Yetişkinliğin ilk adımı ergenlik dönemindeki çocuğa nasıl davranılmalı? Erkek ve kız çocuklarının ergenlik dönemi nasıl geçer?

Ergenlik dönemindeki çocuğa nasıl davranılmalı?

Çocukluğun bitişi ve yetişkinliğin başlangıcı sayılan ergenlik dönemi hem çocuklar hemde aileler için zorlu geçebiliyor. Her çocuk ve aile için farklı ilerleyen bu süreç yetişkinlik karakter oluşumu açısından önemlidir. Çocuğunuza onu anladığınızı göstemeniz ve empati kurabilmeniz ise ergenlikle başa çıkabilemenin temel noktasıdır.

Ergenlik dönemindeki çocuğa nasıl davranılmalı? | 1

Ergenlik döneminde çocuklar kendilerini daha özgür hissetmek isteyebilir. Onları kısıtlamak yerine onlarla empati kurmanız gerekiyor. Artık sizden uzaklaşmaya başlayan hayatındaki bazı kararları kendisi almak isteyen, arkadaşlarıyla sizden daha fazla vakit geçirmek isteyen çocuk kısıtlanmalardan, azarlanmaktan, kendisinin değersiz hissetmekten muzdarip olduğunu söyleyebilir. Bu dönemden geçen çocuğunuza ılımlı ve anlayışlı davranışlarda bulunmak hem sizden uzaklaşmasını engeller hemde kendisini daha güvende hissetmesini sağlar.

Kız çocukları ve erkek çocuklarının ergenlik dönemleri farklı zamanlarda başlayabilir ve farklı sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Kız çocukları kendilerini artık bir kadın olarak görmek isteyebilir. Makyaj yapmak yada görünüşünde değişiklikler yapmak isteyebilir. Ona yaşına uygun yeniliklerin neler olduğunu anlatabilirsiniz. Kesin bir dille yada aşağılayıcı bir üslupla karşı gelmek size daha fazla öfekelenmesine neden olabilir. Onun yeni bir kimlik arayışında olduğunu unutmaıyın.

Erkek çocuklarının ergenlik dönemi ise tartışmalar, baba yada abi gibi onun için otorite figürü olan kişiler ile anlaşamama gibi durumlar ile ilerleyebilir. Kendini ispatlamaya çalışan çocuk zaman zaman hatalar yapabilir. Sizin yapmanız gereken ise onun değişen hormonları ve hayata bakış açısının sağlıklı olabilmes için anlayışlı olmak, onunla zaman geçirmek ve saygı duymayı başarmaktır.

Ergenlik dönemindeki çocuklara gerekli anlayış ve saygıyı gösterdikten sonra onları çok sevdiğinizi ve anladığınızı sık sık dile getirmeniz gerekiyor.