Hem kadınlarda hem de erkeklerde saç dökülmesinin pek çok nedeni mevcuttur. En sık nedenler saçlı deriyi tutan dermatolojik hastalıklar, erkek tipi saç dökülmesi (androgenetik alopesi), bölgesel saç dökülmeleri (alopesi areata) ve kıl şaftının yapısal bozuklukları olarak sıralanabilir. Ayrıca ateşli hastalıkların seyri sırasında, bazı sistemik hastalıklarda (hipotroidi / hipertroidi, kansızlıklar), metabolik bozukluklarda, vitamin ve mineral eksikliklerinde (folik asit ve çinko eksikliği), kronik ilaç kullanımlarında ve mevsimsel geçiş dönemlerinde de saç dökülmesi görülmektedir. Bütün bunların yanısıra saçların gelişimini ve direncini büyük oranda kişinin genetik özellikleri de belirlemektedir.

Saç dökülmeleri prp uygulanması

Bu faktörler göz önüne alındığında saç dökülmesine yol açan sebeplerin belirlenmesi için dermatolojik muayene yapılması önemlidir. Sırasıyla saçlı derinin muayenesi, kılın yapısının değerlendirilmesi (trikogram yöntemi ile kılın yapısının mikroskobik incelemesi), eşlik eden deri hastalığı varsa saçlı deri tutulumunun olup olmadığının belirlenmesi, sistemik hastalıkların tespiti, kullanılan ilaçların ayrıntılı incelenmesi ve metabolik bozuklukların tespiti için kan tetkikleri yapılmalıdır.

Saçlı deriye PRP uygulaması bölgesel ve erkek tipi saç dökülmelerinde, saç ekimi sırası ve sonrasında, mevsimsel geçiş dönemlerinde gelişen saç kayıplarının azaltılmasında, kronik ilaç kullanımlarına bağlı saç dökülmelerinde ve saçlarda incelme ve seyrelme gibi bozuklukların giderilmesinde kullanılmaktadır.

PRP (Platelet Rich Plasma = Trombositten Zengin Plazma), kanın özel bir işlem sonrasında bileşenlerine ayrılması ile elde edilen kişinin kendi serumudur. Bu işlem için hastadan 20- 30 cc kan alınır ve santrifüj edilir. Alınan kanın yaklaşık % 10-25’inden PRP oluşturulmaktadır. PRP çok sayıda trombositin yanısıra, yaralanma sonrası oluşan pıhtıdan 7-10 kat daha fazla pıhtılaşma ve büyüme faktörleri içerir. Çok küçük iğnelerle deri altına PRP solüsyonunu enjekte etmek suretiyle uygulanmaktadır. Uygulama ile bölgeye çok sayıda pıhtılaşma hücresi (trombosit) ve büyüme faktörü verilmektedir. Bu maddeler; hücre yenilenmesi, yeni damar oluşumu, hücre içi ara maddelerin depolanması, bağışıklık sistemini düzenleme, yeni doku yapımı ve biçimlenmesi ve mikrop kırıcı etkinlik sağlarlar. Tedaviden en iyi sonuçların alınması için 2 veya 4 haftalık dinlenme periyotları vererek 5-8 seansa kadar uygulanmaktadır. Hastanın kendi serumu kullanıldığı için alerji riski yoktur. HIV, Hepatit B ve Hepatit C virusu bulaşma riski yoktur. Uygulama alanlarında bölgesel olarak kızarıklık, morarma ve gerginlik gibi geçici yan etkiler görülebilir. Karaciğer hastalığı, akut ve kronik enfeksiyonlar, gebelik ve emzirme, bağışıklık sistemi hastalıkları, kan ve kan ürünlerine hassasiyeti olanlar ile pıhtılaşmayı azaltan ilaç kullanan kişilere PRP yapılması uygun değildir.

Saç dökülmelerinin tedavisinde PRP uygulaması kadın ve erkeklerde etkili bir yöntemdir. Uygulama saçın yaşam süresini uzatmakta ve saç telini kalınlaştırmaktadır. İşlemin mezoterapi ile kombine kullanımı ise tedaviyi desteklemektedir. Ayrıca saçlı derinin yapısal özelliklerine göre (yağlı veya kuru olması gibi) uygun şampuan ve topikal ilaçların kullanımı da tedavi etkinliğini artırmaktadır.

Uzm. Dr. Aslı AYTEKİN

Saç Mezoterapisi Yaptıranlar Tıklayın !

Saç Dökülmesi Neden ve Çözümleri  İçin Tıklayın !

Saç Dökülmesine 10 Doğal Çare Tıklayın !