Kinoa(Quinoa)’nın, İnkalar tarafından 7 bin yıl önce yetiştirilen bir çeşit tahıl olduğu düşünülmekltedir. Ama, İşin aslı, ıspanak veya pancar ailesinden gelen, Güney Amerika Andlarında yetişen bir otsu bitki çeşitidir. Etli, besleyici yaprakları vardır. Salkım salkım bol çiçek açar ve bu çiçekler zengin besin değeri olan minik tohumlara dönüşürler. Tohumlar da kurutularak tahıl olarak tüketilir.Bu sebeple tahıl olduğu söylenmektedir. Bulgur kıvamında bir tahıldır.

İnkalar Kinoa bitkisini tahıl ana olarak nitelendirmişlerdir. Özellikle son 3 yıldır kinoanın besin değeri keşfedilmiş ve tüketimine önem verilmiştir. NASA tarafından, astronotların beslenmesinde kullanılan kinoa Bİrleşmiş Mİlletler tarafından da beslenmedeki önemi açısından önemle tavsiye edilen bir besindir. Öyleki 2013 yılı kinoa yılı olarak ilan edilmiştir.

Özellikle Amerikada son derece gözde olan ve yeni bir beslenme trendi olarak adlandırılanKinoa henüz Türkiyede yeni yeni tanınıyor. İnternet üzerinden veya büyük marketlerden kinoa temin etmek mümkün. Kinoa fiyatı, 8,5 TL den başlıyor.

Kinoanın Faydaları:

– Çok iyi bir protein kaynağı olduğundan besin değeri oldukça yüksek.
– Tüm aminoasitleri, A, B, C, D, E ve K vitaminlerini içeriyor.
– Lif oranı çok yüksek.
– Üstelik tadı da lezzetli…
– Yüksek oranda demir içerdiği için, kansızlık, kabızlık ve vegan yaşayanlara özellikle önerilen bir besin.
– İçerdiği kalsiyum bir bardak sütün içerdiği kalsiyumdan daha fazladır. Salatalara eklenerek kullanılırsa, günlük kalsiyum ihtiyacını karşılar.
– Zayıflamaya yardımcıdır. Zayıflamak isteyenler içn, pişirilerek tüketilmesi uygundur.
– Az yağlı ve kolesterol içermeyen bir besin olduğu için, sindirim oldukça kolaydır.

Kinoa kullanım alanı oldukça fazla olan bir tahıldır. İster pilav yapabilirsiniz, ister salatada kullanabilirsiniz, İster, sabah kahvaltısında, müslinin içine katabilirsiniz… İsterseniz de un haline getirip tatlı yapabilirsiniz. Tercih sizin. Kinoayı pişirmeden önce yapmanız gereken şey, birkaç saat suda bekletmek. Bu sayede içindeki enzimler harekete geçiyor. Kinoa, 15 dakika gibi kısa bir sürede pişiyor. Eğer suda bekletmek için vaktiniz yoksa pişirmeden önce bolca yıkamalısınız. Her koşulda pişme süresi 15 dakikayı geçmiyor. Kinoayı pirinç ve bulgurun kullanıldığı her yerde kullanabilirsiniz.

KİNOALI KISIR

Malzemeler:

– 1 su bardağı kinoa
– 1,5 su bardağı su (aynı bardak ile ölçün)
– 1 yemek kaşığı biber salçası ya da domates salçası
– 1 adet salatalık
– 2 yemek kaşığı biber salatası ya da 2 adet biber
– 1 büyük domates ya da 2 yemek kaşığı yazdan hazırladığınız domates sosu
– 1 çay bardağı kırılmış ceviz
– yarım demet maydanoz
– 2 diş ezilmiş sarmısak
– 2 adet taze soğan
– 3-4 adet körpe kıvırcık yaprağı
– 1 adet limonun suyu
– yeteri kadar zeytinyağı
– yeteri kadar tuz, taze çekilmiş karabiber, pul biber ve bolca kimyon

Kinoa Nedir ? | 1

Hazırlanışı:
Kinoayı ince süzgece koyun ve su dolu bir kasenin içinde 2 saat bekletin. Bekleme sonrası bolca yıkayın ve tencereye koyun, üzerine 1,5 su bardağı soğuk su ekleyin kapağını kapatın ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Tamamen suyunu çektikten sonra çatalla karıştırırak havalandırın tuz ve baharatlarını ekleyin, kullanacağınız zeytinyağının bir kısmını da ekleyin karıştırın ve soğumaya bırakın. (Sıcakken eklediğiniz, zeytinyağı ve baharatların aroması daha güçlü olacaktır. Dilerseniz bu işlemi de soğuduktan sonra yapabilirsiniz.)
Sıcağı gittikten sonra, salçayı ekleyin ve ezmeden iyice karıştırın. İnce kıyılmış taze otları, limon suyu, zeytinyağı, sarmısak ve cevizi ekleyerek karıştırın ve ister ılık, isterseniz soğuk olarak servis edin.
Eğer kinoayı ıslatmadan hazırlarsanız o zaman su miktarını şöyle ayarlayın: 1 bardak kinoa için 2 bardak+çeyrek bardak soğuk su ekleyin ve yine aynı şekilde kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
Şimdi domates ve biber mevsimi olmadığı için yerine kullanacağınız alternatifleri ekledim. Mevsiminde taze, domates ve biberle çok daha lezzetli olacaktır. Siz içine istediğiniz malzemeyi ilave edin ya da çıkarın. Tamamen damak tadınıza göre hazırlayabilirsiniz.