Baba olmak istiyorsunuz fakat sperm sayınız mı çok düşük? sperm sayısı nasıl artar, ne yapmalı? makalemizde sperm hareketliliği için ne yapmalı?konusu hakkında bilgiler verdik.Günümüzde erkeklerde kısırlık gittikçe yaygınlaşan bir sorun olmaktadır. Bilim adamları sigara, alkol, çevre kirliliği, kötü yaşam tarzı gibi nedenlerin erkekte sperm sayısını azalttığını tespit etmişlerdir. Bu faktörlerin birlikte bulunması ise sperm üretiminde büyük bir azalma demektir.

Testislerinizin aşırı ısınmasını önleyin.Testisler sıcak oldukları zaman yeterli sperm üretemezler
Dar pantolon ve kotlar giymeyin.
Kilot yerine bol, rahat boxer şortlar giyin.
Sıcak banyo ve saunadan kaçının.sperm_sayisi_nasil_artar_ne_yapmali (1)

Spor yaparken jockstrap iç çamaşırı giyin. Böylece topun penise gelmesi ve spermlerin ölmesi riskinden korunmuş olursunuz.sperm_sayisi_nasil_artar_ne_yapmali (2)

Bitkisel yağlar ile vücudunuza masaj yaptırın. Masaj vücutta kan dolaşımını artırır.
Artan kan dolaşımı sağlıklı sperm demektir.sperm_sayisi_nasil_artar_ne_yapmali (3)

Stresle mücadele edin
Stres cinsel fonskiyonunuzu azaltarak, sperm sayısında düşüşe yol açar.
Stres hormonları testosteron üretimini düzenlemekle görevli Leyding hücrelerini bloke eder. Vücudunuzun çok fazla stres yaşandığında,sperm üretimi tamamen bile durabilir.
Uykunuzu iyi alın, yorgunluk stres hormonlarını çalıştırır ve sperm üretimini azaltır.sperm_sayisi_nasil_artar_ne_yapmali (4)

Sigarayı bırakın.
Sigara içmek düşük sperm sayısına neden olur, spermleri yavaşlatır ve deforme eder.
Bir araştırmaya göre, sigara içen erkekler, içmeyen erkeklere göre% 22 daha az sperme sahiptir.
Esrar da spermler üzerine sigarayla benzer etkilere sahiptir.
Tüm bu zararlı alışkanlıklardan uzak durmalısınız.sperm_sayisi_nasil_artar_ne_yapmali (5)

Alkol erkekte bulunan östrojen yani kadın hormonluğu seviyesini artırır, testeronu düşürür.
Erkekte de kadında östrojen hormonu vardır, fakat kadınlar bu hormon daha fazla salgılandığından kadın hormonu olarak bilinir.
Testeronunun düşüşü sperm sağlığına ve üretimine darbe yapar.
Güçlü spermler için asla alkol tüketmeyin.sperm_sayisi_nasil_artar_ne_yapmali (6)

Daha az boşalın. Sık boşalma sperm sayısını düşürebilir. Vücudunuz her gün milyonlarca sperm üretir, fakat sperm sayınız düşükse, boşalma arasında mevcut spermleri depolamaya bakın.Zaruret olmadıkça mastürbasyondan uzak durun.

Toksin içeren maddelere karşı dikkatli olun. Kimyasallara maruz kalma sperm büyüklüğünü, hareketini ve sayısını etkileyebilir.
Şayet gün boyu kimyasal maddelerin olduğu bir ortamda çalışıyorsanız, uzun kollu ve eldiven ile cildinizi koruyun, yüzünü korumak için ise maske ve gözlük kullanın.sperm_sayisi_nasil_artar_ne_yapmali (7)

İlaç kullanmadan prospektüsünü okuyun.
Bazı ilaçlar sperm sayısında azalmaya hatta kalıcı kısırlığa bile yol açabilir.
Sperm üretimi sizin için çok mühim ise, hastalanıp ilaç kullandığınızda, yan etkilerinin spermleri etkileyip etkilemediğini doktorunuza danışın.sperm_sayisi_nasil_artar_ne_yapmali (8)

Düzenli spor yapın
Modern dünyada kapitalist sistem hakim olduğundan çalışmaktan egzersiz yapmaya kalan zaman ve fırsat azdır fakat sağlıklı spermler için spor çok mühim bir uğraştır.
Fakat egzersizde de aşırıya gitmeyin, çünkü çok fazla spor yapmak
testosteron eksikliğine neden olan adrenal steroid hormonların salınımına yol açar.Kas yapacağım, vücudumda baklavalar oluşsun diye anabolik steroid yani sentetik olarak üretilmiş testosteron türevlerini asla kullanmayın. Bu kimyasal maddeler testislerde küçülmeye ve kısırlığa yol açabilirler.sperm_sayisi_nasil_artar_ne_yapmali (9)

 

Sağlıklı gıdalarla beslenin.
Yağca düşük, protein, sebze ve tam tahıllı gıdalarca yüksek bir diyet programı sizin ideal olan beslenme şeklidir.
Bol bol balık, et, yumurta, meyve ve sebze yiyin.
Fıstık, ceviz, kaju fıstığı, ayçiçeği ve kabak çekirdeği de sperm sayısını artırmakta etkili yiyecekler arasında yer alır.Soya bazlı yiyeceklerden ve asitli içeceklerden kaçının. Soyalı gıdalar vücutta hafif östrojenik etkiye sahiptir. Bu besinler kadınlar için iyi olabilir iken, erkek spermi için iyi değildir. Kola, fanta gibi yüksek fruktozlu içecekler doğurganlığı düşürür insülin direncine neden olur. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki her gün 1 litre kola içen erkekler, içmeyen erkeklerden% 30 daha az sperm stoğuna sahiplerdir.sperm_sayisi_nasil_artar_ne_yapmali (10)

 

Kilo verin
Zayıflamanız düşük sperm sayısını artırmaya yardımcı olacaktır.
Fransız bilim adamlarınca yapılan araştırmaya göre obez erkekler, obez olmayan erkeklerden %42 daha az sperme sahiptirler, bu durumun nedeni bilim tarafından henüz belirlenmemiştir.
Aynı çalışmada, boşalan obez erkeklerin menideki ölü sperm oranı %81 olarak
olarak tespit edilmiştir.sperm_sayisi_nasil_artar_ne_yapmali (11)

Takviye hap alın
Vücudun meni üretimine yardımcı olmak için, doktorunuza da danışarak bitkisel malzemelerle yapılan hapları kullanın.
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki , 26 hafta boyunca günde 5 mg folik asit ve 66 mg çinko sülfat hap alan erkeklerde, sperm sayısında neredeyse %75 gibi bir artış tespit edilmiştir.
Folik asit ve çinko sülfat DNA oluşumunda büyük önem taşımaktadır.
C vitamini ve selenyum da sperm üretimini artırmak amacıyla alınabilecek takviye ilaçlardandır.

Bitkilerin gücünden yararlanın!
Passiflora incarnata bitkisi erkeğe cinsel güç verip, düşük sperm sayısını artırabilir.
Zincum Metalikum: Bu homeopatik madde, düzenli alındığında çinko seviyesini yükseltir ve sperm kalitesiyle, sperm sayısını artırmaya yardımcı olur.
Damiana, Yohinbinum: Bitkisinin erkek cinselliğini artırdığı ve kadınlarda libidoyu yükseltiğine dair bilimsel çalışmalar yapılmıştır.
Ipomoea digitata, Emblica officinalis Chlorophytum arundinaceum, Argyreia speciosa, Mucuna pruriens, Withania somnifera , Tinospora cordifolia Tribulus terrestris, Sida cordifolia ve kuşkonmaz gibi otlar, geçmişten günümüze doğal afrodizyak olarak kullanılmışlardır. Testosteron düzeylerini artırarak erektil disfonksiyon bozukluklarını düzeltirler.sperm_sayisi_nasil_artar_ne_yapmali (13)

Klamidya ve gonore gibi bazı cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, sperm geçişini engelleyerek kısırlığa yol açabilirlerler. Düzenli olarak CYBE testi yaptırın.
Şayet enfeksiyon nedeniyle spermlerde sorun varsa biran önce tedavi olun.
Çoğu durumda bu rahatsızlık antibiyotik tedavisiyle atlatılabilir.sperm_sayisi_nasil_artar_ne_yapmali (14)

Erkeklerde varikosel testislerin sıcaklığını artırıp, sperm sayısının azalmasına neden olabilir.Doktora gidip, varikosel yani testislerde damar genişlemesi var mı diye tespit ettirin ve tedavi olun.
Hormon tedavisi ve ilaç kullanmayı deneyin.
Sperminizin düşük olması hormonlardaki dengesizlik nedeniyle olabilir.sperm_sayisi_nasil_artar_ne_yapmali (15)
Hormon tedavisi hormon düzeylerini iyileştirerek daha fazla sperm üretimine yardımcı olabilir.
Bu tedavi uzun süreç gerektirir, öncelikle yapmanız gereken bir endokrinoloji uzmanına başvurup hormonlarınızın düzgün çalışıp çalışmadığını öğrenmek olmalıdır.

ilgili konular

Erkekte Sperm Sayısını Artıran Yiyecekler tıklayınız

 

sperm_sayisi_nasil_artar_ne_yapmali (16)