Vektörel Çizim Nasıl Yapılır? Adobe Illustator üzerinde Pen Tool aracılığıyla oldukça estetik ve başarılı vektörel çizimler yapılabilir. Tabiki öncelikli olarak kendine biraz zaman tanımalısınız çünkü ‘estetik’ kavramı Pen Tool aracını kullandıkça elinize oturacak bir özelliktir.

Öncelikli olarak çizmek istediğiniz objenin bir görselinin üzerinden çizim yaparak başlayabilirsiniz. Zamanla bu durum ilerleyerek daha seri çizimler hatta başarılı illüstrasyonları beraberinde getirecektir.

Bu yazı Barış Doğan isimli VektorelCizim.net kullanıcısının sorusu üzerine hazırlanmıştır.

vektorel_cizim_nedir

Vektörel Grafik Nedir? Vektörel grafikler çözünürlükten bağımsız, herbir nesnenin matematiksel ifadelerle oluşturulduğu ve en önemlisi detay kaybetmeden herhangi bir boyuta yeniden ölçeklendirilebilen grafik türüdür.

Vektörel Grafikler Hangi Programlarla Oluşturulabilir?Vektörel grafik üretmek için hazırlanan birçok program mevcuttur. Bunların arasında en çok bilinen ve en işlevsel program olan Adobe Illustrator bulunuyor. Adobe Illustrator’un dosya uzantısı ‘.ai’dir. Öte yandan ülkemizde özellikle baskı alanında kullanılan ve kesinlikle Illustrator kadar kullanışlı olmayan CorelDRAW bulunuyor. Corel Draw’ın dosya uzantısı ‘.cdr’dir. Yine ülkemizde yoğun bir kullanıcı kitlesine sahip olan Macromedia(Adobe) Freehand bulunur. Freehand’in dosya uzantısı ‘.fh(X)’dir.

Bu ticari programların yanısıra arabirimi Corel Draw’a benzeyen ve açık kaynaklı, ücretsiz bir program olan Inkscape‘de denenmeye değer bir program olduğunu söylemeden geçmeyelim. Inkscape’in kullandığı dosya uzantısı .svg’dir.

Bahsettiğimiz bu dosya uzantılarının yanısıra .svg, .eps, .wmf gibi dosya uzantılarını da yukarıdaki programlar ortak olarak kullanabiliyorlar.

Vektörel Grafiklerin Avantajları Vektörel grafikler farklı boyutlar ve farklı renklerde üretilmesi gereken çalışmalarda kullanmak için idealdir.

Farklı boyutlarda çalışmanın görsel olarak detayları herhangi bir kayıba uğramaz.

Vektörel grafiklerde nesneleri dilediğimiz gibi yeniden renklendirilebilir ya da yeniden şekillendirilebiliriz.

Vektörel grafikler dosya boyutu olarak daha az yer kaplar.

vektorel_cizim

VektorelCizim.net aradığınız içeriğe hızlı, kolay ve kesin olarak ulaşmanızı temel prensip edindiği için tamamen kullanıcı dostu bir vektörel grafik ve logo arşivi olarak karşınıza çıkmaktadır. Üstelik dili tamamen Türkçe, arama butonuna aradığınız nesneyi yazıyorsunuz ve kolayca ulaşıyorsunuz…

Arşivinde Adobe Illustrator (.ai), Encapsulated PostScript (.eps), Macromedia FreeHand (.fh), CorelDRAW (.cdr), Scalable Vector Graphics (.svg),   Portable Network Graphics (.png) uzantılı grafik ve logoları kolayca kullanıcıların beğenisine sunan VektorelCizim.net ister grafiker olun ister sade bir kullanıcı herkese hitap eden sadeliğiyle ön plana çıkıyor.

Standart vektörel arşivlerden farklı olarak web tasarımcıların çoğunlukla kullandığı Portable Network Graphics (.png) uzantılı grafikleri arşivinde bulundurması web tasarımcıların ve internet reklamcılığının da gözdesi olmaya aday olduğunun bir göstergesidir.

Grafikerlerin en büyük sıkıntılarından biri olan sürekli kullanılan (banka logoları, gsm operatörlerinin logoları, küçük ve büyük ölçekli firma logoları) logo erişimi sorunu da VektorelCizim.net sayesinde ortadan kalkıyor. VektorelCizim.net vektörel firma logolarından oluşan vektörel arşivi ile grafikerler için büyük kolaylık sağlayacak eşsiz bir arşiv olma konusunda ne kadar iddaalı olduğunu bir kez daha kanıtlıyor.

VektorelCizim.net sürekli gelişerek ve kendini güncelleyerek sizlere her geçen gün daha kaliteli ve etkin hizmet sunmaya devam edecektir.

Gelin, Damat, Sevgili, Davetiye Vektörelleri Örnekleri

dugun_gelin_damat dugun-davetiyesi1 gelin_arabasi_01 gelin_damat_ve_love_arkaplan sevgili_asik_seni_seviyorum_829 sevgililer_gunu_vektorel_008 sevgililer-ve-bulutlar

Kaynak ve görseller: vektorelcizim.net