Burun estetiği yaptıracaklar dikkat!

Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Emre İlhan, burun estetiği yaptıracaklara önerilerde bulunuyor. Dr. İlhan, burun estetiği ameliyatınının sınırlarını ve ameliyatı anlamanın önemini anlatıyor.

 

emre ilhan

Burun estetiği ameliyatı; burun şeklinden memnun olmayan ve bununla birlikte nefes alıp vermede problemi olan hastalara, burun tıkanıklığı giderilirken aynı zamanda estetik olarak hem kendi içinde dengeli hem de yüzün diğer parçalarıyla ahenkli bir burun oluşturmak için yapılan bir ameliyattır.

Rinoplasti-Estetik burun ameliyatı kısaca buruna yeni şekil verme anlamına gelir. Estetik burun ameliyatı olarak burun şeklinizi geliştirmek istiyorsanız, ameliyatın neden, nasıl, kime yapıldığını, bu ameliyatın size sunabileceklerini ve ameliyatın sınırlarını tam olarak anlamanız gerekir.

Burun estetiği ameliyatı hangi tekniklerle yapılır?

Estetik burun ameliyatları iki tür teknik ile yapılabilir. Her iki tekniğin de kendine has avantajları mevcuttur.

Bunlardan ilki ‘kapalı teknik’ dediğimiz, tüm kesilerin burun içine yapıldığı daha çok burun sırtı ve ucunda sınırlı bir takım değişiklikler yapılması planlanan hastalarda uygulanan tekniktir. İyi ve tecrübeli ellerde daha büyük deformiteler de düzeltilebilir.

İkinci teknik ise ‘açık teknik’ olarak adlandırdığımız tekniktir. Bu teknikte kapalı teknikte yapılan kesilere ek olarak iki burun deliğinin arasındaki deriye de bir kesik yapılır ve burnun kemik ve kıkırdak yapıları tamamen ortaya konur. Burun delikleri arasına yapılan kesi çoğunlukla hiç iz bırakmadan iyileşir. Bu teknik sayesinde kapalı teknik ile yapamadığımız bir çok işlem yapılabilir.

Peki buruna nasıl şekil veriyorsunuz?

Buruna yeni şeklini vermek için burnun kemik ve kıkırdak yapılarından çıkarmamız gereken kısmını çıkarıyoruz, kıkırdak eklememiz gereken yerlere yine burun içinden aldığımız kıkırdaklara yeni şekil vererek kıkırdak ekliyoruz. Burun ile yüzün birleşme yerindeki kemiği çok keskin aletlerle kesiyoruz ve burnu gerektiği kadar daraltıyoruz. Burun ucundaki kıkırdaklara dikişler atarak veya kıkırdak ekleyerek şekil veriyoruz. Gerekirse burun kanatlarına kıkırdak ekliyoruz ve ameliyat sonunda burun tabanı genişse bu kısmını daraltıyoruz. Böylece buruna yeni şeklini vermiş oluyoruz.

Bu aşamadan sonra burun üstünden kaldırdığımız dokuyu burun üzerine tekrar kapatıyoruz.Yapılan kesileri dikiyoruz.Burun içinde septum düzeltildi ise burun içine silikon splint koyuyoruz.Burun üstüne burnun yeni şeklini koruması için plastik veya alüminyum bir kalıp koyuyoruz.

Hastalar ameliyat sonrasında işe ne zaman başlayabilir?

Ameliyattan sonra hastanede 1 gün kalınıyor veya ameliyattan 4-5 saat sonra hasta evine taburcu edilebiliyor.Bu ameliyattan sonra hastalara herhangi bir serum veya özel bir ilaç vermek gerekmiyor.Hasta ameliyattan sonra 7 gün boyunca ağızdan basit bir antibiyotik kullanıyor.Hastalar ameliyat sonrasında en az iki gün başı yükseltilmiş bir yatakta istirahat etmeli ve ilk iki gün göz çevresindeki şişlik ve morluğu en aza indirmek için buz uygulaması yapmalılar…Burun içine tampon konuldu ise bu tamponlar cinsine göre 1-7 gün burun içinde kalabiliyor.7.günden sonra burun üzerindeki kalıp alınıyor ve burun üstü bantlanıyor.Bu bantlar da 7 gün burun üzerinde kalıyor.Yani uzun lafın kısası 7 gün sonra işinize ve normal hayatınızıa dönebilirsiniz.

Burun estetiği ameliyatı sonrasında nelere dikkat etmek gerekir? Ameliyat sonucunu etkileyen faktörler nelerdir?

Her estetik ameliyatın olduğu gibi burun estetiği ameliyatının da limitleri var. Ameliyatı yapan doktor her zaman sizin için en iyisini ister, yüzünüze uygun ve doğal bir burun yapmaya çalışır. Ancak tabii ki elinde sihirli bir değnek yoktur. İyi sonuçlar cerrahın ustalığı ve burnu iyi analiz etmesinin yanında size bağlı bazı faktörlere de bağlıdır. Bu durumu hastalarıma ‘terzi önemlidir ama kumaş da çok önemlidir ‘ sözüyle anlatıyorum. Yani terzi ne kadar iyi ve tecrübeli olursa olsun ; dikeceği elbisenin mükemmeliğinde kumaşın da etkisi vardır.

Burun derinizin kalınlığı veya inceliği, deri altı dokunuzun kalınlığı, sigara içip içmemeniz, iyi beslenip beslenmediğiniz, burun içi kıkırdak ve kemik dokularınızın kalın veya ince oluşu, ameliyat öncesi burnunuzdaki bozukluğun derecesi ve böyle bir çok faktör doktorun insiyatifi dışında ameliyat sonucunu etkileyecektir. Bu konularla ilgili sorularınızı lütfen doktorunuza sorunuz.

Sonuç olarak ameliyat sonucunuzun iyi olması için doktorunuzla aranızda sağlıklı bir iletişim olması çok önemlidir. Doktorunuz sizin ne istediğinizi, bu ameliyattan ne beklediğinizi tam ve eksiksiz olarak anlamalı, siz de doktorunuzun burnunuza ne yapıp ne yapamayacağını tam ve eksiksiz olarak anlamalısınız.

Ameliyat sonrasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

 1) Burnunuzu hekiminiz tarafından size belirtilen zamana kadar temizlemek amacıyla sümkürmeyiniz.Gerekli olduğunda yumuşak bir mendille sürerek temizleyebilirsiniz.

2) Eğer var ise burun altındaki gazlı bezi değiştirebilirsiniz.

3) Burnunuzun üzerine konan bantlar ve alçı operasyondan yaklaşık olarak 1 hafta sonra muayenehanede çıkarılacaktır.Alçı ve bantları asla çıkarmayınız ve kuru tutmaya çalışınız.

4) Uzun süre çiğnemeyi gerektirecek yiyeceklerden kaçınınız. Bunun dışında herhangi bir yemek kısıtlaması yoktur.

5) Fazla fiziksel aktiviteden kaçının ve her zaman dinlendiğinizden fazla dinlenmeye gayret gösterin.

6) Dişlerinizi yumuşak bir diş fırçası ile kibarca fırçalayabilirsiniz.Üst dudağınıza çok fazla dokunmamaya gayret ederek burnunuzu hareketsiz tutmaya çalışın.

7) En az 10 ila 14 gün uzun telefon görüşmeleri ve uzun konuşma gerektirecek aktivitelerden kaçının.

8) Yüzünüzü yıkayabilir ve ılık suyla duş alabilirsiniz. Burnunuzun üzerindeki özel alçı suya dayanıklıdır.

9) En az 1 hafta aşırı yüz hareketlerinden kaçınınız.

10) 1 Hafta boyunca önden düğmeli kıyafetler giyiniz.Boyundan geçen dar kıyafetler giymeyiniz.

11) 6 hafta boyunca mecbur olmadıkça güneşe aşırı maruz kalmaktan kaçının solaryuma girmeyiniz. Güneş ışığı burnunuz ve yüzünüzde ödeme ve bunun sonucunda şişliklerin artmasına ve daha geç iyileşmeye sebep olur.

12) 1 ay boyunca yüzmeyiniz ve tenis,basketbol gibi burnunuza travma gelebilecek sporlardan en az 3 ay uzak durunuz.

13) Bantlar ve alçı çıkarıldıktan sonra burun, göz çevresi ve üst dudakta halen var olan şişlik veya renk değişikliği konusunda endişelenmeyiniz, genellikle 2- 3 hafta içinde tamamen gerileyecektir. Bazı hastalarda burun çevresindeki şişliklerin tamamen kaybolması için 6 ay gerekmektedir.

14) Sadece doktorunuz tarafından reçete edilen ilaçları kullanınız..

15) 4 hafta boyunca burnunuzun üzerinde ağırlık ve şekil bozukluğu yapabileceğinden gözlük kullanmayınız.

16) Operasyondan 2-3 gün sonrasında kontakt lensler kullanılabilir.

17) Burnunuz üzerindeki bandajlar doktorunuz tarafından çıkarıldıktan sonra burnunuzun üstünü vaselin intensive care lotion ile kibarca temizleyebilirsiniz.

İlgili konular ;
Ortalama Burun estetiği fiyatları
Burun estetiği ile ilgili en çok merak edilenler
Revizyon burun estetiği ile ilgili merak edilenler
Güzelliğin şifresi güzel burun
Burun şekli insan psikolojisini nasıl etkiliyor?
Burundaki Hapşırma Hissi