Çocuklarınızın kendi başına ya da arkadaşlarıyla çeşitli aktiviteler yapıp oyunlar oynaması ne kadar keyifli değil mi? Ancak oyunların bitiminde odayı toparlamaması hayli can sıkıcı olabiliyor. Buna karşın bazı kolay tekniklerle çocuklara odayı toplama alışkanlığı kazandırmak mümkün. Önemli olan en başında çocuğunuzu anlamak ve ihtiyaçlarına karşılık verebilmek.

1. Önce Sebebi Araştırın

Şunu unutmayın ki bireyleşmeye başlayan çocuklar, kendilerine ayrılmış bir alan olan odalarında vakit geçirmekten çok keyif alır. Ancak odayı dağınık bırakan çocuğunuz size başka bir şey ifade etmeye çalışıyor olabilir. Çocukların odalarını dağınık bırakması genelde nasıl toplayacaklarını bilmemelerinden kaynaklandığı gibi kendilerini o odaya ait hissetmemelerinden de kaynaklanabilir.

2. Odaya Aidiyet Hissi

Çocuklarınız odalarını benimseyemedilerse önce bu konuyu çözmekte fayda var. Odanın dekorasyonunu değiştirebilir, bunun için onların karar vereceği birkaç parça eşya satın alabilirsiniz. Çocuğunuzun kararları doğrultusunda eşyaların yerlerini değiştirmek, kendi seçimleri olan ufak tefek objeler eklemek, odayı sahiplenmelerini sağlayacaktır. Bu düzenlemeden sonra çocuklar, kendi zevklerince düzenlenmiş odalarını dağınık bırakmamak için çok daha özenli davranacaklar.

3. Toplamayı Öğrenmek

Toplama kavramına uzak olan çocuklar, neyi nereye ne şekilde yerleştirebilecekleri konusunda fikir sahibi olmazlar. Bu yüzden odanın nasıl toplanacağını çocuğunuza anlatmanız ve öğretmeniz gerekir. Başlangıçta dağınıklıkları beraber toplamalı, neyi nereye koyacağını ona göstermelisiniz. Ardından çocuğunuzun da aynı şeyi yapmasını isteyerek bu davranışı ona öğretebilirsiniz.

4. Oyun Katın!

Çocuklara yani davranışlar edindirmeye çalışmak, çoğu zaman biraz zorlayıcı olabilir. Bu da anne babaların ödül-ceza sistemine başvurmasına neden olur. Ancak çocuk kendi sorumluluğundaki odasını topladığı takdirde onu ödüllendirmek, bu davranışı her gerçekleştirdiğinde bir ödül beklentisine girmesine neden olabilir. Bunun yerine çocuğa bu alışkanlığı kazandırmak için işin içine oyun katmayı deneyebilirsiniz. Odayı hızlı toplama yarışı ya da eşyaları doğru yerlere koyma oyunu gibi aktiviteler üretebilirsiniz. Böylece çocuğunuz odasını toplarken eğlenceli vakit geçirecektir.

5. Pratik Çözümler

Çocukların odalarını kolayca toplayabilmeleri için onların kolayca kullanabilecekleri araçlardan yararlanabilirsiniz. Bunun için kapaklı sepetler ve kapaklı kutular çok işe yarayacaktır. Plastik oyuncaklar sepetlere; kalem, defter ve boyalar kapaklı kutulara; çöpler çöp kutusuna! Çok parçalı oyun setlerinin ufak parçalarının kaybolup dağılmaması içinse bu tip her oyuncağa ayrı bir kutu ayırmanızı öneririz.

6. Toparlayıcı Ürünler

Karton kutular, altı tekerlekli sepetler, yatak altına yerleştirilebilen fermuarlı eşya saklama ürünleri, çekmece içi düzenleyiciler, geniş bölmeli raflar ve aralara yerleştirilebilecek sepetler, çocuk odalarının toplanmasında mükemmel çözümler sunacaktır.

7. Sınırlı Erişim

Çocuğunuza odasını dağınık bırakmama alışkanlığı kazandırmak için pek çok teknik var elbette. Ancak bu dağınıklığı en başından önlemek için bazı noktalara çocuğunuzun erişimini engelleyebilirsiniz. Gardırop ve çekmeceler için kullanabileceğiniz kapı tutucular sayesinde çocuğunuzun bu dolapları açması zorlaşacaktır. Ancak bu çözüm küçük çocuklar için etkilidir. Büyüklerin kendi giyeceklerini kendileri toplaması sağlanmalıdır.

8. Belki de Çocuğunuz Dağınık Değildir!

Zamanında bizim de öğrenerek edindiğimiz bazı davranışlar, kayıtsız şartsız doğru demek değildir. Bunu unutmayın ve bu konuda çocuklarınızın çok da üstüne gitmeyin. Eğer siz çok titizseniz çocuğunuzun topladığı oda sizin için yetersiz gelebilir. Bu konuda evdeki diğer bireylerin fikirlerine de önem verin. Çocuğunuzun kendi odasına dair fikir sahibi olması gerektiğini unutmayın.

 

Kaynak: blog.gittigidiyor.com/bebek-anne