Şarbon hastalığı nasıl ortaya çıktığı kesin olarak bilinmeyen, hayvanlardan insanlara geçebilen tedavi edilmezse ölümcül sonuçlar doğurabilen bir hastalık olduğundan şarbonun belirtileri önemlidir. Şarbon hastalığının diğer adı; antraks, dalak yanığı veya anthrax’dır.

Şarbon Türleri Nelerdir?

Vücuda giriş şekline göre 3 tip şarbon vardır. Deri, bağırsak ve akciğer şarbonu olarak karşılaşılan türleri arasında en sık rastlananı deri şarbonudur. Derinin özellikle açık, çatlak ve yaralı olan bölgelerinden bulaşır.

Deri Şarbonu Başlangıcı ve Teşhis

Deri şarbonu başlangıcı, şarbonun deride girdiği yerde kızarıklık, kabarma ve şişlik oluşur. İlerleyen zamanda bu şişlik yaraya dönüşerek ortasında siyah bir ölü doku birikir. Bu nedenle halk arasında kara kabarcık olarak da anılmaktadır.

Şarbon Tedavisi

Antibiyotiklerle tedavisi mümkündür. Ancak tedavi edilemeyen hastalarda ölümle sonuçlanabilir. Şarbon bakterilerine karşı penisilin kullanılmaktadır. Alerjisi olanlar ise siprofloksasin kullanmalıdır. Akciğer şarbonunda ise etkili antibiyotik tedavisi yanında monoklonal antikor preparat tavsiye edilmektedir. Aşırı antibiyotik kullanımın zararları için yazımıza göz atabilirsiniz.

Şarbon Hastalığı Belirtileri

Şarbonun belirtileri insanda şu şekilde gözlenmektedir;

  • Deri şarbonunda ilk başta kızarıklık, şişme ve en karakteristik olarak ortasında siyah ölü hücreler bulunan yara oluşumu,
  • Bağırsak şarbonunda mide bulantısı, iştah azlığı, kusma, yüksek ateş ve ciddi karın ağrıları,
  • Akciğer şarbonunda ise yüksek ateş, üşüme hissi, titreme görülür.
Deri Şarbonu
Deri Şarbonu Hastalığı

Deri Şarbonu Bulaşıcı Mı?

Deri şarbonu bulaşıcı bir hastalıktır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi 3 tip şarbon hastalığı bulunmaktadır ve türler bulaşma şekillerine göre birbirinden ayrılır. Deri yoluyla bulaşan şarbon deri şarbonu olarak adlandırılmakta ve en sık görülen şarbon türüdür.

Kişi şarbonlu hayvanlara, dışkısına, malzemelerine veya etine teması sonucu oluşur. Şarbon insanlardan başka insanlara bulaşan bir hastalık değildir. Yani insandan insana bulaşmazken hastalıklı hayvan ve malzemelerine temasta bulaşabilir. Deri şarbonu teşhisi konulan kişiler antibiyotik tedavisi ile iyileştirilebilirler.

Şarbon Hastalığından Nasıl Korunulur?

  • Şarbonlu et pişince bile yenmemeli hatta şarbon hastalığı olan hayvanların herhangi bir ürünü veya kullandığı malzemeye temas edilmemelidir.
  • Şarbon hastalığından ölen hayvanların en az 2 metre derinlikte açılan çukurlara gömülmesi ve kireçle etraf dezenfekte edilmelidir.
  • Hasta hayvanlar tarafından kullanılan araç ve gereçler dezenfekte edilmelidir.
  • Hasta hayvanların yemleri, gübreleri yakılmalıdır.
  • Çevrede bulunan hayvanların hepsine şarbon aşıları yapılmalıdır.

İlgili Konular;