Anne rahiminde iki veya daha fazla embriyonun (bebeğin) oluştuğu gebeliklere çoğul yada ikiz gebelik adı verilir. Tüm doğumların sadece %3’ü çoğul yada ikiz doğum olmakla birlikte bu oran gün geçtikçe artmaktadır.

Günümüzde çoğul ve ikiz hamileliklerin önemli bir kısmında etken, tüp bebek tekniklerinde rahim içine verilen embriyo (bebek) sayısının yüksek olmasıdır. Çoğul ve ikiz hamilelikler, başta erken doğum ve bebek gelişimindeki sorunlar olmak üzere çeşitli riskleri de beraberinde getirir. Bu yüzden gebe annenin çoğul veya ikiz bebek taşıdığı ortaya çıktıktan sonra, gebelik ve bebek gelişimi takibi için bir riskli gebelik uzmanına (perinatolog) başvurması en idealidir.

Çoğul – İkiz Gebeliğin (İkiz Hamileliğin) Getirdiği Sorunlar Nelerdir?

Erken doğum : İkiz gebeliklerin yarısı, ikiden daha yüksek sayılardaki bebeklerin ise tamamına yakını 37. gebelik haftasından önce doğmakta yani çoğul ve ikiz hamilelikler genelde erken doğum ile sonuçlanmaktadır.

Hamilelik İle Ortaya Çıkan Hipertansiyon : Çoğul yada ikiz hamilelikli annelerde gebeliğe bağlı hipertansiyon gelişme sıklığı normal gebeliklere göre 3 kat daha fazladır.

Anemi (Kansızlık) : Çoğul ve ikiz gebelikte hamile annede anemi görülme sıklığı 2 kat artmıştır.

Doğum Defektleri : Bebekte nöral tüp defekti, kalp ve sindirim sistemi anormallikleri (anomalileri) görülme sıklığı çoğul ve ikiz gebeliklerde normal hamileliklere göre yaklaşık 2 kat artar.

Düşük : Çoğul ve ikiz hamile kadınların gebeliklerinin düşük ile sonuçlanması riski normal gebeliklere göre daha fazladır.

Fetal anomali-sakatlık riski

Çoğul – İkiz Gebelik (İkiz Hamilelik) Belirlendiği Zaman Anne Nelere Dikkat Etmelidir ?

Beslenme : Çoğul ve ikiz hamile annelerin protein,kalori ve demir ihtiyacı normal gebelikten daha fazladır.

Yönlendirme : Çoğul ve ya ikiz gebeliği olan anne, gebelik takibi için mümkünse bir maternal-fetal tıp (riskli gebelik) (perinatoloji) uzmanına yönlendirilmeli, özel testler ve detaylı ultrason için ise mutlaka perinatalog (riskli gebelik uzmanı) ile temasa geçilmelidir.

Doğum Öncesi Kontrol Sayısının Arttırılması : Çoğul ve ikiz gebeliklerde oluşabilecek sorunların erken belirlenebilmesi amacıyla kadın doğum doktoru (mümkünse riskli gebelik uzmanı) kontrolleri daha sık yapılmalıdır.

Dinlenme : Anne evde veya hastanede yatak istirahatına ihtiyaç duyabilir.

Prof. Dr. Özgür DEREN tarafından yazılmıştır.