Ne kadar özen gösterilirse gösterilsin halıda leke oluşabilir. Çay lekesi de halıda en sık rastlanan lekelerdendir. Halıdaki çay lekesi için uygulanabilecek birkaç yöntem var.

Halıdaki Çay Lekesi

Halıya çay döküldüğünde hemen bir kağıt havlı ile çayın fazlasını alın. Çayın üzerine bir parça kağıt havlu koyun. Kağıt havluyu çok bastırmadan çayın fazlasını emdirin.

Çayın fazlasını alırken kesinlikle lekeye baskı uygulamayın. Bu, lekenin daha da işlemesine sebep olur. Mümkün olduğunca hızlı ve yumuşak hareketlerle çayın fazlasını alın.

Ağartıcı içermeyen toz deterjan ile biraz ılık suyu karıştırın. Deterjanın ağartıcı içermediğinden emi olun, aksi durumda halıya zarar verirsiniz.

Hazırladığınız karışımı bir kağıt havlu yardımıyla çay lekesine tampon yapın. Fakat lekeyi ovalamayın. Çay lekesinin bez tarafından emilmesini bekleyin.

Ardından temiz ve ılık su ile halıyı durulayın. Bu işlem için çok az su kullanın. Sadece lekeli bölgeye müdahale edin. Sonra kuru ve temiz bir bez ile fazla nemi alın. Son olarak da kurumaya bırakın.

Zorlu Çay Lekesi

Eğer kurumuş ya da çıkmayan bir çay lekesi varsa başka bir yöntem uygulamalısınız. Su bardağına beşte bir oranında sirke koyun ve bardağın kalanına su koyun.

Hazırladığınız karışımı temiz ve beyaz bir kağıt havlu ile çay lekesine tampon yapın. Daha sonra temiz ve ılık su ile halıyı durulayın. Sonra kuru ve temiz bir bez ile fazla nemi alın. Son olarak da kurumaya bırakın.

Bu yöntemleri uygulayarak halıdaki çay lekesini kolayca temizleyebilirsiniz.

 

Kaynak: evhayat.com