Burun estetiğinde deri, yaptığımız heykelin üzerine örttüğümüz kumaştır. Kumaş-deri ne kadar parlak, ince, yağ bezlerinden fakirse o kadar alttaki formu daha iyi gösterir. Deri, kalın yağ bezlerinden zengin ve çok sayıda siyah noktalı ise sonuç olumsuz etkilenir.

“Redrape” kelimesini tam olarak Türkçe’ye çeviremiyorum ama açıklayayım. Derinin inceliği, kalınlığı bu aşamada etkili. “Redrape” burun derisini kaldırıp, altındaki kıkırdak ve kemiklere şekil verdikten sonra, derinin yeni burnumuza tekrar adapte olmasıdır. İnce derinin adaptasyonu kolay olurken, kalın deri daha zor adapte olur.

Kalın deri:

Türk insanında, kalın derili burun yapısı, sık olarak görülür. Bu nedenle, bu yazıyı okuyan çok kişi şu cümleyi duymuştur yada duyacak.  “SENİN DERİN KALIN, GÜZEL OLMAZ”. Kalın derili burunlarda çözüm üretemiyorsak, 5 kişiden 1 kişiyi hiç ameliyat etmememiz lazım. Ben, kalın derili ve burun estetiği isteyen hastalarıma, durumu iyice anlatıyorum ve ameliyat ediyorum.

Kalın deri neden burun estetiğini zorlaştırır?

Burun derisi, alttaki kıkırdaklara tam oturmaz. Merdivene bir halı serildiğinde, tam köşelerin oturmaması gibi. Kalın derili hastalarda, burun, daha fazla şişer. Ameliyattan sonraki dönemde, şişlik nedeniyle ilk halinden daha büyük görünebilir. Şişlik, açık teknikte daha fazladır ve daha uzun sürer.

Kalın derili burunlarda, açık teknik mi, kapalı teknik mi, daha başarılı?

8 yıl önce genelde açık teknik yapıyordum. Erkek hastalarımda ve kalın derili kadın hastalarımda, istediğim kadar burnu küçültemediğim için kapalı teknik sayım arttı. Burun derisinin en kalın olduğu yer burun ucudur. Açık teknikte de burun ucu ödemi uzun sürer. “Bekle inecek” “daha erken bekleyin lütfen” cümleleri kurmaktan yorulmuştum. İnsanlar 1 yıldan daha önce sonuç görmek istiyorlar. Kapalı teknik ile kalın derili hastalarda, daha iyi sonuç alabiliyorum. İnce deride bu fark daha az. Kalın deride açık teknik tercih edilirse, burun altında ince deriye göre belirgin iz kalıyor.

Ameliyatta derimi inceltemez misiniz?

Önemli Soru şu: Derinin tam olarak neresi kalın? Deri, tüm örtücü yumuşak doku için kullanılıyor. Bu doğru değil. Örtücü yumuşak dokular içerisinde sırayla, kıkırdak ve kemik zarı, kıkırdakları arası ligamentler, derin yağ dokusu, kas dokusu, yüzeysel yağ dokusu ve en son deri bulunur. Deri inceltme işleminde, teknik olarak derin tabakalar çıkartılır. Yani, kalın derili burunlarda, alttaki ligament ve kasları çıkartmak, benim hiç bir zaman aklıma yatmadı. Kası ve ligamentleri olmayan burun, et yığını gibi geliyor bana. Burun kaslarının solunuma büyük etkisi var. Kaslar çıkartıldığında, burun kanatları derin nefes alırken kapanabiliyor. Bu olmasın diye, yapısal rinoplasti denilen bol kıkırdak greftleme yapılınca da burun hem büyüyor hem de sertleşiyor. Ben kalın derili hastalarda, yumuşak doku inceltmesi yapmıyorum, faydalı olduğuna da inanmıyorum. Çünkü , temel problem, en üst tabaka olan derinin kalın olması.

Deriyi inceltmenin başka yolu yok mu?

Evet var. Kalın derili burunlarda, deri eklerinden olan, en üst tabakanın içindeki yağ bezlerinin sayısı ve hacmi fazla oluyor. Yağ bezleri ile derin ve yüzeysel yağ tabakasının birbiriyle isim benzerliği dışında, hiç alakaları yok. Derideki yağ bezlerinin hacmini ve sayısını azaltacak ilaçlar var. İzotretionin etken maddesi (Roaccutane, aknetrent, zoretanin,.) içeren ilaçlar, derinin yağ bezlerinin sayısını azaltır ve deriyi inceltir.  Bu tedaviyi almak kolay değil.  Ciddi yan etkileri var. Geçmeyen  sivilce problemi olanlar kullanıyorlar ve hastalar çok fayda görüyor.

Diğer bir yöntem ise cilt soyma. Deriye uzun süre düşük dozda A vitamini kremleri kullanarak, deride incelme sağlanabiliyor. Burun derisinde, siyah nokta çoksa ameliyattan sonra, daha fazla şişiyor ve sivilce sık görülüyor. Ben, mutlaka ameliyattan 1 hafta öncesinde, 1-2 defa cilt bakımı öneriyorum. Basit bir cilt bakımı bile çok faydalıdır.

İçten bantlama

Burun estetiği isteyen hastamızın, derisi ince ise, ek tedbir almasınız bile deri alttaki anatomiye kolay adapte olur. Ancak, kalın deri oturmaz. Bu da yuvarlaklaşma yapar. Derinin “redrape” denilen adaptasyonunu şansa bırakmamak için ameliyatıma, 15 dakikalık ek bir işlem ekliyorum. Burun derisinin, en çok kabardığı noktaları, alttaki kıkırdaklara dikiyorum yada teyelliyorum. İçten bantlama, kalın derili hastalardaki yuvarlaklaşma olayını azaltıyor. Burun derisinin, adaptasyonu arttığı için burnu daha fazla küçültebiliyorum.

Derinin kalınlığı dışında et fazla ise ne yapacağız?

Bazen, burun yan etleri o kadar kalın, geniş ve sarkık oluyor ki, sadece burun estetiği ile küçültmek mümkün değil. Bu hastalarda, burun kanatlarını tabandan ve delik içlerinden deri çıkartarak yukarıya alıyoruz. Bu ciddi bir küçülme sağlıyor.

 

Op.Dr. Barış Çakır
Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
bariscakir.com

Dr. Barış Çakır Facebook 

Dr. Barış Çakır Twitter

İlgili Konuları ;
– Burun ameliyatlarında “Mandal Burun” tehlikesi
– Burun estetiğinde doğal görünüm için Poligon Rinoplasti
– Burun estetiğinde içten bantlama tekniği
– Burun nefes problemleri
– Burun estetiğinde kapalı teknik mi ? açık teknik mi ?
– Gülerken diş etlerinizin çok görünmesi (Gummy Smile)