Sorun günümüzün ilişkilerinde; iş hayatı, arkadaşlar, aile, sevgili, sosyal medya ve daha pek çok etken bir araya geldi ve 24 saatimizi küçük küçük onlarca parçaya ayırdı. Kimse artık ilgisini tek şeye veremiyor, sadece bir konuya odaklanamıyor.

Bu durum ilişki dinamiklerini de etkiliyor. Hayat koşturmacasının içinde sevgiliniz size kendinizi kenarda tuttuğu yedek oyuncu gibi hissettiriyorsa ve onun önceliği olmadığınızı düşünüyorsanız bize kulak verin.

REYHAN GÜNEŞ

FOTOĞRAFLAR: NICK ONKEN

Sevgilinizin mesajınıza cevap vermesi saatler sürüyorsa; arkadaşlarının, işinin ve hatta video oyunlarının sizden öncelikli olduğunu düşünüyorsanız; onu terk etmek istemiyorsanız ama hiçbir zaman önceliği olmayacağınız konusunda endişelerinizvarsa size en büyük tavsiyem öncelikle bu konuda şikayet etmeyi bırakmanız. Tabii, eğer ayrılık durağına giden ilk otobüse binip ilişkinizi sonlandırmak istemiyorsanız. Şunu belirtmeliyim ki, hiçbir zaman hayatınızdaki insanın tek önceliği olmayacaksınız. Buna alışsanız iyi olur. Çünkü insanın hayatta bir önceliği olamaz. Sevgiliniz zaman zaman işine öncelik verirken başka zamanlarda ilişkinizi ve ailesini hatta kendine zaman ayırmayı önceliği haline getirebilir. Yoğun iş hayatı ve uzayıp giden yapılacaklar listesi yüzünden bir şekilde birbirinizden uzaklaşmış olabilirsiniz. Aranızdaki bağın zarar gördüğünü ve farklı hayatlar yaşadığınızı düşünüyor ve en son ne zaman keyifli bir akşam geçirdiğinizi hatırlamıyor olabilirsiniz. Tablo pozitif değil ama neyse ki, bu konuda çaresiz değilsiniz.

İLETİŞİM KURUN
Bütün ilişkilerde bu paradoks yaşanıyor. Zaman geçtikçe çiftler birbirinin hayatının daha kıymetli parçası haline geliyor. Ancak hem aradaki tutku azalıyor hem de o ilk günkü heyecan, birbirini tanıma hevesi yok olduğundan iletişim zayıflıyor. Sevgiliniz size nasıl olduğunuzu, gün boyunca neler yaptığınızı sormuyorsa sızlanmayı bırakın ve siz ona nasıl olduğunu sorun. Kendinizden ve neler yaptığınızdan bahsedin. Ancak iletişiminizin sizin işten, onun arkadaşlarından bahsettiği bir rutine dönmesine engel olun. Tüm sırlarınızı sevgilinize anlatın demiyoruz ama kaliteli iletişim için konfor bölgenizden çıkın. Kendinizi açmaktan korkmazsanız daha derin konulara girdiğinizi fark edecekseniz.

Yeni nesil ilişkilerde öncelik sorunu | 1

İLİŞKİYİ ANCAK ZAMAN KURTARIR
Yönünüzü kaybettiğiniz dönemlerde oradan oraya savrulmamak için oto pilot modundan çıkın ve ilişkinizde tekrar direksiyonun başına geçin. Hafta sonu için plan yapın, sevdiğiniz restoranda akşam yemeğe gidin. İkinize iyi geleceğini düşündüğünüz ne varsa onu yapın. Bu şekilde günlük hayatın sıradanlığını karşınıza alıp birbirinizle paylaştığınız pozitif anları ve anıları artırabilirsiniz. Ancak bu aşamada dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Bu süreçte partnerinizin tüm ilgisini ve dikkatini sizinle geçirdiği zamana vermesi gerekiyor. Bunu sağlamanın yolu ise onun diğer önceliklerini destekleyip bu önceliklere saygı duymaktan geçiyor. Ona sevdiği şeyleri yapabileceği alanı tanıdığınızda bunu fark edip sizinle geçirdiği zamanda daha özenle davranmaya çalışacaktır. Diğer önceliklerine saygı duyduğu biriyle birlikte olmak sizin farklı olduğunuzu anlamasına yardımcı olabilir. Takım olduğunuzu unutmayın. Birlikte daha ileri gitmek için ihtiyacınız olan savunmacı, kontrolcü ve koşulcu tavır takınıp “evet, ama” diyen taraf olmaktansa ona daha olumlu yaklaşın. Birbirinizi dinleyin, söylediklerinize katkıda bulunun. Birbirinizin üzerinde otoriteymiş gibi davranmayın.

KENDİNİZİ HATIRLAYIN
Eğer hayatınızdaki kişinin yedek planı olmaktan mutsuzsanız ve daha fazlasını hak ettiğini düşünüyosanız (ki ediyorsunuz) gereken konuşmayı yapmak durumundasınız. Karşınızdaki kişinin önceliği olmayı, isteklerinizin dikkate alınmasını hak ediyorsunuz. Eğer birlikte bir gelecek düşünüyorsanız bu konuda ortak noktayı bulmak durumundasınız. Fazla verici bir insan olmak zaman zaman kendinizi ve isteklerinizi unutup yalnızca önceliğiniz olan insanların isteklerini yerine getirmenize neden olabilir. Ancak siz kendinize değer vermezken başkalarının size değer vermesini bekleyemezsiniz. İşe başkalarından önce kendiniz için yaşayarak başlayın. Şimdiye kadar kendinizi geri plana atmış olsanız bile bundan sonrası için isteklerinizi listeleyin. Çalışkanlığınız, iyi niyetiniz, espri anlayışınız ve içinizdeki sevgi için kendinizi takdir etmeyi öğrenin. Bunu yapmak hayatta kimlerin size değer verdiğini görüp vermeyenleri hayatınızdan çıkarmanıza yardımcı olur. Karşınızdaki insana öncelik olduğunuzu göstermediğiniz sürece kimse sizi önceliği haline getirmez. İlişkide karşınızdaki insanın mutluluğu ve rahatı kadar sizin mutluluğuzun da önemli olduğunu unutmayın. Sırf onu mutlu etmek için kendinizi geri plana atmak zamanla hep geri planda kalan olmanıza neden olabilir. Bir adım atın, öne çıkın ve isteklerinizi yüksek sesle dile getirin. Hayatınızdaki insandan ayrılmak size aşktan vazgeçmek gibi gelebilir. Ayrıldığınızda dünyanızın alt üst olacağını düşünebilirsiniz. Yeni insanlarla tanışma ve her şeye baştan başlama fikri sizi korkutabilir. Ancak karşınızdaki insan tüm çabalarınıza rağmen sizin için emek harcamayı bıraktıysa oradan uzaklaşmaktan başka seçeneğiniz yok. Çünkü ilişkinizin başında yaşadığınız muhteşem anların hatıralarıyla ilişkinizi yürütemezsiniz.

 

Kaynak: cosmopolitanturkiye.com