Yeni bir araştırmaya göre, günde yarım saat kitap okumak ömrünüzü uzatabilir. 3635 kişinin sağlık ve okuma alışkanlıkları araştırıldı, buna göre kitap kurtlarının %20’sinin önümüzdeki 12 yıl içinde doğal sebeplerle ölmesinin pek muhtemel olmadığı kaydedildi.

Araştırma, Social Science & Medicine dergisinin Eylül ayında yayınlandı. Araştırma, kitap ve dergi okumanın insan ömrüne etki edip etmediğini anlamaya çalışan Yale Üniversitesi araştırmacıları tarafından gerçekleştirildi. Televizyon seyretmek gibi oturarak yaptığımız eylemler ölüm riskini artırırken, okuma eyleminin bu riski azalttığını önceden farketmişlerdi.

Geçmişte yapılan bu araştırma, farklı okuma materyallerini kapsıyordu ve okumanın tam olarak neden faydalı olduğunu açıklamıyordu. O yüzden Yale Üniversitesi araştırmacıları yeni bir hipotez oluşturdular: Raporun başında da belirttikleri üzere: “kitapların kişilerin beynini gazete ya da dergilerden daha çok meşgul ettiğini, bu sayede de bilişsel becerilerinin geliştiğini tahmin ediyoruz.” Kitaplar yeni temalar ve karakterler barındırdıkları için kişinin zihnini dinç tuttuğu düşünülüyor.

Kitap Kurtlarına Müjde: Okumak Ömrünüzü Uzatabilir | 1

Evet haklılar. Hiç okumayan insanlarla karşılaştırıldıklarında, haftada 3 ya da 4 saat kitap okuyan kişilerin ölmeye %17 daha az meyilli oldukları tespit edildi. Hatta 3-4 saatten daha fazla okuyanlar için bu oranın %23’e kadar çıkabildiği düşünülüyor.

Okumak için kitaplar yerine dergileri tercih edenler ise hiç okumayanlara göre biraz daha şanslılar. Eğer haftada 7 saatten fazla okurlarsa ölüm ihtimalleri %11 daha az muhtemel.

Araştırmanın başlangıcında, katılımcıların hepsi 50 yaşından büyüktü. Her çeşit sosyal ve ekonomik çevreden insan vardı.

Araştırmacılar, katılımcıların sadece akıllı oldukları için daha fazla yaşamadıklarından emin olmak adına, araştırmanın başlangıcında ve 3 sene sonrasında kavrama testleri yaptılar.

Bu üç yılda, okumanın beyin gücü üzerinde olumlu etkisi olduğu farkedildi. Daha sonraki araştırmalarda ise bu avantajın “bilişsel statüyü korumaya yardımcı olan çevreleyici etki” olduğu anlaşıldı.

Ortalama olarak, kitap okuyan kişiler okumayan kişilere oranla 23 ay daha fazla yaşadı. Bu durum her tür katılımcı için geçerliydi, yaşlısından gencine erkeğinden kadınına.

Kitap Kurtlarına Müjde: Okumak Ömrünüzü Uzatabilir | 2

2000 yılında başlayan araştırmaya e-kitaplar ya da sesli kitaplar dahil edilmedi. Araştırmacılara göre, onların da araştırmaya dahil edilmesi ilginç sonuçlar doğurabilir, zira e-kitaplar ya da sesli kitaplar genellikle oturarak okunmuyor. Ayrıca, gelecekteki araştırmalar bilim kurgu ya da bilim kurgu olmayan kitaplar arasındaki farkları da araştırabilir.

Araştırmanın sonucunda, 65 yaşın üzerindeki yetişkinlerin günde 4,5 saat kadar televizyon seyrettikleri tespit edildi. Bu yüzden, boş vakitlerinde kitap okumaya teşvik edilmeleri ömürlerini uzatmaya yardımcı olabilir diye düşünülüyor. Genellikle dergi ya da gazete okuyan kişilerin de, ara sıra bile olsa, kitaplara yönelmesi olumlu etki yaratabilir.