DORinsight araştırma şirketinin 8 bin kişinin katılımı ile gerçekleştirdiği araştırmada, İstanbul’un en sevilen özelliği tarihi olurken en sevilmeyen özelliği ise şehrin kalabalığı oldu. 69 yıl önce yazılan şiir hala İstanbulluların en gözde şiiri.

 Hitay Holding firmalarından Türkiye’nin en büyük izinli veritabanına sahip online araştırma şirketi DORinsight, “İstanbul”  ile ilgili bir araştırma gerçekleştirdi. 17-25 Şubat 2016 tarihleri arasında online olarak tamamlanan araştırmaya; Türkiye temsili, ABC1C2DE sosyo-ekonomik segmente mensup 8 bin 18 kişi katıldı.

Araştırma kapsamında, katılımcılara İstanbul’un en sevdikleri ve sevmedikleri yönleri, güzellikleri ve sorunlarına yönelik düşünceleri soruldu.

İstanbul’un en sevilen özelliği: Tarihi

Yapılan araştırmada katılımcılara İstanbul’un hangi özelliğini en çok sevdiklerini sorulduğunda katılımcıların yüzde 35’i İstanbul’un en çok eski yıllara dayanan tarihini sevdiğini belirtti. Bunun yanı sıra İstanbul’un sahip olduğu farklı güzellikler ve iki kıtayı birbirine bağlıyor oluşu da yüzde 20 oy oranları ile İstanbul’un en çok sevilen özelliklerinin başında yer aldılar. Yüzde 8’lik kesim ise İstanbul’un sevilen özellikleri arasında eski binalarını, yüzde 6’sı da şehrin sunduğu iş istihdamlarını gösterdi.

İstanbul’un en sevilmeyen özelliği: Kalabalık

Katılımcıların yüzde 38’i en çok İstanbul’un kalabalık bir şehir olmasından hoşlanmadıklarını dile getirirken, bu kalabalığın neden olduğu ve İstanbul için büyük bir sorun haline dönüşen yoğun trafik ve ulaşımın zorluğu da yüzde 30 oy oranıyla çoğunluk tarafından sevilmeyen bir diğer özellik oldu. İstanbul’un dışarıdan çok fazla göç alıyor olması ve pahalı bir hayatın olması da sırasıyla yüzde 11 ve yüzde 7 oranları ile diğer sevilmeyen özellikler arasında yer aldı.

İstanbul’un doğal güzellikleri korunsun

İstanbul metropol bir şehir olması dolayısıyla içinde birçok güzellik barındırırken daha iyi standartlarda yaşamak için çözülmesi gereken birkaç sorun da barındırıyor. İstanbul’un yaşadığı sorunlarla ilgili katılımcıların hem fikirde olduğu çözümlerden en çok oy alanı ise yüzde 27 oy oranı ile doğal güzelliklerin tahrip edilmesine izin verilmemesi ve bu güzelliklerin korunması. Bunun ardından trafik sorununun çözülmesi için özel araç kullanımın azaltılmasını isteyenlerin oranı yüzde 26 olurken yüzde 24’lük kesim ise ulaşım yollarının çeşitlendirilmesi istedi.

69 yıl önce yazılan “İstanbul’u Dinliyorum” şiiri zirvede

İstanbul için yazılmış olan şarkılar, şiirler hatta İstanbul’da çekilmiş yabancı filmlerin sorulduğu anket çalışmasında katılımcıların neredeyse yarısı (yüzde 43) İstanbul için yazılmış olan şarkılardan en çok Sezen Aksu’dan “Ah İstanbul” şarkısını sevdiklerini dile getirdi. Katılımcıların yine yarısından çoğu (yüzde 60) İstanbul için yazılan şiirlerden en sevdiklerinin ise Orhan Veli Kanık’ın 1947 yılında yayınlanan “İstanbul’u Dinliyorum” şiiri olduğunu belirtti. Son olarak İstanbul’da çekilen yabancı filmler içerisinde en sevilen film yüzde 32 oy oranıyla “Skyfall” oldu.

Yeterince tanıtamıyoruz

Araştırmada, her 10 katılımcıdan 6’sı İstanbul’un yurtdışında yeterince tanıtılamadığını da belirtti. Bu sorunun çözümü için katılımcıların yüzde 36’sı yurtdışında yayınlanmak üzere İstanbul hakkında belgeseller ve programlar hazırlanması gerektiğini vurguladı. Bunu takip eden diğer çözüm önerilerine bakıldığında ise İstanbul’a daha fazla turist çekmek için uluslararası programlar geliştirilmesinin (yüzde 29) ve sosyal medyada yapılan tanıtımın daha fazla olmasının (yüzde 16) önerildiği görüldü.