Güney Afrika’da rooibos adlı bitkiden yapılan çay tüketimi ülkenin yeni popüler içeceklerinden biri haline geldi. Cape Town’daki restoranlarda yıllardır tüketilen ‘kızıl çalı’ çayı kırmızı rengi, kokusu aroması, kafeinsiz olması ve sağlığa faydalı özellikleriyle kısa sürede diğer ülkelerde de kullanılan bir bitki haline geldi.

Afrikalıların kızıl çalı adını verdikleri roibosun 23 milyar dolarlık bir ekonomi yarattığı belirtilirken, her yıl 15 bin ton kızıl çalı üretildiği ve bunun yarısının sağlık tüketimine odaklanan müşteriler için ihraç edildiği kaydedildi. Almanya’nın en büyük ithalatçı ülke konumuna geldiğini anlatan Rooibos şirketinin sahibi Martin Berg, “Hollanda, ABD, İngiltere ve Japonya, rooibos çayının hızlıca popüler olduğu ülkelerin başında geliyor” dedi.

Yaşlanmayı geciktirici özelliği sayesinde bu bitkinin çay olarak tüketiminin tüm dünyada hızlı bir şekilde arttığı belirtilirken, rahatlatıcı etkisinin de popülaritesinin artışındaki önemli etkenlerden biri olduğu ifade edildi. Bitkinin 1990 yılında Japonya’da yapılan bir araştırma sonucunda sağlığa yararlı etkilerinin ortaya çıktığı belirtilirken, o tarihten bu yana tüketiminin hızla arttığı kaydedildi. Üreticiler, Güney Afrika’nın en önemli gelir kaynaklarından biri haline gelen bitkiye daha fazla korumacılık uygulanması gerektiğini savunuyor.
Kızıl Çalı Çayı | 1

İlgili Konular ;
Kızıl Çalı Çayı – Yaslanmayi geciktiren cay
Karahindiba Çayı Kanseri Yendi