Pastadan gelin buketine, pirinç atmaktan gelinliğin rengine birçok alışkanlığın bir nedeni var!

Pastadan gelin buketine, pirinç atmaktan gelinliğin rengine birçok alışkanlığın küçük birer hikayesi var. İşte bazıları…

Gelinler neden beyaz giyer?

Beyaz, Romalılar zamanından beri kutlamaların rengi olarak kabul ediliyor. O dönemden beri de gelinler beyazı tercih ediyor. 20.yy’ın başında bu renk masumiyetin, temizliğin ve saflığın da sembolü olmuş. Günümüzde beyaz aynı zamanda hem eğlence ve neşenin hem berraklığın rengi.

Düğün pastası nasıl çıkmış?

Pasta verimliliğin ve iyi şansın sembolü olarak kabul edilir. Eski dönemlerde, düğün törenlerinin sonunda gelinin başında ekmek kırılırmış. Davetliler de şans getirmesi için ekmek kırıntılarından alırmış. Orta çağda gelin ve damat küçük ekmeklerden oluşan bir hare içinde öpüşürlermiş. 17. yy’da bir Fransız aşçı bu ekmeğe daha güzel bir şekil vermiş ve ilk düğün pastasını ortaya çıkarmış.

Gelin neden buketini havaya atar?

Gelinin fırlattığı buketi yakalayan kişinin şanslı olduğuna ve kısa sürede onun da evleneceğine inanılır.

Nikah kıyılınca neden damat gelini öper?

Gelini öpmek eski çağlarda evlilik anlaşmasının mührü olarak kabul edilirmiş. Aynı zamanda gelinin ruhundan bir parçanın damada, damadın ruhundan bir parçanın da geline geçtiğine inanıldığı için bu gelenek günümüze kadar gelmiş.

Neden yeni evlenen çiftin üzerine pirinç atılır?

Bizim geleneklerimiz arasında yer almasa bile birçok ülkede davetlilerin uyguladığı bir adettir. Hemen hemen bütün kültürlerde pirinç bolluğun ve bereketin simgesi olarak kabul edilir ve yeni evli çiftin yaşamlarının bolluk içinde geçmesi dileği ile atılır. Yine aynı dilekle bazı ülkelerde gelinler, ellerinde başak dallarından oluşan bir demet taşırlar ve konuklara da şans getirsin diye bu dalları dağıtırlar.

Alyans neden sol ele takılır?

Çok eski çağlarda bilim adamları sol elin ikinci parmağından kalbe doğru kesintisiz uzanan bir damar olduğuna inanırlarmış. Aşkın sembolü alyanslar o dönemden beri bu parmağa takılmakta.

Nikahta neden ayağa basılır?

Nikah kıyılırken kim diğerinin ayağına basarsa evlilikte onun sözünün geçeceğine inanılması tıpkı tüm diğer gelenekler gibi düğünün eğlenceli anılarından bir diğeri.