Sezaryenle doğum oranı yüzde 51’i buldu. Uzmanlar, bilgilendirme ve iyi eğitimli ebelerin çoğalmasıyla normal doğum oranının artacağını savunuyor.

Selim Ercan
YENİ YÜZYIL GAZETESİ

SAĞLIK Bakanlığı verilerine göre 2014’yılında her iki bebekten biri sezaryen ile dünyaya gözlerini açtı. Yani doğumların yüzde 51’i sezaryen yöntemiyle gerçekleşti. Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Şükran Çakmak tüm anne adaylarına normal doğumu tavsiye ettiklerini vurguladı. Hastaların normal doğumdan korktuğunu ifade eden Çakmak, “Bu konuda çalışmaların olmaması hastayı normal doğumdan uzaklaştırıyor. Sezaryen anne ve bebek hayatının tehlikeye girdiği zaman tavsiye edilir” dedi. Ebeler eğitilmeli Ebelerin çok iyi yetiştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Op. Dr. Şükran Çakmak, “Devlet hastanesi açısından düşünüldüğünde ebeleri iyi yetiştirildiğinde normal doğum oranı artar. Yardımcı eleman konusunda doktorların sıkıntısı var. Ebelerin çok iyi yetiştirilmesi ve halkın bilinçlendirilmesi ile normal doğumu artırabilirsiniz” şeklinde konuştu.

 

Yüzde 15 oranını geçmemelidir

KADIN Doğum Uzmanı Op. Dr. Müge Aksoy ise sezaryenin suiistimal edildiğini savundu. Hastalarına her zaman normal doğumu tavsiye ettiğini anlatan Aksoy, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk kadınının yüzde 80- 85’inin kemik yapısı normal doğum için uygundur. Sezaryen oran yüzde 15-20’yi geçmemelidir. Sezaryen bir ameliyat formudur. Gerekli olduğunda yapılması gereken hayat kurtarıcı bir formüldür. Sezaryenin artışını hastaların eksik yönlendirilmesine, korkularına ve internetteki bilgi kirliliğine bağlıyorum.” Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Müge Aksoy normal doğum sayısının artması için hastaların motive edilmesini ve bilgilendirilmesini önerdi.