Anti-Müllerian Hormonu (AMH) Kadınlar yaşam boyunca yetebilecek, daha başından belirlenmiş yumurta miktarıyla doğarlar ve bu durum, yaşla birlikte hem nitelik hem de nicelik bakımından giderek azalır.

Anti-Müllerian Hormonu (AMH) gelişmekte olan yumurta keselerinde (foliküller) hücreler tarafından salgılanan bir hormondur. Bir kadının kanındaki AMH düzeyi genellikle yumurtalık rezervinin net bir göstergesidir. AMH, adet döneminiz boyunca değişmez, bu nedenle kan örneği, ayın herhangi bir zamanında alınabilir, oral kontrasepsiyon kullanırken bile.

AMH testi aşağıdaki durumlarda yararlıdır:

  • Altı aydan fazla süredir gebe kalmaya çalışan ve yumurtalık rezervinin yaşına uygun olup olmadığını kontrol etmek isteyen kişiler
  • Tüp bebek (IVF) ya da diğer doğurganlık tedavilerini düşünüyorsanız, düşük AMH seviyeleri tüp bebek başarısını düşürebilir.
  • Kemoterapi aldıysanız veya yumurtalık ameliyatı geçirdiyseniz ve gelecekteki doğurganlığınızı etkileyip etkilemediğini öğrenmek istiyorsanız
  • Yumurtalık tümörü olduğundan şüpheleniyorsunuz
  • Gelecekte bebek sahibi olmayı düşünüyor ve sadece mevcut durumu anlamak istiyorsunuz

AMH testi nedir? AMH Testi Ne İçin Kullanılır? AMH Seviyesi Düşük Çıkarsa Ne Olur? | 1

 

AMH Seviyesi Düşük İse:

AMH seviyesi düşükse, yumurta rezervi azalmıştır, doktorunuz sizi daha fazla açıklama yapmak için bir tüp bebek uzmanına yönlendirmeyi düşünebilir.

AMH testi nedir?

Yumurtalıklar tarafından üretilen Anti-Müllerian Hormonunu ölçen bir kan testidir. Kadının doğurganlık durumunun bir göstergesidir. AMH testi, doktor tarafında istenir ve bir uzman tarafından kan alınarak yapılır.

AMH Testi Ne İçin Kullanılır?

AMH genellikle yumurtalık rezervinin azaldığının en erken göstergesidir ve düşük AMH seviyeleri, diğer biyolojik göstergeler herhangi bir değişiklik göstermeye başlamadan önce bir problemi işaret edebilir. Anti-Müllerian Hormonu yumurtalık rezervine dair net bir görüntü verir ve bu sebeple, AMH testi yumurta dondurma yöntemine başvurmanız gerekip gerekmediğini ve bir kadının doğurganlık tedavilerine nasıl tepki vereceğini belirlemek için kullanılabilir.

Eğer hormonal kontraseptif kullanıyorsanız AMH testi yaptırabilir misiniz?

Bazı kontraseptif hormonlar, yumurtalık aktivitesini “kapatmak” için çalışır. AMH testi yapılabilmesine rağmen, sonuçları herhangi bir kesinlik ile yorumlamak zor olacaktır. En iyi tıbbi tavsiye, kontrasepsiyonu kesip, yumurtalıkların AMH testini kullanmadan önce “uyanmasına” izin verene kadar beklemektir.

Bununla birlikte, farklı kadınlarda yumurtalık uyanmasının farklı zaman dilimlerinde gerçekleşebileceğini bilmelisiniz. Kadın yumurtalıklarının normal işlevine geri dönmesi 1 ila 10 ay arasında bir zaman alabilir. Bundan dolayı, aylardır kontrasepsiyon kullanmadığınız zaman, AMH testi yaptırmak en iyisidir.

Herhangi bir tıbbi durum AMH seviyelerini etkiler mi?

Polikistik over sendromlu (PCOS) kadınlarda daha yüksek sayıda folikül (yumurta) bulunur ve bu da daha yüksek bazal AMH seviyeleri ile sonuçlanır. AMH test sonuçlarınız yükselmişse, PCOS hastası olup olmadığınızı değerlendirmek için test yapılır. Bu, PCOS’un mevcut olup olmadığını netleştirmeye yardımcı olabilir. Bu durumda bir sonraki adım, gelecekte doğurganlığınızı en üst düzeye çıkarmaya yönelik tavsiyeler için uzman değerlendirmesi olabilir.

Amh testi yaptıranlar için Tıklayın !

Amh değeri düşük olanlar Tıklayın !

AMH (Anti Mullerian Hormon) Hakkında Bilgisi Olanlar Tıklayın !