Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, doğum öncesi ve sonrasında oluşan hastalıkların en önemli nedeninin ortopedik sorun olduğunu dile getirdi.

Doğum öncesi ya da sonrasında oluşan gelişimsel kalça çıkığının çocuklardaki en önemli ortopedik sorun olduğunu söyleyen Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, hastalığın erken teşhis konulup uygun tedavisi yapılmadığında, sakatlıklara neden olduğunu söyledi.

Açıkgöz, ülkemizdeki kundak kullanma alışkanlığının hastalığın en önemli sebeplerinden olduğunu söyledi. Açıkgöz gelişimsel kalça çıkığının asıl sebebinin tam olarak bilinememekle birlikte, ligamentöz laksite, genetik ve hormonal faktörlere, rahim içi ters pozisyon ile çevresel bazı etkenlere bağlı olduğunu söyledi.

Doğar Doğmaz Ultrasonografi

Bebeklerin doğar doğmaz kendi haline bırakıldığında kalçaları karnına doğru çekilmiş, tam yana doğru açılmış ve dizleri bükük pozisyonda olduğunu; bunun yeni doğan bir bebeğin doğal pozisyonu olduğunu belirten Dr. Gökçe, “Giydirildikten sonra da aynı pozisyonu korur. Geçen günler içinde doğal tekmeleme hareketleri ile bacaklar yavaş yavaş aşağıya doğru uzanmaya başlar ve birkaç ay içinde bacakların karna çekik pozisyonu bacakların uzun tutulma pozisyonuna doğru gevşer. Bu aylarda bebekte kalça çıkığı tanısı konulduğunda bandajlarla ya da cihazlarla kalçayı tedavi etme pozisyonu da aynı pozisyondur. Araştırma amaçlı gerçekleştirilen bir uygulamada tüm yeni doğan bebeklere doğar doğmaz kalça ultrasonografisi yapılmış, kalçası çıkık olanlara bile hiçbir tedavi yapılmayıp bebekler kendi doğal haline bırakılmıştır. Bir ay sonra yeniden yapılan kontrollerde çıkık kalçaların yüzde 90’ının kendiliğinden iyileştiği görülmüştür. Yani yeni doğan bebeklerin doğal kalça pozisyonu kalça çıkığını tedavi ettiğimiz pozisyonun aynısıdır” dedi.