Hamilelikle birlikte en sık karşılaşılan sorunlardan biri, ciltte oluşan lekelerdir. Vücudun çeşitli bölgelerinde ortaya çıkan bu lekeler, kısa sürede çoğalır ve bu durum da oldukça can sıkıcıdır. Dermatoloji uzmanı Özge Aşkın’a, güneş lekelerinin neden oluştuğunu ve lekelerden kurtulmak için neler yapılması gerektiğini sorduk.

Aşkın’a göre hamilelik lekelerinin en önemli sebeplerinden biri güneş ışınları. Bu ışınlar, deride yer alan renk pigmentlerini harekete geçirerek lekelenme hızını arttırıyor. Bu nedenle özellikle hamileliğin ilk aylarıyla birlikte güneşten çok iyi korunmak gerekiyor.

İlk Aylardan İtibaren Güneş Koruyucu Kullanın

“Kadın doğum doktorlarının, hastalarını güneş koruyucu krem kullanımı ile ilgili bilgilendirmesi gerekiyor. Mesela hamilelik boyunca 30 faktör ve üzeri güneş koruyucular kullanılması önemlidir.” açıklamasını yapan Aşkın’a göre güneş koruyucu kremler, dışarı çıkmadan yarım saat önce sürülmeli, denize ya da havuza girilecekse de iki saatte bir tekrarlanmalı. Ayrıca koruyucu kıyafetler ve şapkalardan yararlanılmasını da tavsiye ediyor.

Yüz, Bıyık ve Alın Bölgesinde Görülür

Güneş lekeleri en çok yanaklarda ve alında oluşur. Özellikle genç hamilelerde ve esmer tenlilerde daha sık rastlanan bu lekeler, doğum sonrasında biraz açılsa da bazen tamamen kaybolmayabilir. Böyle durumlarda güneş kremi kullanmaya devam edilmesi ve dışarı çıkarken dikkatli olunması, yeni lekelerin oluşmasını önlemeye yarayabilir.

Güneş Lekeleriniz Varsa Ne Yapmalısınız?

“Tedaviye başlamadan önce güneş lekesinin derinliği tespit edilmeli.” diyen Aşkın şöyle devam ediyor: Derine yerleşen lekelerin tedavisi biraz daha zordur. Yüzeysel lekelerse soyucu tedavilere daha iyi yanıt verir ve tamamen iyileşme oranları çok daha yüksektir. Bu nedenle güneş lekesi olan anneler ve anne adayları, güneş koruyucu krem kullanmaya devam etmeli ve solaryum gibi yapay ışık kaynaklarından uzak durmalıdır. Ayrıca doğum kontrol hapları ve hormon ilaçları da güneş lekesi oluşmasında etkili olabileceği için bu ilaçların kullanımında dikkatli olunması da önemlidir.

Güneş Lekeleri İçin Tedavi Seçenekleri

Güneş lekeleri için çok sayıda tedavi yöntemi bulunuyor. Bu tedaviler hem güneş lekelerinin şiddetine göre hem de hamilelik dönemine göre değişiklik gösterir. Tabii emzirme dönemi bitene kadar, güneşten mümkün olduğunca korunmak ve güneş koruyucu kremler kullanmak mutlaka sürdürülmelidir. Emzirme dönemi sonrasında yapılabilecek uygulamalar ise şöyle:

– Leke giderici ve soyucu kremler
– Kimyasal peeling’ler
– Lazer uygulaması
– Mezoterapi ve PRP

 

Kaynak: blog.gittigidiyor.com