Hemen hemen herkes enfeksiyonların kışın olduğunu, havaların soğumasıyla birlikte üşütme ve mikropların yaygınlaştığını düşünür. Yani bir şeyler ters gittiğinde, sağlıkla alakalı bir sorun olduğunda bunu doğadan biliriz.

Gerçekten de havalar soğudunda, okulda, kreşte veya kapalı olan ortamlarda virüsler daha kolay yayıldığı için çocuklarımız daha sık hastalanır. Kış aylarında çocuklarımızın sık hastalanmasına alışmış olabiliriz. Bazen hastalık daha çabuk atlatılırken bazen daha uzun ve yorucu olabilir. Peki yazın neden hastalanır çocuklarımız? Yaz aylarında çocuklarımızın daha sağlıklı olabilmesi için alabileceğimiz önlemler var mıdır?

Çocuklar yazın neden hastalanır?

Yazın havalar sıcak olmasına rağmen çocuklarda, öksürük, yüksek ateş, boğaz ağrısı görülür. Her hastalık üşütmeden kaynaklı olmayabilir. Virüsten veya başka bir çocuktan mikrop kapılması sonucu oluşmaz. Havalar sıcak olduğunda, bademcik enfeksiyonu virüslerden değil bakterilerden meydana gelir. Bu bakteriler vücudumuzda her zaman bulunan hali hazırda bekleyen bakterilerdir.

İnsan vücudunun ağız ve boğaz yolunda milyonlarca bakteri bulunur. Bu bakterilerden bazıları zararlı ve bazıları da zararlı değil ve hatta aksine hastalık önleyicilerdir. Bu faydalı ve zararlı bakteriler arasındaki denge korunduğu sürece herhangi bir sorun olmaz. Fakat dost bakteriler herhangi bir şekilde zarar görür ve denge bozulursa, işte o zaman hastalık yaratanlar faaliyete geçer.

Zararlı ve faydalı bakterilerin arasındaki dengeyi bozan en önemli faktör ise reflüdür. Sık hasta olan çocuklarda ve bebeklerde reflü daha fazladır.

Reflü nedir?

Reflü mide asidinin bir şekilde ağıza geri dönmesidir. Bu asit zararlı bakterilerden çok yararlı bakterilere zarar veriyor. Yararlı bakterilerin reflü nedeniyle azalması sonucu da zararlı bakteriler hastalıklara sebep oluyor. Bu nedenle çocuklarımızı reflüye sebep olacak gıdalardan uzak tutmalıyız.

Rüflüye neden olan gıdalar nelerdir?

Kafein içeren kakaolu gıdalar, dondurma, hamburger, patates kızartması, buzlu içecekler, gazlı içecekler, soğan ve sarımsak reflüye sebep olur.  Özellikle çikolata çok miktarda tüketildiğinde yemek borusu ile mide arasındaki kapağın gevşemesine ve mide asidinin ağız yoluna çıkmasına neden olur. Aşırı miktarda tüketilmese bile çikolata içeriğindeki kafeinden dolayı reflüye neden olan bir gıdadır. Gazlı içecekler ise özellikle yemekle birlikte tüketildiği zaman zaten artmış olan mide içi basıncını, içerdiği basınçlı gazın mide içinde serbest kalması ile daha da arttırır. Artmış olan bu basınç da mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasını kolaylaştırır.

Çocuklarımızı reflüden korumak için nasıl beslemeliyiz?

Çocuklarımızı reflüden korumak için fırında pişen, az yağlı az baharatlı basit meyve ve sebzelerle beslemeliyiz. Dondurmanın paketli ve çikolatalı olanı yerine meyveli olanını tercih etmeliyiz. Yemekten hemen sonra havuza girmek gibi fiziksel aktivitelerden uzak tutmalıyız. Yemek saatlerine sadık kalmalıyız. Özellikle yatmadan önceki iki üç saat içerisinde yemek yememesini sağlamalıyız. Yemekten sonraki yaklaşık bir saat fazla fiziksel aktivite yapmadan sakin kalmasını sağlamalıyız.

Siz sağlıklı olursanız çocuğunuz da sağlıklı olur.

Çocuğunuz için çikolatalı dondurmadan uzak durmak zor olacaktır elbette. Fakat her zaman söylediğimiz gibi çocuğunuza doğru bir alışkanlık kazandırmak istiyorsanız işe kendinizden başlamalısınız. Siz ne yapıyorsanız çocuğunuz da onu yapar. Siz sağlıklı beslenmeye dikkat ederseniz çocuğunuzda sizi örnek olarak daha sağlıklı beslenmeye istekli olacaktır.

Kaynak: sevgilibebek.com