Çocuklarda görülen kasık fıtığı, karın içindeki bir organın, karın dışına çıkmasıdır. Bulunduğu yerde yumuşak bir doku oluşturan fıtık, kasıkta meydana gelebilir. Özellikle erkek bebeklerde daha sık görülmekte ve ameliyatla düzeltilmektedir.

Çocuklarda kasık fıtığı kendiliğinden geçer mi, sorusunun yanıtı hayırdır. Kasık fıtığı oluştuysa kendiliğinden geçmesi mümkün değildir. Mutlaka doktor tedavisi gerekir.

Çocuklarda Fıtık Nasıl Oluşur?

Anne rahmindeyken erkek bebeklerin testis, kız bebeklerin over yumurtaları, karın içinde böbreklere yakın yerlere yerleşir. Bebeğin gelişimi ile zamanla bu yumurtalar kasık seviyesine iner.

Çocuklarda kasık fıtığı neden olur
Çocuklarda kasık fıtığı neden olur belirtileri

Özellikle erkek bebeklerde bu iniş sırasında testis yumurtasının yolundan saparak periton denilen karın içi zarının dışındaki keseye sıkışması sonucu fıtık oluşur. Kız bebeklerde ise benzer şekilde rahimse bir kese oluşur ve over burada kalır. Bu nedenle aşağı ineme z ve fıtık meydana gelir.

Bebeklerde kasık fıtığı nasıl anlaşılır, sorusunun yanıtı şudur; Ele gelen normal dışı yumuşak şişkinlik fıtık belirtisidir. Kasıkta meydana gelen bu şişkinliğe dokunulması durumunda bebek ağlar ve şişkinlik 2 haftadan uzun süredir oradadır. Bu durumda acilen doktora başvurulmalıdır.

Çocuklarda Kasık Fıtığı Tedavisi

Çocuklarda kasık fıtığı ameliyatla geçecektir. Mutlaka ameliyat olunmalı, doktor tavsiyelerinde özenle uyulmalıdır.

Çocuklarda kasık fıtığı tedavisi
Çocuklarda kasık fıtığı tedavisi

Çocuklarda kasık fıtığı ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmeli sorusunun yanıtını doktorunuz verecektir ancak bir süre çocuğun kendini yormamasına, dar pantolonlar giymemesine, ağır kaldırmamasına ve fazla koşmamasına dikkat edilmelidir.

Kasık fıtığı nasıl oluşur?

Erkek bebeklerin testisleri (erkek yumurtası) anne karnında gelişmelerini tamamlarken ilk oluştukları yer olan karının içinden aşağıya doğru bir inme gerçekleştirerek olmaları gereken yer olan yumurta keselerine (torba) yerleşirler. Bu yolculuk 3. ay civarında başlar ve doğuma yakın olarak biter. Karın içinden karın dışına çıkan testisler kasık kanalı dediğimiz kanalın içinden geçerler. Bu kanalda normal şartlarda doğumla beraber işlevini kaybederek kapanır. Ancak bu kanallardan birisi veya ikisi birden kapanmazsa o zaman fıtıklaşma olur. Eğer kanal açıklığı darsa ve sadece karın içi sıvısının geçmesine izin veriyorsa bu şişlik çocuk uyanık ve hareketli iken artar. Çocuk uyuyup sakin yatınca ise azalabilir ya da kaybolur. Tıp dilinde “Hidrosel” olarak bilinen bu hastalığın halk arasında ki adı ise “Su fıtığı” dır.

https://www.kadinlarkulubu.com/forum/threads/cocuklarda-kasik-fitigi.806909/