“Giydikçe genişler” düşüncesiyle dar ayakkabılar satın almayın!

Dermatolog Dr. Mukaddes Öz, “Giydikçe genişler” denilerek alınan dar ayakkabıların mantar ve daha birçok rahatsızlığa neden olacağını söyledi. Öz, doğru ayakkabı seçiminin önemini vurgulayarak, ayakkabı alınırken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Ortopedik ayakkabıların vücudun rahat taşınmasını sağladığını ve omuriliğin duruşunu desteklediğini belirten Öz, “Doğal malzemeden üretilen ayakkabılar cilt sağlığının korunmasını sağlar, nasır, batık tırnak ve mantar gibi rahatsızlıkların oluşmasını engeller. Doğru ayakkabı ve sandaletler de ayağa egzersiz yaptırır” dedi.

“Ayak sağlığı ayakkabı seçimiyle doğrudan orantılıdır”

Öz, “giydikçe genişler, rahat olur” düşüncesiyle alınan ayakkabıların basma bozukluğu, tırnak batmaları, ayak mantarları acılı nasırlar, ayak parmaklarında şekil bozuklukları, ayak, bacak ve bel ağrıları ve ayakta kalıcı deformasyonlara neden olabileceğine değinerek, “Ayakkabı seçerken ilk kriterin, model ve renkten önce rahatlık olması gerekir. Ayak sağlığı ayakkabı seçimiyle doğru orantılıdır” şeklinde konuştu.

“Ayakkabı alırken doğal malzemeden imal edilmesine dikkat edin”

Ayakkabı alınırken doğal malzemeden imal edilmiş olmasına dikkat etmenin önemli olduğuna dikkat çeken Öz, şunları kaydetti:

“Anatomik ayakkabıların taban yapısı, ortopedik ayakkabılara göre çok yumuşak. Yumuşak olan taban yapısı kişinin ayak şeklini alır ve basış noktalarını değiştirme özelliği yoktur. Ayak rahatsızlıklarından kurtulmak için uygulanan tüm tedaviler düzenli uygulanmalı. Bunun yanı sıra ortopedik ayakkabıların da düzenli kullanılması gerekiyor.”

Dr. Öz, kişinin ayak yapısına en uygun taban bulmanın çok önemli olduğuna değindi.

İHA