uçukluğu, duvarların fotoğraf sergisini andıran nostaljisi ve fonda duyduğunuz Edith Piaf, koşturmadan yorulmuş ruhunuza masaj yapıyor. Gelelim yemeklerine. Çocuk ruhunu kaybetmemiş iki müthiş kadın konuklarını en iyi şekilde ağırlamak için kılı kırk yarıyor. Gaziantep’in meşhur baharatı zahterle hazırlanmış zeytinyağı tabağı, humus, enginar ve taze fasulye başlangıç olarak masaya geliyor. Buraya kadar bile harika değil mi? Daha sonra gelen çömlekte pişirilmiş bolonez sosla hazırlanmış mısır galetleri Ayşegül Hanımın imzasını taşıyor; tadı harika.
cevizli_468x155.jpg



Mısır unuyla hazırlanmış küçük hamur toplarının arasında, bolonez sosla sotelenmiş biftek eti var. Sos çeşitleri zengin. Bolonez sos sevmiyorsanız değiştirebilirsiniz. ıtalya’nın özgün tatlarından olan Crostone, Sibel Hanımın yaratıcı elleriyle nefis bir forma girmiş. Trabzon’a özgü vakfı-kebir ekmeğini uzun dilimler halinde keserek hafif tost ekmeği kıtırlığına getiriyor ve Crostene harcını üzerine koyarak fırınlıyor. Yazarken bile yine canımın çektiğini hissettim. Pesto soslu Gniocch’de ıtalyan ünlüsü diğer bir yemek. Bol Parmesan ve taze pesto sosu var. Tatlılara gelince acı kahve eşliğinde sıcak browni’sini öneririm. Fiyatlar makul olmasına rağmen ilginç bir detay vereyim: Yemeğinizi yediniz, hesap geldi ve yüksek olduğunu düşündünüz. Bunu paylaşırsanız hesapta orta yolu bulabileceğiniz nadir mekânlardan Cevizli Biber.

Cevizli Biber’e özel notlar• Mısır unuyla hazırlanan galet harika
• Sosunuzu kendiniz seçiyorsunuz
• Hesabı öderken orta yol bulabiliyorsunuz!

Adres: Bakraç Sok. No: 26, Cihangir
Tel: (212) 249 90 80

Gündüzü başka gecesi başka güzel
Beyoğlu müdavimleri bu mekâna dikkat! Belki de ıstanbul’un en fazla mekân barındıran semtidir Beyoğlu. Nature&Peace sizin için keşfettiğim bir mekân. Büyük Parmakkapı sokakta doğanın temsili yeşil tonların yoğun kullanıldığı mekân, gündüzleri tüm gürültü ve kalabalığı dışarıda bırakarak huzurla yemek yiyebileceğiniz bir yer. Öğlen saatlerinde gittiğim mekânın dizaynı gayet güzel. Rahatlık hissi dekorasyona yansımış. Servis yapan arkadaşların güler yüzlülüğü, ilgisi de artı puan. Nature&Peace’in mutfağında hünerli elin sahibi Şef Ahmet Ali ımal.

nature_468x155.jpg


Bu kez şefin tavsiyelerini denemek istedim. ılk olarak, öğle yemeğine uygun hafif bir başlangıç; mevsim yeşillikleriyle ızgara edilmiş fleto tavuk. Sonrasında limon özüyle hazırlanan mayhoş sosla sunulan Falafel’se gerçekten nefisti. Birçok yerde tortellini denedim fakat Nature&Peace’de denediğim, öğlen saatlerinde Beyoğlu’na her yolum düştüğünde beni çağıracağa benziyor. Bal kabağı püresiyle hazırlanan tart’la finali yaptım. ışletmecisi Erhan Bey’den dinlediğime göre akşamları konsept tamamen değişiyor ve en iddialı barlara taş çıkaracak bir eğlence başlıyor. Web sitesinin konuk defterine bakılırsa ünlülerin gece turlarında mutlaka uğradıkları bir mekân Nature&Peace.

Nature&Peace’e özel notlar
• Sağlıklı menüler bulacaksınız
• Ünlülerin uğradığı bir mekân
• Bal kabaklı tart harijka

Adres: Büyük Parmakkapı Sok. No:15/A Beyoğlu
Tel: (212) 252 86 09
taps_468x155.jpg

Biranızı nasıl alırdınız?
Bebek sahilinde denize nazır mekânlardan biri Taps. Dünyaca ünlü aromalı biraları ilk günkü tazeliğinde muhafaza ederek sunan Taps’in ferah atmosferi oldukça hoşuma gitti. Hem yemeklerini, hem de aromalı biralarını tatmak için yola koyuldum. Terasta bir masa seçtim. Taps Sampler’la 100 mililitrelik dört çeşit birayı sipariş ederek damak tadınıza en uygun olanı seçiyorsunuz. Bira, yanında ne yesek derdinin en çok yaşandığı içkidir. Taps de bunu keşfetmiş olacak ki, biraya eşlik edecek nefis bir tabak hazırlamış; Taps Combo. ıçinde neler yok ki, bu tabağın; karides keseler, kalamar, tatlı mısır nugget, stick tavuk ve ek lezzetler…



Biranızın yanında ideal bir meze tabağı Taps Combo. Taps, menülerini çok sık yenileyen nadir mekânlardan. Yemek seçeneklerini oldukça geniş tutan Taps’in biralarından bahsetmek istiyorum. En favori birası muz ve karanfil aromalı Hefeweizen. Bu Alman birasının içimi güzel, aroması ağızda hafif bir tat bırakıyor. Diğer seçeneklerden Taps Pilsener, meyve aroması ve çiçek tadıyla gerçekten leziz. Vienna Lager Avusturya, Amber ale ıngiliz, Cream ale ıngiliz, Rauchbier ise isli bira olarak menüde yer alıyor. Fiyatlar 10 TL ile 40 TL arasında değişiyor. Yaz neredeyse geldi, sahil mekânları dolup taşmaya başladığında Bebek Taps’e bir uğrayın derim.

Taps’a özel notlar
• Sampler’la istediğiniz birayı seçiyorsunuz
• Biraya harika bir tabak eşlik ediyor
• Menüleri sık sık değişiyor

Adres: Cevdetpaşa Cad. No: 119 Bebek
Tel: (212) 263 87 00

Yazı: Hülya Ulupınar
Kaynak: In ıstanbul
 
Son düzenleme:
X