Kış aylarında sofraları süsleyen bilmediğiniz faydalarını duymaya hazır mısınız? Denizden babam çıksa yerim diyenlerdenseniz bu yazı tam size göre. İşte balık yemeniz için 5 önemli neden..

Balık sağlık deposu olması bakımında sürekli tüketilmesi gereken önemli besin kaynaklarının başında geliyor. Balığın faydalarını bilmeyen yoktur ama bir de bu faydalarına bakın. Balık deniz ürünleri arasında en değerlisidir. İçinde barındırdığı vitaminlerin eşdeğeri yoktur.

baligin-faydalari-3

İşte balığın bilmediğiniz 5 önemli faydası:

Alzheimer rahatsızlıklarına iyi geliyor

Balıkla ilgili yapılan araştırmalara göre balık beyindeki gri nöronları koruduğu için Alzheimer riskini azaltıyor. Özellikle haşlanmış balık hafıza için büyük önem taşıyor. Kızartılmadan yendiğinde beyindeki hatırlama ve öğrenme merkezini olumlu yönde etkiliyor.

Kalp hastalarına şifa kaynağı

Balık içinde barındırdığı omega 3 yağ asitleri sayesinde kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor. Bu nedenle kalp hastalıklardan korunmak için bol bol balık tüketilmelidir. Ayrıca kalp hastalarının da mutlaka balık tüketmesi gerekmektedir.

baligin-faydalari-2

Depresyonu yeniyor

Yapılan araştırmalara göre antidepresan ilaçlarıyla birlikte tüketilen balık depresyondan çıkışı daha da kolaylaştırıyor.

Saç ve deride gözle görülür güzellik

Balığın bu yönünü belki hiç duymadınız.  Balık sık tüketildiğinde derinizin iyi beslenmesini ve parlamasını sağlar. Ayrıca balık yağı sedef hastalığı olanlara şifa olmuştur.

Kemik erimesini önlüyor

Küçük balıklarda bulunan özel kalsiyum kemiklerin güçlenmesini sağlıyor. Bunun dışında menopoza girmiş kadınları mutlaka tüketmeli.

Gördüğünüz gibi balığın öyle faydaları var ki say say bitmiyor. Sizler için en önemlilerini derledik. Artık sofralarınızdan balığı eksik etmeyin.

baligin-faydalari-1

Balığın faydası kadar lezzeti de önemlidir. Balık her mevsim tüketilebilir ancak öncelik vermeniz gereken zamanlar vardır ve bu zamanlarda balık tüketimi hem daha önemli hem de daha lezzetlidir. Yani mevsimden mevsime balığın lezzeti değişir.

Nedeni ise balığın yağlanma oranlarındaki değişimdir. Ekim ayında balıklar Karadeniz’den Marmara’ya doğru yolculuğa çıkar. Bu nedenle bu ayda palamut ve lüfer balığı boldur. Kasım ayı ise hamsi ayıdır. Bunların yanında lüfer ve istavriti yemenin zamanıdır. Aralık ayında ise yine palamut, mezgit ve hamsi hiç te fena olmaz.