Çocuklarda reflü kilo kaybının başlıca sebebidir. Reflü; midenin içeriğinin yemek borusuna kadar geri gelmesi durumudur. Bu durum genel olarak yeni doğan bebeklerin ilk üç ayında ortaya çıkma riski taşır. %40 ile %60 arası bir olasılık ile yeni doğan bebekler ilk üç aylarında reflü olurlar. Bu risk ancak altıncı aylarını doldurduktan sonra azalır.

Asit reflü veya gastroözofageal reflü hastalığı (GERD), bebekleri ve çocukları eşit derecede etkileyebilen bir sindirim rahatsızlığıdır. Çoğu durumda, bu sorun çocuğunuz üç yaşına geldiğinde düzelebilir. Bununla birlikte, bazı çocuklar bununla daha uzun süre savaşmaya devam edebilir ve bu, çocuğun büyümesini etkileyebilir ve yemek borusuna zarar verebilir.

Reflü Nedir?

Yemek borusu, yiyecekleri ağzınızdan midenize taşıyan tüptür. Çocuğunuzda reflü varsa, mide içeriği yemek borusuna geri döner. Reflünün diğer bir adı gastroözofageal reflüdür.

Yemek borusu ve mide arasında kapakçık görevi gören bir kas (alt yemek borusu sfinkteri) vardır. Çocuğunuz yutulduğunda, bu kas gevşer ve yiyeceğin yemek borusundan mideye geçmesine izin verir. Bu kas normalde kapalı kalır, bu nedenle mide içeriği yemek borusuna geri akmaz.

Çocuklarda Reflü Tedavisi
Çocuklarda Reflü Tedavisi

Çocuklarda reflü; çocuğunuz ister yeni yürümeye başlayan çocuk ister genç olsun, ara sıra ishal, mide bulantısı, aşırı geğirme, karın ağrısı veya mide ekşimesi yaşayacaktır. Bazen bir çocuğun hayatındaki büyük bir olaydan kaynaklanan stres – okulun ilk günü, sınavlar veya bir spor etkinliği gibi – sindirim rahatsızlığını tetikler. Bununla birlikte, çocuklarda sindirim bozuklukları daha sık hale geldiğinde, bir tıp uzmanından görüş almak için iyi bir zaman.

Çocuklarda Reflü Kaç Yaşında Yaygındır?

Çok sık veya kuvvetli tükürme, ağlama, öksürme, sıkıntı veya kilo kaybı yaşayan bebeklerin küçük bir yüzdesi aslında reflü veya başka bir duruma sahip olabilir. Reflü, 2-3 yaş ve üstü çocuklarda daha yaygındır. Çocuğunuzda bu sürekli belirtiler varsa, tıbbi yardım alın.

3-17 yaş arası çocukların% 5-10’u üst karın ağrısı, mide ekşimesi, kusma ve GERD teşhisini düşündüren tüm semptomlar yaşar. Bunun gerçekten GERD mi yoksa başka bir sindirim durumu mu olduğunu yalnızca bir doktor belirlemelidir.

Reflü olan çocukların, yetişkinlerin yaşadığı en yaygın semptomlardan ziyade genel bir karın rahatsızlığını bildirme olasılığı daha yüksektir. Çocukların kusma veya kusma olasılığı daha yüksektir ve kulak-burun-boğaz bozuklukları yaşayabilir. Bazen küçük çocuklar kendilerini neyin rahatsız ettiğini ifade edemezler, bu yüzden sinirlenebilirler.

çocuklarda reflü belirtileri
çocuklarda reflü belirtileri

Çocuklarda Reflünün Belirtileri Nelerdir?

Reflünün çocuklarda görülen bazı reflü belirtileri şunlardır:

  • Yoğun öksürük
  • Kusma hali
  • Kilo alamama problemi
  • Huzursuz olma hali
  • Kansızlık görülmesi
  • Ses kısıklığı olması

Çocuklarda Reflü Nasıl Önlenir?

Çocuklarda reflünün önlenebilmesi için yapılması gerekenlerden bazıları şunlardır:

  • Öncelikle reflünün fizyolojik mi patolojik mi olduğu teşhis edilmelidir. Bu teşhise göre herhangi bir çocuk uzmanı veya çocuk gastroenteroloji uzmanı ilaç tedavisi önermelidir.
  • Çocuklarda reflü; farmakolojik tedavi, farmakolojik olmayan tedavi ve cerrahi tedavi olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Farmakolojik tedaviler; antiasitler, motilite düzenleyici araçlardır. Farmakolojik olmayan tedaviler; pozisyon değişikliği ve besinlerde kıvam arttırmadır. Cerrahi tedavi ise; cerrahi fundoplikasyon, endoskopikagstroplikasyon ve gastronomi aracılığı ile beslenmedir. Sık aralıklarla az besin tüketme üzerine öğünler düzenlenir.
  • Bebeklerde ilaçsız bir şekilde reflüyü tedavi etmek için; bebek beslendikten sonra başı yukarıda olacak şekilde karın üstü veya sırt üstü yatırılmalıdır. Ayrıca bebek mümkün olduğunca uzun süre anne sütü ile beslenmelidir.

Yukarıdaki öneriler haricinde Çocuğunda reflü olan annelere 10 öneri makalemize göz atabilirsiniz.

Çocuklarda reflü nasıl önlenir. Reflüye ne iyi gelir.
Çocuklarda reflü nasıl önlenir. Reflüye ne iyi gelir.

Çocuklarda Reflü Nasıl Geçer? Tedavisi

Bazen çocuklarda reflü yaşam tarzı değişiklikleri ile tedavi edilebilir:

  • Gerekirse kilo vermek
  • Daha küçük öğünler yemek
  • Yüksek yağlı gıdalardan kaçınmak
  • Karın çevresinde bol giysiler giymek
  • Yemeklerden sonra 3 saat dik durmak ve otururken uzanmamak ve kamburlaşmamak
  • Hafif bir açıyla uyumak. Yatak direklerinin altına güvenli bir şekilde bloklar koyarak çocuğunuzun yatağının başını 6 ila 8 inç kaldırın.
bebeklerde reflüye bitkisel çözüm
bebeklerde reflüye bitkisel çözüm

Çocuklarda Reflü İçin Doğal Çözümler

Çocuklarda reflü semptomlarını kontrol edebilecek doğal çözümler vardır. İşte bazı etkili doğal ilaçlar:

Aloe Vera

Aloe Vera, çocuklarda asit reflüsünü kontrol etmede çok faydalıdır. Taze Aleo Vera yaprağını alıp jeli sıyırıp bu jeli biraz su ile kaynatabilirsiniz. Asit reflüden kaçınmak için bu karışımı çocuğunuza her yemekten önce verin.

Anason

Anason, üzgün ve rahatsız bir mide için harika bir tedavi seçeneğidir. Her yemekten sonra çiğnemesi için çocuğunuza bir kaşık anason verin. Alternatif olarak, üç ila dört saat suda bekletebilir ve süzüldükten sonra çocuğunuza verebilirsiniz. Biraz tat için suya biraz şeker ekleyebilirsiniz.

Rezene Tohumları

Rezene tohumlarında anetol adı verilen bir enzimin varlığı, gastrointestinal spazmları kontrol etmede çok faydalıdır ve bu nedenle çocuklarda GERD tedavisinde çok iyidir.

yoğurt reflüye iyi gelir mi
yoğurt reflüye iyi gelir mi

Yoğurt

Çocuğunuzun asit reflüsünü iyileştirmek için yoğurt verebilirsiniz. Yoğurt, yemek borusunu yatıştırmada ve vücudun pH dengesini korumada çok etkili olan alkali özelliklere sahiptir. Yoğurt da çok güvenlidir ve çoğu antiasitin aksine yoğurt vücut tarafından protein emilimini engellemez.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi vücudun pH dengesini korumada oldukça faydalıdır. Çocuğunuza her gün yarım bardak su ile karıştırılmış bir çorba kaşığı elma sirkesi verebilirsiniz.

Hindistan Cevizi Yağı

Günlük olarak hindistancevizi yağına sahip olmak GERD semptomlarını büyük ölçüde azaltır. Bunun nedeni, hindistancevizi yağının mideyi rahatlatan ve asit reflüsünü azaltan anti-inflamatuar özelliklere sahip olmasıdır.

Fesleğen Yaprağı

Fesleğen yaprakları da GERD semptomlarının tedavisinde etkilidir. Bir bardak su alın ve içine birkaç fesleğen yaprağı ekleyin. Üçte bire düşene kadar kaynatın, soğutun ve ardından çocuğunuza sabah içmesini sağlayın.

Zencefil

Biraz ılık suyla karıştırılan zencefil suyu, çocuklarda asit reflüsü önlemek için harikalar yaratır. Aç karnına karışım vermelisiniz.