Kordon Kanı Saklama ve Önemi… Plasenta yani bebeğin eşi, hamilelik süresince bebeğe besin ve oksijen alışverişi sağlayan bir organdır. Plasenta, doğumdan yarım saat sonra annenin vücudundan ayrılır. Bebeğin kordonu ve plasenta arasında kalan kan ise kordon kanıdır. Kordon kanının en büyük özelliği ise bebeğin damarlarında dolaşan kandan farklı bir yapıda olması ve kök hücre bakımından zengin olmasıdır. Kök hücre bakımından zengin olan bu kan, birçok ciddi hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.

Kordon Kanı Saklama ve Önemi

Kordon kanı neden saklanır? Kordon kanı neden önemlidir?

Kök hücreler, en çok kordon kanında bulunur. Kordon kanı dışında ise kemik iliğinde de kök hücre bulunmaktadır ancak en çok kordon kanında mevcuttur.  Kök hücrelerin en önemli özelliği yukarda bahsettiğimiz gibi uygun şartlarda herhangi bir doku ya da organa dönüşebilme yetileridir.

Kordon kanı saklama

Kordon kanı saklama

Kordon kanı saklamak gerçekten gerekli mi?

Kordon kanının saklanması, bebeğin ileride yaşayabileceği ciddi ve hayati tehlike yaratabilecek sağlık sorunları için oldukça önemlidir. Kendi kök hücresinin kullanılması sayesinde uyum sorunu yaşanmaz. Bununla beraber, birinci dereceden akrabalara da kök hücre nakli yapılabilir ve bu sayede birçok hayat kurtulabilir.

Kordon kanı ne kadar saklanabilir?

Kordon kanının saklama süresi yaklaşık olarak 15 yıldır. Vücut ağırlığı arttıkça, kök hücre sayısı yetersiz gelmeye başlar. Bu sebeple de kordon kanı saklama süresi 15 yıl olarak belirlenmiştir.

Kordon kanı nasıl alınır?

Kordon kanının saklanmasını isteyen çift, bunu tahmini doğum süresinden birkaç hafta önce hastaneye bildirmelidir. Bu sayede doğum anına kadar gerekli tüm hazırlıklar tamamlanmış olacaktır. Bebek dünyaya geldikten sonra göbek kordonu bağlanır. 10 dakika gibi kısa sürede ise kan özel bir sistem ile torba içerisine depolanır. Toplanmış olan 40-100 ml hacmindeki kan, 36 saat içinde laboratuara ulaştırılır. Kanın içerisindeki kök hücreler özel yöntemler ile ayrıştırılır ve azot tanklarında  -193 derecede dondurularak muhafaza edilir.

Kordon kanı normal doğumda da, sezaryen doğumda da uygulanabilmektedir. İşlem oldukça kısa sürede tamamlanmaktadır. Pratik bir işlemdir ve ne annenin ne de bebeğin canı yanmamaktadır. Dondurulmuş olan hücreler, ileriki zamanlarda ihtiyaç halinde çözülebilir ve kullanılabilir.

Günümüzde kordon kanı ile tedavi edilebilen hastalıklar nelerdir?

  • Çocukluk çağı lösemi ve lenfomaları
  • Akdeniz anemisi
  • Aplastik anemiler (kemik iliğinde hücre üretiminin olmaması)
  • Orak hücreli anemi
  • Amegakaryositik trombositopeni
  • Nöroblastom

Kordon kanı, en yaygın olarak çocukluk çağında meydana gelen kan kanserlerinde kullanılmaktadır.

Kaynak: http://jinekoloji.com/kordon-kani-saklama-ve-onemi