2.el Oto alırken nelere dikkat edilmeli? Sahibinden araba alacaklara önemli uyarılar? ikinci el Araba otomobil alırken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? Araba alırken bilmeniz gerekenler nelerdir?
Galeriden araç alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Galeriden araç alırken nelere dikkat edilmeli? Sıfır ve 2.el Araç alırken dikkat edilmesi gerekenler?

Eğer imkanınız varsa tabi ki sıfır araç almak daha hayırlı ve güvenlidir ama 2.el araçların fiyatları da tabi ki daha avantajlıdır. Ancak madem 2.el otomotiv tercih ediyorsunuz, o zaman bazı kriterlere de kesinlikle dikkat etmelisiniz.

2.el otomobil tercih ediyorsanız;

• Bulduğunuz aracı çok dikkatlice ve aydınlık bir ortamda incelemelisiniz.
• Tanıdığınız bir motor veya kaporta ustası biliyorsanız mutlaka onunla gitmelisiniz. Onlar gerekli incelemeleri bir çırpıda daha iyi yapacaklardır. Bulduğunuz 2.el aracın Ruhsatını kontrol edin. Arabanının üzerinde ki motor ve şase numarasıyla ruhsattaki numaraların aynı olması gerekiyor. Motor ve Şasiyi incelerken, o bölgede bir yama, kaynak izi gibi şeylerin olmamasına dikkat edin. Adamlar çaldıkları bir araca, farklı bir şase ve motor numarası çakmış olabilir.
• TRAMER sorgusunu yapın dememe bile gerek yok. Satılık 2.el aracın sicil kayıtlarını araştırın. Geçmişte kazası ver mı? var ise nerelerinde ve ne boyuttaymış bunları öğrenin.
• Sahibinden satılık 2.el araç denen araç, acaba ne kadar 2.el onu anlayabilmeniz için mutlaka test sürüşüne asfalt bir yolda çıkın.

Peki başka neler yapmalıyım? Aracın nerelerini incelemeliyim?

Kısaca şöyle özetleyeyim.
• Gün ışığında alacağınız 2.el aracı inceleyin demiştik zaten. Demek ki, yağmurlu, çamurlu günlerde gitmeyin. Bekleyin hava düzelsin. Aksi halde,ıslanmış bir araba normalden daha parlak ve kusursuz gelebilir size ve ne kadar yanıldığınızı ancak eve dönüpte hava kuruduğunda anlarsınız.
• Aracın size gelmesini beklemeyin. Mutlaka araç sahibinin evine siz gidin vearacı park yerinde ki doğal hali ile görün. Tabi, araç sahibinin de evini barkını böylelikle öğrenmiş olacaksınız. Bu da artısı.
• Sakın acele etmeyin, bunu kaçırırsam başka bulamam diye asla düşünmeyin. Her zaman Hayırlısı ise olsun anlayışı ile yaklaşın. Unutmayın, milyonlarca araç var ve belki de daha iyisi sizi bulacak. Kim bilir?
• 2.el otonun sahibine aklınıza ne gelirse sorun. Sonuçta binlerce lira ödeyeceksiniz. Nerden, kimden almış? Nerelerde kullanmış? Bakımlarını nerede yaptırmış? v.b

Aracın motorunu stop ettirin ve;
• Aracın boyasını kaportasını didik didik incelemekten kaçınmayın. Vuruk bir yeri, daha önceden vuruk, çizik, çürük var mı dikkat edin.
• Otomobilin karşısına geçin ve şöyle geniş açıyla simetrik bir karşılaştırma yapın. Yan çizgi, çıkıntıları diğer yanıyla simetrik mi değil mi? Çünkü araç tamir görmüşse mutlaka orjinalinden ayrılacak ve kendini ele verecektir. İki tarafındaki hatlarına bakın. Onarım görmüş bir otomobilin hatları düzgün olamayabilir.
• Arabayı tam lastik üstlerinden yani üzerine oturup hızla kalkın ve bakın bakalım süspansiyonların da bir anormallik hissedecek misiniz? Problemsiz süspansiyon, siz hızla oturduğunuzda sağlıklı bir ses ile aşağı çöker ama kalktıktan sonra eski haline gelse bile bir kaç kez yaylanma yapar. İşte bu sağlığın işaretidir. Süspansiyon deyip geçmeyin. Dünyanın parası. Ayrıca sahibinden 2. el araçta, düz bir zeminde iken uzaktan bakıldığında bir tarafa doğru eğilme görürseniz, yakaladınız demektir bir kusurunu.
• Tekerlekleri, Lastikleri, et kalınlıklarını kontrol edin. Çok fazla erimiş eskimiş lastikte su kanalları neredeyse yok kadardır. Bu da size 4 lastik masrafı demektir.
• Size benden bir tüyo, sahibinden 2.el aracın gaz fren ve debriyaj pedallarını kontrol edin. Eğer gaz pedalı diğerlerine göre daha fazla aşınmışsa, o araç uzun yolda kullanılmış demektir. Yok eğer fren pedalı diğerlerine göre daha fazla aşınmışsa bu durumda şehir içi kullanımda yemişler pedalları demektir. Tabi satıcı çakallık yapıp direksiyon, gaz pedalları ve vites topuzunu değiştirmişse o zaman bence buraya bir ünlem koymalısınız. Satıcı ise size, aksesuar olsun diye bunları taktım. Böyle daha hoş oldu filan diyebilir. Karar sizin….
• Kaputun içine iyice bakmalısınız. Sağda solda yağ sızıntısı, sıçramaları filan olmamalı.
• Motor yağının motor çubuğunu çıkartarak kontrolünü yağın. Eksik mi? Kararmış mı? Kayışlarını inceleyin ve Radyatör su seviyesini inceleyin. Eksiği gediği olmasın. Su çok paslı kirli, çamurlu olmasın.

• Şimdi arabanızı çalıştırın ve düz uzun boş bir asfalt yola çıkın. Aracın vites geçişlerine bakın. Sorunsuz olmalı. Debriyajın kavrama mesafesine bakın. Normal olmalı. Arabaya gaz verdiğinizde size hemen tepki verip vermediğine bakın. Çekişinde sorun olmamalı.
• Kontak anahtarını çevirdiğinizde marş motorundan gelen sese dikkat edin. Eğer dişlileri aşınmış veya sorunluysa, iki dişlinin birbirine sürtme sesi gibi acaip sesler gelir ama araba çalışmaz. Bir kaç denemede ancak dişliler birbirine denk geleceğinden ancak çalışır. Bu kötüdür.
• Sahibinden 2.el aracınızı çalıştırın ve egzoz kısmına geçin. Çıkan dumanın rengi koyu olmamalı. yağ, benzin kokmamalı, hatta egzozdan dumanla birlikte su filanda çıkmamalı. Bunlar motor kısmında bazı problemlere işarettir. Örneğin çok koyu pis bir duman (simsiyah veya mavi) atıyorsa yağ yakıyor demektir ki, yakında motorunuz yatak sarabilir. Motoru yaktık yaa.. dedikleri bu oluyor.
• Frenlere asılın ama hareket etmiyorken. 1 bilemedin 1.5 dakika basılı tutun. Siz basılı tuttukça pedal daha da aşağı iniyorsa büyük problem demektir.
• 2.el sahibinden kelepir araç. Deiysek çokta kelepir olmasın değğil mi? Rölantide bir süre bırakın bakalım çok aşırı bir sarsıntısı oluyor mu? Eğer oluyorsa enjektörleri, bujileri kısaca ateşleme sistemleri nanay demektir
• Sağa veya sola dönmek istediğinizde aks başlarından ses geliyorsa bu da yine yeni bir sıkını demektir. Yahu bu araba almakta amma zormuş. Ben ne anlarım akstan makstan diyenler için en başında söyledim. Yanınıza Usta alın. O bunları zaten ezbere bilir.
• Size 2.el sahibinden araç alın dedik evet ama yola çıkın hele bir de dedik. Kaymak gibi asfalt bir yolda giderken ellerinizi direksiyondan bir süreliğine çekmelisiniz. Bu durumda araç sağa veya sola çekiyorsa ya da titreme yapıyorsa, rot balans ayarı istiyor demektir. Neyse ki bu en küçük sorundur. Sıkıntı yapmayın yani.
Uzun lafın kısası, ben buraya yazmakla bitiremem.
Allah hepinize bol bereketli rızıklar nasip etsinde sıfır daha güvenli araçlar alın ne diim ki başka.
Bir kaçta video ekleyeyim. Okumaktan sıkılan izlesin..