Sürekli ağlayan ve hazımsızlık sıkıntısı çeken bebekler her anne baba için oldukça üzüntü vericidir.Peki bebeklerde kabızlık için ne yapılmalı yada kabızlığa ne iyi gelir. Bebeklerde kabızlık çözümleri sorununu hızlıca çözebilecek öneriler yazımızda.

Bebeklerde Kabızlık Çözümleri

Bebeklerde kabızlık, dışkı sert, kuru ve bebeğin geçmesi zorlaştığında ortaya çıkar. Bu genellikle bebek katı gıdalar yemeye başladığında (yaklaşık beş ila altı aylıkken) oluşur. Seyrek görülen dışkılar mutlaka yumuşak oldukları sürece endişe verici bir neden değildir. Bebeğin kabızlığının önlenmesine yardımcı olmak için bebeğin beslenmesinde bazı önemler alabilirsiniz.

Kabız Bebeklere Nasıl Gıdalar Verilmelidir

Bebeklerde Kabızlık Çözümleri

Bebeklerde Kabızlık Çözümleri

Bebeğinize lif bakımından zengin besinler ile besleyin. Bazı katı yiyeceklerin muz, havuç ve pirinç tahıl gibi kabızlığı tetikleyebilir. Diğer gıdalar, makarna, armut, yulaf ezmesi ve arpa güveçleri gibi bebek kabızlığının önlenmesine yardımcı olabilir. Hangi gıdalarla beslenmesi konusunda emin olamıyorsanız doktorunuza danışabilirsiniz.

Bebeklerde Kabızlık Çözümleri | 1

Bebeklerde Kabızlık Çözümleri

Bebeği aktif tutun. Düşük aktivite bağıırsaklar hareket etmediği için kabızlığa neden olabilir. Bebeğiniz kendi başına hareket edemiyorsa bacaklarını hareket ettirebilirsiniz. Bebeğin bacaklarını bisiklet çevirir gibi hareket ettirin. Bebeğinizin yukarı ve aşağı getirilmesi bağırsaklara yardımcı olabilir.

Yemekten sonra bebeğin karnını masaj yapın. Hafif bir göbek masajı kabızlığı hafifletmeye yardımcı olabilir. Elininizi, karnın altındaki üç parmak genişliğinde olan bebeğin karnına koyun. Yavaşça basınç uygulayın.

Bebeklerde Kabızlık Çözümleri | 2

 

 

Bebekte Kabızlık Belirtileri

Kabız bebekleri bağırsak hareketleri sırasında ağrı ve rahatsızlık duyacaktır. Bebek bezindeki dışkı normalde olduğundan daha sert ve daha kuru görünür, genellikle küçük kuru topaklar veya büyük kuru toplar gibi. Bu genellikle bir bebek katı gıdalar yemeye başladıktan sonra gerçekleşir.

Bebeklerde Kabızlık Çözümleri | 3

Doktorunuzla Konuşun

Bebek diyet veya aktivite düzeyi ayarlamaları tarafından etkilenmeyen kalıcı ve şiddetli kabızlık yaşarsa, bir doktor kabızlık için altta yatan bir neden olup olmadığını değerlendirir. Kabızlık bebeklerde çok yaygındır, ancak bazı bebekler hipotiroidizm, gıda alerjileri veya diğer tıbbi durumların bir belirtisi olarak kabızlığa maruz kalabilirler. Hirschspring hastalığı(Kalın bağırsağın normalden geniş olması ve zamanla dahada büyümesi, genişlemesi durumudur.)  kabızlığa neden olabilir, ancak çok nadir görülen konjenital bir durumdur. Doktorlar genellikle hastalığa yakalanan bir bebeği doğumdan sonraki bir kaç hafta farkedebilir. Eğer tüm yöntemleri denediyseniz doktorunuzdan ilaç tavsiyesi isteyebilirsiniz.

Bebeklerde Kabızlık Çözümleri | 4

Bebeğin Bol Su ve Sıvı Gıdalar Tüketmesine Dikkat Edin

Bebeğin vücut sıcaklığına dikkat edildiği gibi günlük su tüketimine de oldukça dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle sıcak havalarda bebeğinizin su tüketimini kontrol edin ve vücudunu susuz bırakmayın.

Bebek dört aydan büyükse, bebeğe su veya meyve suyu verebilirsiniz. Meyve suları bağırsaklara sıvı çeker ve gevşemeye yardımcı olabilir. 60 ile 120 ml su, elma veya armut suyunun günde bir veya iki kez verebilirsiniz. Fakat doktorunuzla bebeğiniz için ne kadar su veya meyve suyunun bulunduğu konusunda konuşun. Bebeğe doktorunuza danıştıktan sonra hurma suyu da verebilirsiniz.

Bebeklerde Kabızlık Çözümleri | 5

 

Kullanılan ilaçlar

Bebeklerin kullandıkları ilaçlar bazen kabızlığa neden olabilir. İlacı değiştirmek için doktorunuzla görüşün. Bebek ilaçların içindeki bazı maddeler karşı duyarlı olabilir.

Kullandığınız formülün türünü değiştirin. Değişiklik yapmadan önce formülün içindeki değişiklikleri bebeğin çocuk doktoru ile görüşün. Doktor, bebeğin tıbbi geçmişi ve semptomlarına dayalı özel öneriler içerebilir. Bebekler, formül içindeki bazı bileşenlere kötü tepki verebilir. Taburelerin gevşetilmesine yardım etmek için formüle hurma suyu eklemenizi önerirseniz doktora danışabilirsiniz.

 

 

Kaynak: Wikihow