Bebeklerde oluşan alerjik egzama, dışarıdan gelmekte olan etkenler sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Bebeklik çağında en fazla görülmekte olan egzama türü, atopik dermatit olarak adlandırılmaktadır. Genellikle 2-3 aylık bebeklerde ve katı mamaya başlayan 4-5 aylık bebeklerde daha sık görülmekte olan alerjik egzama, dış faktörler ve özellikle de gıdaların sebep olduğu alerjenler neticesinde ortaya çıkmaktadır. Çocukların büyümesiyle birlikte kendiliğinden iyileşebilen atopik dermatit, alerjenleri tetikleyen unsurların fazlalığı sebebiyle rahatsız edici boyutlara ulaşabilir.

Atopik Dermatit Nedir?

Bebeklerde görülen egzama, atopik dermatit olarak adlandırılmaktadır. Uzmanlar tarafından kesin sebepleri araştırılmakta olan alerjik egzama, genel manada belirli alerjenlerin tetiklemesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Genel olarak bebeklerin kafa derilerinde, yanaklarında, kollarında ve bacaklarında görülmekte olan atopik egzama, alerjenlerin ortadan kalkması ve egzamayı azaltacak faktörlere dikkat edilmesi sonucu, kendiliğinden geçmektedir. Atopik dermatiti bulunan çocukların ve bebeklerin genelinde, gıdaya veya süte karşı alerji bulunmaktadır. Her çocuğa göre değişim göstermesine karşın, bebeklerde egzamaya sebep olan yiyecekler genel manada; süt, yumurta, yer fıstığı, buğday ve deniz tuzu olarak sıralanabilir. Bebekler bu besinler tüketmiyor olsa da annesinin tüketmesi sonucu, sütle birlikte bu besinleri vücutlarına almaktadırlar.

Bebeklerde Alerjik Egzama Nedir, Nasıl Geçer? | 1

Bebeklerdeki Alerjik Egzamanın Tedavisi

Bebek egzamasının tedavisinde, annenin egzamaya iyi gelen yiyecekler tüketmesi ve egzamayı azaltacak uygulamaları bebeği için düzenli şekilde yerine getirmesi gerekir. Doktorun tavsiyelerine harfiyen uyulduğu takdirde, bebek egzamasının kısa süre içerisinde azaldığını gözlemlemek mümkündür. Tedavi için yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Bebeklerde egzamayı tetikleyen yiyeceklerin anne tarafından tüketilmemesi gerekmektedir. Eğer bebek katı gıdaya geçiş yapmışsa, egzamayı tetikleyen yiyeceklerden uzak tutulmalıdır. Egzamayı tetikleyen yiyecekler; yumurta, süt, peynir, yer fıstığı, buğday vb. ürünlerdir.
  • Bebeklerde tahriş oluşumuna sebep olacak kumaşlardaki kıyafetler tercih edilmemelidir. Özellikle yünlü ve sentetik olan tüm ürünler, bebeklerden uzak tutulmalı, sadece pamuklu ürünler tercih edilmelidir.
  • Bebeklerin kıyafetleri nötr yani doğal deterjanlarla yıkanmalıdır.
  • Ev sürekli havalandırılmalıdır.
  • Evin temizliği düzenli olarak yapılmalı, evde herhangi bir toz bulunmamalıdır. Elektrik süpürgesinin çekim gücü fazla olmalı, makinede de filtre bulunmalıdır.
  • Sürekli banyo yaptırılmamalı, banyo sonrası tüm vücut narince kurulanmalı ve vücuda nemlendirici sürülmelidir.
  • Bebeğe yeterli miktarda su içirilmelidir. Bebeğin bulunduğu ortam her daim serin olmalı, nem dengesi ayarlanmalıdır.

Bebeklerde Atopik Dermatit ( Alerjik egzama) Tıklayın !

Bebeklerde Egzama Doğal Tedavisi Tıklayın !

Bebeklerde Egzama Nasıl Geçer? Tıklayın !