Arınma diyeti Gerek evde gerek dışarıda kutlanan yılbaşı akşamının ertesi günü baş ağrısı, yorgunluk, mide bulantıları, kusma, vücutta şişlik problemleri yaşanabilir. Bu tür şikayetleri daha az yaşamak istiyorsanız İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya’nın yılbaşı sonrası arınma diyetini uygulayın…

Yılbaşı akşamı bir çoğumuz için çok özel bir gündür. Yeni yılı karşılarken içimizde hep bir sevinç ve umut olur. Yılbaşı gecesini dostlarımızla arkadaşlarımızla geçirmek isteriz. O gece için çok özel yemekler yaparız ve o gece günlük yeme-içme alışkanlığımızın çok dışına çıkarız. Bazılarımız da yılbaşı akşamını dışarda geçirir. Bu durumda hem çok uzun süre uykusuz kalınır hem yüksek sesli ortamlara maruz kalınır hem de çok yağlı ve çok çeşitli yemeklerle birlikte alkollü içkiler de tüketilebilir.

YILBAŞI SONRASI İÇİN ÖNERİLER

Yılbaşı akşamı çok geç uyunduğu için ve ertesi gün de tatil olduğu için sabah geç kalkacak şekilde önleminizi alın. Gece yatarken odanızın kalın perdelerini çekin ve mutlak sessizlik sağlayın.
Sabah uyandığınızda ilk iş kendinize içimi hafif bir bitki çayı (papatya, ıhlamur, melisa..) hazırlayın. Aç karnına bir bardak bu hazırladığınız bitki çayını için. Bitki çayınızın içine 1 tatlı kaşığı bal ve yarım limon suyu ilave etmeyi unutmayın. Özellikle alkol çok alındı ise ertesi günü kişi yoğun bir başağrısı yaşayabilir. Bu durumda alkol nedeni ile kan şekeri dalgalanması olabilir. Bal ve limon birlikte ihtiyaç duyulan şekeri vücuda verir. Baş ağrısının geçmesine yardım eder.
Sabah ağır bir kahvaltı yapmaktan kesinlikle kaçının. Akşam yenen ağır yemeklerin etkisini yok edebilmek için sütlü yulaflı bir kahvaltı her zaman daha iyi bir seçimdir.
Kahvaltıdan sonra açık havada mutlaka en az yarım saatlik bir yürüyüş yapmaya çalışın.
Bir gece önce yenilen yağlı, tuzlu yüksek kalorili yemekler ve alkol kişinin su ihtiyacını çok artırır. Vücut susuzluğunu önleyebilmek için ertesi gün 8 bardak oda sıcaklığında su için. Eğer tansiyon ve kalp probleminiz yoksa ayrıca 2 şişe de maden suyu içebilirsiniz.
Günlük beslenmenizde o gün için daha çok sebze, meyve, çorba, yoğurt gibi hafif yiyecekleri tercih edebilirsiniz. Hazır yiyeceklerden ve pastane ürünlerinden özellikle uzak durun.
Gün içinde ve akşamında teknolojiden kendinizi koruyun. Bilgisayar, televizyon, i-pad ve cep telefonu kullanımınızı kısıtlayın. Hafif müzikleri tercih edebilirsiniz.

DR. AYÇA KAYA’NIN ERTESİ GÜNÜ ARINMA DİYETİ

SABAH: 1 bardak ılık günlük süt içine 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi ve 1 tane küçük muz.

ARA: 1 fincan vücut dinlendirici çay

ÖĞLEN: 1 kase ertesi günü çorbası, haşlanmış sebzeler (brokoli, karnabahar, havuç, pancar) salata ve yoğurt.

ARA: 1 Bardak arındırıcı limonata , 2 grisini.

AKŞAM: 1 kase ertesi günü çorbası, haşlanmış sebzeler (karnabahar, brokoli, pancar, havuç), bol limonlu salata ve 1 kase yoğurt yenir.

ARA: 1 fincan vücut dinlendirici çay içilir.
ERTESİ GÜNÜ ÇORBASI

MALZEMELER: 1 patates, 1 havuç, 1 kuru soğan, 1 ince dilim balkabağı, bir tutam ıspanak, 1 çay bardağı kırmızı mercimek, bir tutam maydonoz, az taze zencefil, pulbiber, karabiber, limon, az tuz.

YAPILIŞI: Soğan, mercimek, patates, kabak ve havuç 5-6 bardak su ile haşlanır. Pişmeye yakın ıspanak içine koyulur. Bir taşım kaynatılır ve blendırdan geçirilir. İnce kıyılmış maydanoz, az zencefil, pul biber, karabiber ve limonla servis yapılır.

Tamamen bir sebze şöleni olan bu çorba tam bir lif deposu. Yüksek lif nedeni ile bağırsaklarda süpürge etkisi gösterir ve toksinlerden vücudu temizler. Kırmızı mercimeğin yüksek protein değeri nedeni ile de kişiyi tok tutar.

arinma_diyeti_limonata

Arınma diyeti

ARINDIRICI LİMONATA

MALZEMELER: 1 şişe maden suyu, yarım limon, 1 havuç, 1 yeşil elma, 1 kivi

YAPILIŞI: Havuç, elma ve kivi katı meyve sıkacağı ile sıkılır. 1 şişe maden suyu ile karıştırılır, yarım limon suyu ilave edilir. İstenirse üzerine taze nane eklenir.

Dengeli bir elektrolit kaynağı olan maden suyunun içine koyacağınız yeşil elma, kivi ve limon yüksek C Vitamini le hücrelerinizi temizleyecek, metabolizmanızı canlandıracaktır. Havucun içerdiği Beta karoten ve şeker de hem hücresel onarım yaparken hem de vücudun ihtiyacı olan şekeri vererek kendinizi daha canlı hissetmenizi sağlayacaktır.
VÜCUT DİNLENDİRİCİ ÇAY TARİFİ

MALZEMELER: 1 tutam ıhlamur, 3 dilim yeşil elma, ½ limon suyu, bir parça rulo tarçın,1 tatlı kaşığı bal.

YAPILIŞI: Elmalar ve rulo tarçın birlikte 5 dakika kaynatılır, son 1 dakika da ıhlamur atılır kapatılır, içerken içine 1tatlı kaşığı bal ilave edilir.