Bazı oyuncaklar küçük çocuklar için çok tehlikeli olabilir. Ailelerin gözetiminde de olsa çocukların oynamaması gereken oyuncaklar nelerdir? Risk taşıyan bu oyuncakları tercih etmemelisiniz.

Çocukların Oynamaması Gereken Oyuncaklar

Aileler çocukların dünyayı keşfetmesi ve keyifli vakit geçirebilmesi için çeşitli oyuncakları tercih eder. Anne ve babaların yanında risk oluşturmadığı düşünülse dahi gözünüzden kaçırdığınız anda çocuğa zarar verebilecek oyuncakları sıraladık.

Çocukların Oynamaması Gereken Oyuncaklar | 1

Pervaneli Oyuncaklar
Helikopter gibi pervaneli oyuncaklar çocukların dikkatini çeker. Sizin kontrolünüz dışında çocuk kendisine zarar verebilir. 10 yaş altındaki çocuklar için uygun olmayacaktır.

Çocukların Oynamaması Gereken Oyuncaklar | 2

Mama Yada Besin İçeren Oyuncaklar
Evcil hayvan yada oyuncak bebek besleme parçaları bulunduran oyuncakları çocukların ağzına götürme ihtimali yüksektir. Doktor malzemeleri bulunduran oyuncaklar ise çocuğun makas yada bıçak kullanmaya çalışmasına neden olabilir.

Çocukların Oynamaması Gereken Oyuncaklar | 3

Yüzme Kollukları
Yüzmeyi öğrenen çocuklar için uygun olan bu oyuncakların kullanıma dikkat etmeniz gerekiyor. Çocuklar kolluklar ile devrilebilir ve yüzü suyun altında kalabilir. Uzun süreli kullanımı cilt tahrişleri yaratabilir.

Çocukların Oynamaması Gereken Oyuncaklar | 4

Pilli Oyuncaklar
Küçük piller çocuklar için dikkat çekicidir. Özellikle 5 yaş altı çocuklar ağızlarına götürebilir. Pillerin içerisindeki kimyasal malzemeler zehirlenmelere neden olabilir.

Oyuncak Tabancalar
Çocukların ilgisini çeken bu oyuncaklardan kullanılmamasında fayda vardır. Yakın mesafeden birbirlerine zarar verebilirler.

Çocukların Oynamaması Gereken Oyuncaklar | 5

Manyetik Kitler
3 yaş üzeri için uygun olduğu belirtilse bile küçük çocuklar parçalara ayırıp fark etmeden yutabilirler. Bu oyuncaklar 14 yaş üzeri için daha uygun olacaktır.

Çocukların Oynamaması Gereken Oyuncaklar | 6

Balonlar
En masum görünen bu oyuncaklar aniden patladığında çocuğun korkmasına neden olur. Patmala esnasında plastik parçaların yüzüne gelmesi ile cildi zarar görebilir.

Çocukların Oynamaması Gereken Oyuncaklar | 7

Stres Çarkı
Son dönemin moda oyuncakları stres çarklarıdır. Küçük çocuklar için uygun olmayacaktır. Çocuk içerisindeki küçük aparatları ayırıp yutabilir.

Çocuk İçin Oyuncak Seçimi

  • Parlak renkli ve göz yoran oyuncakları tercih etmeyin. Parlak renkli oyuncakların kurşun içerme ihtimali yüksektir.
  • Oyuncak en az 6 cm uzunluğunda ve 3 cm genişliğinde olmalıdır. Oyuncak yuvarlak ise, çapı 5 cm’den az olmamalıdır.
  • Oyuncağın keskin kenarları veya çocuğun parmağının sıkışabileceği büyük delikleri veya boşlukları olmamalıdır.
  • Boyalı veya lake olmayan tekstilden veya ahşaptan yapılmış oyuncakları seçmeye çalışın.