Voleybol en sevilen sporlar arasında yer alır. Hamilelikte voleybol oynamak tehlikeli midir? makalemizde gebelikte yapılan bu sporun hamile kadının sağlığına olan etkilerinden bahsettik. Hamileliğinizi faal, hareketli bir şekilde geçirmeniz, fazla kilo almanızı önler, enerji seviyenizi yükseltir ve ruh halinize iyi gelir. Ancak voleybol oynamak gibi yanınızda bulunan takım arkadaşınızla her an çarpışma ve temas riski taşıyan sporlar biraz tehlikelidir. Yalnız şu var ki şayet hamilelikten önce aktif bir spor hayatınız varsa,
spor yaparken daha dikkatli olursunuz ve bu durum tehlike oranını düşürür.

Düşme riski

Voleybol herhangi bir yönde hızlı hareket gerektiren bir oyundur. İlk trimesterde (yani ilk 3 ayınızda), fazla kilo almadığınızdan, risk olmadan rahat bir şekilde hareket etmek mümkün olabilir. Ancak karnınız büyüdükçe ağırlık merkeziniz göbek bölgesinde toplandığından, hızlı hareketler dengenizi bozup düşmenize yol açabilir. Düşmek yalnızca yaralanma durumları ile sonuçlanmaz, ayrıca bebeğinizin de zarar görmesine neden olabilir.

Hamilelikte Voleybol Oynamak

Hamilelikte Voleybol Oynamak

Plasenta dekolmanı

Voleybol, futbol gibi diğer oyuncularla her an çarpışma riski olabilen, yüksek temaslı bir spor değildir. Yalnız, ikili bir maç yaptığınızda, yanınızdaki takım arkadaşınızla çarpışma yaşayabilir, yahut topa uzanacağım derken yere kapaklanabilirsiniz. Yere şiddetle düşmeniz, plasenta dekolmanı olarak da bilinen, fetüsün rahim duvarından kopup düşük yapmanıza yol açabilir. Vajinal kanama ve şiddetli bel ağrısı plasenta dekolmanının belirtileri arasında yer alır. Plasenta dekolmanı acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur.

Amerikan Kadın Hastalıkları ve Jinekologlar Kongresi’ne göre, hamilelik sırasında, eklemleriniz onları çevreleyen ligamentlerden daha az destek alır ve bu destek eksikliği eklemlerinizi yaralanma yaşamaya daha duyarlı hale getirebilir. Voleybol oynamak, eklemler üzerine ekstra yük bindiren atlamayı gerektiren bir spordur.
Yine voleybol oynarken gerekli hareketlerden olan hızlıca durmak, hızlı hamle yapmak da eklemleri olumsuz yönde etkiler. Alt sırt ağrısı, gebelik sırasında sık görülen bir sağlık sorunudur ve voleybol oynamak bu ağrının artışına yol açabilir.

Dehidratasyona neden olabilir

Gebelikte uzun süre spor yapmak vücudunuzdaki su miktarını azaltıp, susuz kalmanıza yol açabilir. Susuzluk özellikle hamile kadınlar için tehlikeli bir durumdur.
Plaj voleybolu gibi açık havada, sıcakda yapılan sporlar da terleyip susuz kalmanızı tetikleyebilir.

İlgili Konular

Hamilelikte Sporun Faydaları Tıklayınız

 YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları Kadınlar Kulübü’ne aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece Kadınlar Kulübü tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.