Ekmek, yüzyıllardır insan hayatı için en önemli besin maddelerinden biridir. Her kültürde çeşitli lezzetlerle de olsa, sofrada kendine yer bulmuştur. Hatta dengeli bir beslenme programında size oldukça katkı sağlayabilir, fakat doğru tercih yapıldığı takdirde…

En doğru ekmeği tercih etmek için size vereceğimiz ekmek kılavuzunu kullanın.

Beyaz ekmek

“Bu dünyada 3 beyazdan sakınacaksın” lafındaki 3 beyazdan biri de rafine un. Rafine un gibi tahıl gıdalarında besin maddeleri ve vitamin değeri oldukça azdır. Ayrıca gluten, nişasta ve şeker içerdiğinden sağlığınız için oldukça zararlıdır. Beyaz ekmeğin yüksek miktarda lif içerdiği söylenir, fakat buna siz pek aldanmayın. 8 dilim beyaz ekmeğin içerdiği lif oranının, 1 dilim kepek ekmeğinde bulunan lif oranına eşit olduğunu biliyor muydunuz? Hayır mı? O zaman gelin hep birlikte daha akıllıca seçimler yapalım.

Kepekli ekmek

Bol kepekli ekmeklerde vitamin ve protein değerleri oldukça yüksektir. Ayrıca bağırsakları çalıştırma özelliğinden dolayı bağırsak kanseri riskini önemli ölçüde azaltır. İçerdiği yüksek lif oranı nedeniyle hazımsızlığı önler, kabızlığa engel olur.

Tam Buğday ekmeği

Tam buğday unundan yapılan ekmek yüksek lif oranı sayesinde sindirimi yavaşlatarak vücuda uzun süreli enerji üretimi sağlar ve kan şekerindeki dalgalanmalara karşı korumuş olur. Ayrıca vitamin, mineral ve diğer besin öğeleri açısından beyaz ekmeğe göre çok daha zengindir.

Çavdar ekmeği

Az karbonhidrat alıp yine de ekmek yemek isteyenlerin vazgeçilmez seçimi. Yüksek protein değeriyle ayni zamanda kilo vermenize yardımcı olur. Çünkü uzun süre sizi tok tutar ve enerjinizin yavaş tükenmesini sağlar. Bu da günü çok güçlü geçirmenize yardımcı olur.