Hamilelikte portakal yemek güvenli mi, gebelikte portakal yemek zararlı mı, portakalın hamilelere ve bebeğe faydaları nelerdir diye merak ediyorsanız aradığınız makale burada…

Hamile Kadın Portakal Yiyebilir Mi?

Portakal kesinlikle hamilelik diyetinize dahil edilecek en iyi meyvelerden biridir. Maksimum faydayı elde etmek için meyvenin tamamını yemelisiniz.

Çiğ portakal yemeyi sevmiyorsanız taze sıkılmış portakal suyu da içebilirsiniz. Ancak, hazır portakal sularından veya sokakta satılan portakal sularını içmemelisiniz. Maksimum fayda sağlamak için meyvenin tamamını yiyin veya evde hazırlanmış portakal suyunu için.

hamilelikte portakal yemek
hamilelikte portakal yemek

Hamilelikte Portakal Yemek Faydaları

Portakal C vitamini , demir, çinko ve folik asit bakımından zengindir. Hamilelik sırasında portakal yemek bağışıklık fonksiyonunuzu iyileştirebilir, beyin gelişimini güçlendirebilir ve ayrıca cilt tonuna fayda sağlayabilir.

Gebeliğin ilk üç ayında portakal tüketimi, fetüsün beyninin gelişimine yardımcı olduğu için şiddetle tavsiye edilir. Hamilelikte portakal yemenin sağlığa faydalarından bazıları şunlardır;

Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.

Portakal, kadının ve bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirebilen C vitamini bakımından zengindir. Portakal ayrıca bağışıklık sistemi için hayati önem taşıyan demir ve çinko salgılar. Portakal yemek, hamileyken alerji riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca bebeklerde kıkırdak, doku, kan damarları ve kemiklerin gelişimini destekleyebilir.

Bebeğin beyninin gelişmesine yardımcı olabilir.

Portakal, iyi bir B6 vitamini ve folik asit kaynağıdır. Hamileyken portakal yemek, bebeğinizin beynini geliştirmeye yardımcı olur ve bir bebekte beyin ve omurilik anormalliklerine neden olduğu bilinen nöral tüp kusurlarını önler.

Portakaldaki folat içeriği, kan hücrelerinin oluşumuna, yeni dokuların büyümesine ve sağlıklı bir plasentanın gelişmesine yardımcı olabilir. Bununla birlikte, fazla folat alımı bir bebekte yüksek doğum ağırlığına neden olabilir.

Kan basıncı seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olabilir.

Portakaldaki yüksek potasyum içeriği, hamile kadınlarda kan basıncı seviyelerini düzenlemeye ve hipertansiyondan kurtulmaya yardımcı olabilir.

Günlük sıvı alımını dengeler.

Portakal, günlük sıvı alımına katkıda bulunmanın yanı sıra vücuttaki sıvı seviyelerinin dengesini korumak için sodyum ve potasyum sağlar. Portakal %88 su içeriği ile vücuttaki su dengesine ve hidrasyona yardımcı olur.

Cildinize fayda sağlar.

Portakallar güçlü antioksidanlardır; Onları yemek, cildi gergin ve sıkı tutan ve sivilceyi önlemek için yeterli nem sağlayan yatıştırıcı bir etkiye sahip olabilir.

Hamileyken Kaç Portakal Yiyebilirsiniz?

Hamile kadınlar için günlük 85 miligram C Vitamini dozu önerilir. Bu gereksinim, günde üç portakal veya C Vitamini açısından zengin diğer yiyecekler tüketilerek karşılanabilir. Ancak, diğer yiyeceklerle birlikte portakal yerseniz, gün içinde tükettiğiniz diğer yiyeceklerde bulunan C vitamini miktarını da göz önünde bulundurduğunuzdan emin olun. Portakal asiditeye neden olabileceğinden günlük alımınızın önerilen miktarı aşmaması gerektiğini unutmayın.

C Vitamini açısından zengin diğer yiyecekleri yerseniz, portakalları az miktarlarda tükettiğinizden emin olun. Diyetinize dahil edilecek portakal sayısı konusunda doktorunuza danışın.

Gebelikte Portakal Tüketmek İçin En İyi Zaman Nedir?

Portakal, günün her saati aç karnına bile tüketilebilir. Bunları diyetinize ne zaman ve nasıl dahil edeceğiniz konusunda herhangi bir kısıtlama yoktur. Hamilelik diyetinizde zamanlamayı ve günde kaç tane tüketmeniz gerektiğini mutlaka doktorunuza danışın.

hamilelikte portakal suyu içmek
hamilelikte portakal suyu içmek

Hamilelikte Portakal Suyu İçmenin Faydaları

Herhangi bir katkı maddesi ve koruyucu içermeyen pastörize portakal suyu, günlük hamilelik diyetine dahil etmek için harika bir seçenektir. Günde en fazla iki bardak portakal suyu içebilirsiniz.

Portakal suyu A, B, C, D ve E vitaminleri içeren harika bir potasyum kaynağıdır. Zengin bir kalsiyum kaynağı olan pastörize portakal suyu kemiklerinizi güçlendirmeye yardımcı olabilir.

Portakal suyu kalorisi 100 gramda 60 kcal’dir. Orta boy 2-3 portakaldan 1 su bardağı portakal çıkar. Ortalama 120 kalori içermektedir.

Laktoz intoleransınız varsa, süt için iyi bir alternatif olduğu ve sabah bulantılarının iyileşmesine yardımcı olabileceği için hamilelikte portakal suyu içebilirsiniz. Ayrıca taze portakalların suyunu sıkıp taze bir içeceğin tadını çıkarabilirsiniz. Ancak glikoz seviyenizi artırabileceğinden çok fazla şeker eklememeye çalışın.

gebelikte portakal yemenin zararları
hamilelikte portakal yemenin zararları

Gebelikte Portakal Yemenin Yan Etkileri Var mı?

Portakalların tadı lezzetlidir ve hamilelik sırasında birçok fayda sağlayabilir, ancak aşırı tüketildiğinde bazı istenmeyen komplikasyonlara yol açabilir. Hamilelikte portakal yemenin zararları şunlardır;

  • Yüksek sitrik asit içeriği boğaz ağrısına neden olabilir ve ayrıca diş minesini aşındırabilir.
  • Lif içeriği fazla tüketilirse karın kramplarına ve hareket kaybına neden olabilir .
  • Portakal doğası gereği asidik olduğundan, onları aşırı yemek, gastroözofageal reflü hastalığından (GERD) muzdarip hamile bir kadında mide ekşimesine neden olabilir.
  • Vücutta fazla C vitamini bulunması erken doğuma neden olabilir.

Hamilelikte Ne Yenir Ne Yenmez İle İlgili Konular

Hamilelikte Elma Yemenin Faydaları Zararları Nelerdir? Tıklayın !

Hamilelikte Greyfurt Yemenin Faydaları Zararları Nelerdir? Tıklayın !

Hamilelikte dondurma yemek zararlı mı? Tıklayın !

Gebelikte Sirkeli Su İçilir Mi? Tıklayın !


Hamilelikte Bebeği Güzelleştiren Yiyecekler Tıklayın !