Bebeklerin emekleme dönemleri ile çılgınca eğlenmeleri, hoplayıp zıplamaları arasında geçen sürecin her aşaması oldukça eğlencelidir. Sevgi, heves ve heyecan ile beklenen ilk adım ardından, koşmaları, doya sıya oyun oynamaları dünyanın en güzel manzaralarından biridir.

Bebeklerde Emekleme, Yürüme, Koşma Ve Zıplama Dönemleri

Bebeklerin yürümeye başlaması 18 aylık süreçte gerçekleşir. Önce oturma pozisyonu sonra dizlerini çekerek kaymaları, emeklemesi, tay tay durması ve yürümeleri, gelişim süreçlerinin en özel anlarıdır.

Bebeklerde Emekleme, Yürüme, Koşma Ve Zıplama Dönemleri | 1

İlk Adımlar ve Koşan Adımlar

Emekleme ve yürüme dönemlerinde anne babaların özen göstermeleri, desteklemeleri ve fakat baskı yapmamaları gereklidir. Sürekli yürümesi için zorlanmamalı ve yorulmamalıdırlar.

Eski ismiyle örümcek yeni ismiyle yürüteçler, bebeklerin yürümesi için en temel gereçlerden biridir. Fakat uzun saatler yürüteç üzerinde bırakılmamalıdırlar bu bebeklerin gelişimi için sakıncalı olabilmektedir.

Bebekler, emeklemeye yönelik ilk hareketlerini, ilk aylarında henüz daha emekleyemezken sağ ve sol yönlerde başlarını çevirerek yaparlar. Boyun kaslarının gelişimiyle, başını dik tutabilmesi, oturabilmesi sağlanır.

3-5 alık dönemde sağ ve sol yöne dönebilir, destekli şekilde oturabilir. 6 aydan itibaren kendisi oturmaya ve çeşitli hareketler yapabilmeye başlar.

Bebeklerde Emekleme, Yürüme, Koşma Ve Zıplama Dönemleri | 2

Bebeklerde Emekleme

Omurga gelişiminin yeterli düzeye gelmesiyle 6 ila 9 ay arasında emeklemeye başlarlar. Bu süreç kendiliğinden gelişen bir süreçtir.

Her bebekte farklı olup, ileri ya da geri emekleme yapılabilir. Bazı bebekler ise emekleme sürecini geçmeden direkt olarak yürümeye başlarlar. Çocukların fiziksel gelişimleri ve karakteristik özelliklerinin belirlendiği bir süreçtir.

9 aylık bebekler kendini kaldırabilir, ayakta durabilir ve tutunarak hareket edebilir gelişmişliği sağlar.

Bebeklerde Emekleme, Yürüme, Koşma Ve Zıplama Dönemleri | 3

Bebeklerde Yürüme

11- 18 aylık dönemlerde gelişen yürüme dönemi, tam manasıyla sağlanması için 12 ay gereklidir. Küçük adımlar ya da hızlı koşar adımlar, kısa mesafelerde yürümeler, yetişkinlerin elinden tutarak yürümeler bu süreçte geliştirilir.

Bebeklerin yürümeye başladığında sık sık düşmesi ve kendisinin ayağa kalkması, karakterinin, psikolojik ve fiziksel gelişiminin tamamlanması, güçlü olması için önemli aşamalardır.

İlgili Konular;

Bebeğiniz Kaç Aylıkken Emeklemeye Başladı? Tıklayın !

Bebeğimizin Aşıları, Kontrolleri, Aylık Gelişim Bilgileri Tıklayın !

Bebeklerde Parmak Uçlarında Yürüme Tıklayın !

Bebek Bakımı ve Beslenmesi için Tıklayın !

Bebeklerde Dil Gelişimi ve Süreçleri Tıklayın !