Diş Çıkaran Bebek Nasıl Rahatlatılır? Bebek gelişiminin en önemli süreçlerinden biri olan diş çıkarma dönemi, farklılıklar göstermekle beraber genelde 6. ya da 7. aylarda başlar. Ancak bu yeni dönem bebekler için biraz sancılı olabilir. Bu dönemin farkına varmak ve en rahat şekilde atlatmak için önerilerimize bir göz gezdirebilirsiniz.

Diş Çıkarma Zamanı

Bebeklerde ilk dişin görülmesi genelde 6 ay civarlarında olsa da bu bazı bebeklerde çok daha erken ya da geç olabilir. Burada diş yapısı, aile geçmişi gibi etkenler söz konusudur. Bu yüzden ilk dişin 3 ay gibi erken bir zamanda çıkması ya da 12 aya kadar gecikmesi durumunda endişelenmenize gerek yok. Bu konuda anne veya babanın ilk dişini ne zaman çıkardığına dikkat edilebilir.

dis_cikaran_bebek

Diş Çıkarırken Yaşananlar

Yeni çıkan dişin diş etlerine baskı uygulaması, ağız içinde ağrılara neden olur ve bu da bebeğinizin biraz huysuzlaşabileceği anlamına gelir. Ayrıca salyanın artışı da diş çıkarmanın en önemli belirtilerindendir. Diş çıkarırken diş etleri kaşınan bebekler, bu kaşıntıyı gidermek için buldukları her şeyi ağızlarına götürmeye çalışıp ısırma alışkanlığı edinebilirler. Bu da bebeğin diş çıkarmaya başladığına dair önemli bir işarettir. Ayrıca bebek bu dönemde katı gıdayı reddedebilir. Bu durumda bir süreliğine sıvı gıdayla devam etmekte bir sakınca yoktur.

Diş çıkarma belirtilerinden bir diğeri olan ateş, her bebekte görülmeyebilir. Ancak tek başına ateş, bebeğin diş çıkarmasına işaret eden bir durum değildir. Diğer belirtilerle birlikte ateş de görülüyorsa diş çıkarma olarak yorumlanabilir. Ateş gibi bir diğer belirti de ishaldir. Her bebekte görülmez ve yalnız başına ishal, bebeğin diş çıkardığı anlamına gelmez. Bebekte ateş artışı ya da ishal varsa diğer ihtimaller de göz önünden bulundurulmalı, olası hastalık ya da mikrobik durumlara karşı doktor kontrolü atlanmamalıdır. Diş etindeki ağrıya bağlı olarak gözlemlenen bir diğer davranış ise uykusuzluktur. Uykusuzluğa karşı emzirmek bebeği rahatlatacak ve uyutma konusunda yardımcı olacaktır.

Diş Çıkaran Bebek Nasıl Rahatlatılır?

Diş etleri kaşınan ve ağrıyan bebekleri rahatlatmak için diş kaşıyıcı oyuncaklardan yararlanılabilir. Hatta bu tarz oyuncakları buzdolabında bekletip vermek, bebekler için daha da rahatlatıcı olacaktır. Ayrıca bebeklerin yutamayacağı büyüklükte elma, armut gibi bütün meyveler de verilebilir. Aynı şekilde soğuk meyvelerle hazırlanmış püreler de bebekler için ideal bir besin olacaktır. Bebeğinizin diş çıkarma döneminde ishal de yaşanıyorsa kaybettiği suyu geri kazanması için sulu gıdaların tüketimi de arttırılabilir.

Kaynak: blog.gittigidiyor.com