Terra Zoe Otel’in ( Assos) türlü bitki ve ağacın yetiştiği büyük arazisinde papatya ve gelincik öbeklerine basmamaya çalışarak yürüyorum. Her yer yeşile kesmiş; sadece otelin bahçesi değil tüm çevre, yamaçlardan denize kadar uzanan tarlalar, hatta kumsal türlü renkte yabani çiçeklerle şenlenmiş. Koyun ve keçi sürüleri baharın leziz taze otlarıyla bayram ediyor. Doğada rengarenk bir yaşama sevinci…

Sağım Solum, Önüm Arkam Bahar! | 1

Papatya

Kaz Dağları ve çevresi, Anadolu’nun diğer pek çok yöresi gibi bitki çeşitliliği bakımından çok zengin. Küçücük bir toprak parçasında bile biraz dikkatle baktığınızda ne çok değişik bitkinin yetiştiğini görebilirsiniz. Toprak yüzeyini bir halı gibi kaplayan otsu bitkilerin içinde albenili çiçekleri olanlar en çok dikkat çekenler. Nisan – Mayıs aylarının güneşli, ılık ve nemli günlerinde neşeyle serpilen gelincikler (Papaver rhoeas) hem gönlümüze hem damağımıza dokunuyor. Kan kırmızısı taçyapraklarından şerbet yapıyoruz konuklara sunmak için. Çeşit çeşit papatyalar rüzgarda nazlı nazlı sallanıyor. Diğerlerine göre daha küçük çiçekleri olan Mayıs papatyaları (Matricaria chamomilla)her yerde, ama özellikle de yol kenarlarında boy gösteriyor bu yörede. Şifalı özelliği nedeniyle “tıbbi papatya” da denen bu papatya çeşidi mide gazlarına ve spazma iyi geldiği gibi, yatıştırıcı ve rahatlatıcı etkisi nedeniyle kullanılıyor. Bu nedenle kırlara papatya toplamaya çıkıyoruz. Zahmetli ama bir o kadar da zevkli bir iş bu; önce tek tek çiçekleri topluyoruz, sonra havadar ama gölgeli bir yerde kurutuyoruz minik hazinemizi bitki çayı yapmak üzere.

Doğanın koynunda uyuyan güzel Terra Zoe için Tıklayın !

Sağım Solum, Önüm Arkam Bahar! | 2

Yabani şebboy

Aşağılara deniz kıyısına doğru inildiğinde kumluk ve taşlık yerlere yayılmış pembe-mor çiçekli kumul bitkileri göz alıyor. Pembe çiçekli yabani şebboy ( Mathiola tricuspidata) çok güzel kokuyor. Kumsalın üstüne mor bir halı gibi yayılan deniz lavantası ( Limonium sinuatum) kuruduğunda bile ayni kalan mor çiçekleri nedeniyle bu yöredeki evlerin çoğunda süs olarak kullanılıyor. Kumulların nadide çiçeklerinden soğanlı bir bitki olan kum zambağı (Pancratium maritimum) ise zambak benzeri iri beyaz çiçekleriyle çok alımlı; ancak soğanları kontrolsüzce söküldüğü için tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bu bitkinin korunması gerekiyor.

Sağım Solum, Önüm Arkam Bahar! | 3

Gelincik

Buralarda baharın en göz alıcı bitkilerinden biri de zeytin tarlalarının içinde veya boş yamaçlarda sarı öbekler halinde yetişen çalımsı katırtırnağı (Spartium junceum) bitkisidir. Koyu yeşil renkli ince odunsu dallara mücevher gibi dizilen hoş kokulu parlak sarı çiçekleri vardır. Otelin girişindeki vazoya koyduğumuz koca bir demet katırtırnağı yaydığı kokuyla başımızı döndürüyor. Bir diğer sarı çiçekli bitki ise 2 m’ye varan uzunlukta, dereotuna benzeyen ince yaprakları olan çakşır otudur ( Ferula communis); aslında zehirli bir bitki olmasına rağmen çeşitli etkileri nedeniyle halk tıbbında kullanılır.  Başka bir zehirli bitki olan yılanyastığı (Arum ) ise diğer çiçeklere benzemeyen koyu bordo renkli ilginç çiçekler açar.

Sağım Solum, Önüm Arkam Bahar! | 4

Yılanyastığı

Bu yazıya sığdıramayacağımız daha pek çok bitki mini minnacık sarı, mavi, pembe, kırmızı, eflatun renkli çiçekleriyle kırları şenlendiriyor. Hoşgeldin bahar…

Sağım Solum, Önüm Arkam Bahar! | 5

Çeven otu

Sağım Solum, Önüm Arkam Bahar! | 6

Katır tırnagı