Emzirmek etkili korunma yöntemlerindendir, fakat emzirirken de hamile kalmak mümkündür. Emzirirken hamile kaldığımı nasıl anlarım? makalemizde gebeliğinizi gösteren bazı belirtilere yer verdik.
1-Göğüsleriniz normalden daha hassas bir duruma gelir.
Hamilelik hormonları meme hassasiyetinde artışa, memede acı ve tahrişe yol açabilir.
Bu noktada göğüs bölgesinin bakımına dikkat etmeli, sabun sürmek, kuruluğu ve tahrişi artıracağından, sabun ve türevlerinden uzak durmalıdır.
Memeye lanolin krem sürüp, ağrıyı giderebilir, olası çatlakları önleyebilirsiniz.

2-Süt üretimi azalır. Gebelik hormonlarındaki artışla birlikte, süt üretimi de azalmaya başlar.

3-Sütün kalitesi değişir. Anne sütünün kalitesi genellikle gebeliğin 3 haftasında, değişmeye, bozulmaya başlar. Süt daha ekşi ya da tuzlu hal alabilir. Bebeğiniz de bu tattan rahatsız olup, emmek istemeyebilir. Anne sütü daha sulu hale gelip, beyaz renginde ise azalma görülür. 2. trimesterde (4.,5.,6. aylarda) ise, anne sütü kolostruma geri döner. Bu durum, sütün bebeğe yetersiz gelip, mama ihtiyacının doğmasına neden olabilir.

4-İmplantasyon kanama. Bu kanama, rahim duvarı içine embriyonun tutunması ile oluşur, lekelenme veya hafif kanama şeklinde kendini gösterebilir. Genellikle gebeliğin 6. ve 12. haftalar arasında meydana gelir. Emzirirken gebeliğin yaygın belirtilerinden biridir.

5-Mide bulantısı ve kusma. Sabah bulantılarına gebeliğin ilk trimesterında (ilk 3 aylık) çok sık rastlanır. Bazı gıdalar ve çeşitli kokular bulantı ve kusmayı tetikleyebilir. Portakal, mandalin, limon gibi narenciyeleri koklamak bulantıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu aşamada proteinli gıdalardan daha çok, karbonhidratlı yiyeceklerden ise daha az tüketmelisiniz.

6-Yorgunluk
Bebek emzirmek yüksek kalori yaktıran ve annenin enerjisini düşüren bir eylemdir, buna bir de hamilelik eklenince enerji rezervlerinizde büyük bir azalma yaşanır.Kendinizi normalden daha halsiz ve güçsüz hissedersiniz, uyku ihtiyacınız artar, çocuğunuzla ilgilenecek kuvveti kendinizde bulamazsınız.
Doğru beslenerek enerjinizi tekrar toplayabilir, halsizlikle mücadele edebilirsiniz.
Meyve ve sebzeller, enerji düzeylerinizi artırmaya yardımcı olabilirler.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları Kadınlar Kulübü’ne aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece Kadınlar Kulübü tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.