Kadınlarkulübü editörleri olarak araştırdık hamilelikte çatlakları önlemenin yolları yazımızı sizler için hazırladık, burda bildirilen tavsiyelere uyarak çatlak oluşumunu önleyebilir, sağlıklı bir hamilelik geçirebilirsiniz.

Hamile kadınların en çok korktuğu şeylerden biri göbeğinde ve kalçalarında oluşabilecek çatlaklardır. Gebelikte bebeğin rahim içinde büyümesine bağlı olarak annenin karın derisi gerilir. Derinin katmanlarında meydana gelen hasar sonucunda ise gözle görülebilen çatlaklar oluşur. Bu çatlaklar hemen hemen her hamile kadında görülebiliyor. Fakat her derdin devası olduğu gibi çatlakları önlemekte mümkün.

Doğum Sonrası Oluşan Çatlaklar Nasıl Geçer?

Doğum nedeniyle oluşan çatlakların tedavisi erken dönemde uygulanacak krem ve kürler, spor ve dengeli beslenme ile geçebilmektedir. Eczanelerde doğum sonrası çatlaklar için kremler satılmaktadır ancak bu kremler, çatlakların henüz kırmızı lekeler halinde görülmeye başladığı dönemde uygulanmalıdır. Ayrıca doğum sonrası çatlaklar için yağlar da doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır.

Doğum Sonrası Neden Çatlak Oluşur?

Doğumda, normal halinin 10 katı genişleyen rahim, karın duvarına baskı yaparak karnın da genişlemesine neden olur. Genişleyen karın yüzeyindeki deri, rahim kadar esnek olmadığından; rahim doğumdan sonra tamamen eski haline gelebilirken, rahim ile birlikte 10 katı genişleyen karın dış derisi eski haline dönemez. Bu kadar gerildiğinden dolayı deri yüzeyinde şimşek işareti benzeri çatlaklar oluşur.

Doğum Çatlakları Geçirme Yolları

Doğum çatlakları için bitkisel çözümler bulunabilmekle birlikte en sağlıklı çözüm doğru beslenme ve sporla çatlakları oluşmadan önlemektir. Spor sayesinde karın derisi daha esnek hale getirilerek çatlaklar önlenebilmektedir. Bunun yanında çatlakların henüz oluştuğu, tam anlamıyla belirginleşmediği dönemde uygun kremler, vazelin ve yumuşatıcı yağlar kullanılarak karın derisi yumuşatılmalıdır. Ancak kullanılan bu ürünlerin absorbsiyon (deri emmesi) yoluyla plasentaya, oradan bebeğe geçebileceği unutulmamalı, doktor tavsiyeleri dikkate alınmalıdır. Ayrıca çatlakları önlemek için çok geç kalmışsanız, güzellik merkezleri bazı hastanelerde uygulanan lazerle çatlaklardan kurtulma yöntemini de deneyebilirsiniz. Bunun yanında arada soğuk su ile alınacak duşlar derinin toparlanmasına yardımcı olur.

Hamilelikte Çatlakları Önlemenin Yolları

Öncelikle gebelerin, karın bölgesi derisinde bu hasarın meydana gelmesini engelleyebilmek için sağlıklı, elastik ve nemi istenilen düzeyde olan bir cilde sahip olmaları gerekmektedir. Şüphesiz ki bunda genetik yatkınlığın büyük rolü vardır. Ancak sağlıklı, dengeli beslenme ve diğer faktörlerde sağlıklı bir cilde kavuşmak için bir kural olduğu da gerçektir.

Hamilelikte Çatlakları Önlemenin Yolları
Hamilelikte Çatlakları Önlemenin Yolları

Egzersiz

APA yani Amerika hamile sağlığı araştırma merkezinin yaptığı çalışmaya göre, hamilelikte hafif çapta yapılan egzersizler, kan dolaşımının düzenli çalışmasını sağlayarak, cildi esnek tutuyor bu da hamilelikte oluşabilecek çatlakları önlüyor.

Hamilelikte Çatlakları Önlemenin Yolları
Hamilelikte Çatlakları Önlemenin Yolları

Cildinizi Besleyin

Vitamin E, C ve Çinko, vitaminleri sağlıklı bir cilt için çok önemlidirler,
kolajen üretimini artırarak ciltte oluşabilecek sorunları önlerler.
Turuncu meyve ve sebzeler, narenciye, fındık , yağsız et ve mercimek türleri bu vitaminlerin kaynaklarındandır.

Esansiyel Yağlarla Masaj Yapın

Gebelikte kakao yağı, shea yağı vb yağlarla göbek bölgesine günde
3-4 kez masaj yapmak çatlarkların oluşumunu engelleyecek, var olan çatlakların görünümünü de hafifletecektir.

Yavaş Yavaş Kilo Alın

Gebeliğin başından doğuma kadar normalde alınması gereken kilo 9-12 kilo kadardır. Hızlı kilo almak cildi gerip, çatlaklara davetiye çıkarır. Dengeli kilo almak için bir diyetisyenden yardım alabilir, böylece gebelikte günlük beslenme planınızı oluşturabilirsiniz.

Stresle Mücadele Edin!

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki hamilelik dönemi stresli geçenlerde çatlak oluşumu daha fazla. Stres hücrelerin kendini yenilemesini engelleyerek, cildin çatlamasına neden oluyor. Stresle mücadele etmek için sevdiğiniz insanlarla birlikte bulunun, yürüyüşe çıkın, spor yapın, mutlu olduğunuz yerlerde bulunun.

 

Hamilelikte Çatlakları Önlemenin Yolları
Hamilelikte Çatlakları Önlemenin Yolları

Yulaf Ezmesi İle Peeling

Yulaf ezmesi hamilelikte kabızlığı gidermekle kalmaz cilde uygulandığında
onu ölü hücrelerden arındırarak, pürüzsüz hale getirir. Bu sebeple size önerimiz karın bölgenize yulaf ezmesinden maske yapıp sürün. Maske çatlamalarının oluşumunu engelleyecektir.

Hamilelikte Çatlakları Önlemenin Yolları
Hamilelikte Çatlakları Önlemenin Yolları

Su İçin

Su içmek, gebeliğinizin sağlıklı geçmesine etki etmesinin yanı sıra hidrasyonunu sağlayarak cildinizin elastikiyetini korumasına yardımcı olur. Ne kadar elastik cilt o kadar çatlakların az oluşumu demektir.
Bu sebeple, doktorunuz bir problem görmediyse günde 2-2,5 litre su için.

İlgili konular;