Göz çevresinin daha koyu olması veya göz altlarının mor görülmesi sık görülen bir problemdir. Göz altlarındaki koyuluk, estetik olarak kişileri mutsuz eder. Bu nedenle göz çevresinde cildin rengini açmak için tedaviler uygulanmaktadır. Göz çevresindeki cildin açık renk olması kişiye daha genç, daha dinç bir ifade verir.

Göz altlarının daha koyu veya mor olasının en önemli nedeni; genetik yatkınlıktır. Yani ailevi olarak yatkın olan insanların göz çevresi özellikle göz altları normal ciltten daha koyu veya mor olabilir. Bunun dışında; yorgunluk, uykusuzluk, bilgisayarı çok kullanmak, alkol, sigara göz çevresinde renk değişikliğine neden olabilir veya mevcut problemi artırabilir. Asıl önemli konu hastalığa bağlı renk değişikliğidir. Göz altlarındaki koyuluk ve morluk, böbrek hastalıkları, alerjik hastalıklar, atopik egzama, sinüzit gibi ciddi hastalıkların belirtisi olabileceği unutulmamalıdır.

Göz Çevresindeki Morluklar Nasıl Geçer?

Kişinin genetik özellik nedeniyle oluşan morluklar, cildin altı bağ dokusunun ince olması, damarların yüzeysel olması gibi nedenlerle oluşur ki bunun tam olarak tedavisi mümkün değildir. Fakat yapılan tedavilerle morluklarda azalmalar sağlanabilir. Bu tedaviler;

Lazer Tedavileri: Lazerler ile göz altındaki damarlar azaltılabilir bu şekilde damarların yüzeysel olmasından kaynaklı morluklar azaltılabilir. Ayrıca lazerler, derinin kollajenini artırarak alttaki damarların renginin yüzeye yansımasını azaltır. Bu amaçla Q-switched Nd-yag, pulsed dye lazer, fraksiyonel erbium ve karbondioksit lazerler kullanılabilir. Ortalama 3-5 seans gerektirir.

Kimyasal peeling: Göz altı cildinin meyve asitleri ve benzeri solüsyonlar ile soyma işlemidir. Göz altı koyuluğunun azaltılmasında etkilidir. Fakat morluklar için ne yazık ki fayda sağlamaz

Göz altı dolguları: Göz altı morluklarının giderilmesinde en etkili yöntemdir. Kullanılan hyalüronik asit ile hem göz altındaki boşluklar doldurulur hem de cilt altına yerleştirilen bu dolgu damarların görünürlülüğünü azaltarak morlukların azalmasını sağlar. Bu şekilde, göz altındaki çukurların ve morlukların azalması çok daha genç bir gürünüm kazandırır. Kullanılan hyalüronik asit vücuda uyumlu bir maddedir, zararlı değildir. Zamanla vücut tarafından emilir. Yani kalıcı değildir. Yaklaşık 8 ay sonra tekrar uygulama gerektirir.

Mezoterapi: Göz altlarına yapılan vitamin enjeksiyonudur. Çildi gençleştirmekte kullanılır, bu şekilde morluklara da fayda sağlar.

Göz altı morlukları için bu tedaviler dışında evde kendinizin yapabileceği önlemlerde vardır. Öncelikle sağlık kurallarına dikkat edin; Düzenli uyuyun, sigara içmeyin, yeterince su tüketin, Güneş koyucucu krem kullanın (özellikle göz altlarınıza güneş koyucucu sürün), bilgisayar ekranından az zaman geçirin,

Bunun dışında gözlerinize soğuk kompres uygulayabilirsiniz, çiğ patatesi rendeleyip bir gazlı bez içine koyup gözlerinize koyabilirsiniz. K vitamini içeren kremlerde morlularda yardımcı olabilir.

 

Uzm. Dr. Fatma YILDIZ