Tüp bebekte başarı için altın kuralların ve tüp bebek tedavisinde atılacak 3 adımın neler olduğu ile ilgili olarak Kadın Hastalıkları, Doğum ve Infertilite Uzmanı Op. Dr. Dilek Aslan ile görüştük. Tüp bebek yönteminde her çiftin tedavisinin değişken olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Dilek Aslan; tedavinin uygulama şeklinin, yumurta toplama ve embriyo transfer zamanının çiftlere özgü olduğunu önemle vurguladı. 

Tüp bebekte başarı için altın kurallar nedir?

Tüp bebekte başarı için altın kurallar nedir?

 

Tüp bebek tedavisinde atılacak 3 adım nedir?

Doğal yollardan bebek sahibi olamayan çiftlerde uygulanan tüp bebek (IVF); erkek ve kadın üreme hücrelerinin laboratuar ortamında özel koşullarda döllenmesi ve oluşan embriyoların kadının rahmine yerleştirilmesi yoluyla gebelik elde edilmesinin amaçlandığı modern bir tedavi yöntemidir.

Tüp bebek tedavi yöntemi,  birçok çifte gebeliğe ulaşma şansı sunmaktadır. Mikroenjeksiyon yöntemi ile sperm sorunu olan birçok erkek, artık bebek sahibi olabilmektedir. Tüp bebek tedavisinde başarı oranlarının giderek artması, son derece sevindiricidir. Titiz çalışma, etik tutum, doğru zamanlama ve güler yüzlü bir tedavi süreci, başarıyı önemli oranda etkilemektedir. Önceki yıllarda bebek sahibi olmayı hayal bile edemeyen çiftler, kendi mucizelerini gerçekleştirme şansı bulabilmektedir. İşte bu şans için tüp bebek tedavisinde atılacak 3 adım, çok önemlidir.

Bu 3 adım;  

  1. adım iyi bir hazırlık ve destek dönemidir.
  2. adım uzman, tecrübeli bir ekip ve ileri teknolojik donanıma sahip merkez seçimidir.
  3. adım kişiselleştirilmiş güncel tedavi planı ile bebek sahibi olmak isteyen çifte en uygun tedavinin belirlenmesidir. 

Tüp bebek tedavisi, hangi durumlarda düşünülmelidir?

  • Kadının tüplerinde tıkanıklık varsa,
  • Kadında endometriozis (çikolata kisti hastalığı) bulunuyorsa,
  • Erkekte sperm sayısı az veya sperm hareketliliği sorunları yaşanıyorsa,
  • Polikistik Over Sendromu’nda diğer tedaviler başarılı olamamışsa,
  • Hormonal yetersizlik gibi yumurtlama sorunları varsa,
  • İleri yaş ve zayıf yumurtlama durumunda,
  • Nedeni anlaşılamayan infertilitede,
  • Diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamadıysa,

Tüp bebek tedavisine başlanılması düşünülmelidir. 

Tüp bebekte başarı için altın kurallar nedir?

Tüp bebekte başarı için altın kurallar nedir?

Tüp bebek başarısı için altın kurallar nedir? 

Modern bir yöntem olan tüp bebek tedavisi, günümüzde çok daha büyük başarı ile geçmişe oranla daha modern, daha az masraflı ve pratik şekilde yapılıyor. Teknik gelişmeler, tüp bebek başarısını çok iyi noktalara taşıyor. Doktorun deneyimi ve hassasiyeti elbette çok önemlidir, ancak çiftlerin de tedavi ekibin bir parçası olarak yüksek enerji ve motivasyonla başlaması yararlıdır. Bu nedenle çiftler başaracaklarına inanmalıdır. Olumlu konsantrasyon ve inanmak, başarının ilk adımlarıdır.

Tüp bebek yönteminde her çiftin tedavisi değişkendir. Tedavinin uygulama şekli, yumurta toplama ve embriyo transfer zamanı, çiftlere özgüdür. Bu nedenle tüp bebek tedavisi kişisel olmalıdır. 

Başarı için çiftlere de görev düşüyor. Yaş değiştirilemez. Ancak, tüp bebek sadece sperm ve yumurtanın birleştirilerek embriyonun anne rahmine yerleştirilmesinden ibaret değildir. Üreme hücrelerinin sayısını ve kalitesini arttırabilecek ön tedaviler olduğunu biliyor muydunuz? Tedaviden 1-2 ay önce hazırlıklara başlamak başarıya katkı sağlayacaktır. Ayrıca; sağlıklı yaşam kuralları bu süreçte de önem taşıyor. Sigara içiliyorsa bırakılmalıdır. Sigara, hem yumurta hem de sperm kalitesini olumsuz etkilemektedir.

Tüp bebek tedavisine başlarken, çiftlerin doktor ve yakınlarıyla endişelerini paylaşması, onlar için rahatlatıcı olacaktır. Bunun için net sorular sorulabilir ve cevaplar, küçük bir not defterine not edilebilir.

Çiftler, ilaç tedavilerini doğru uygulamalıdır. Beslenme, doğal besinlerle olmalıdır. Düzenli beslenilmeli, sebze ve meyve tüketimine dikkat edilmelidir. Bol su içilmeli; tuz ve diğer katkı maddeleri tüketilmemeli, kafeinli, asitli içeceklerden kaçınılmalıdır. Günde 8 saat uyumalı, geç yatılmamalı ve sabah erken kalkılmalıdır. Yorgunluk ve aşırı egzersiz, tedaviyi olumsuz etkileyebilir. Zaman zaman küçük molalar verilerek, bedeni ve ruhu dinlendirmeye gayret edilmelidir.

Tedavi süresince stresten kaçınılmalıdır. Stresle baş etmek için gevşeme tekniklerinin kullanılmasını öneriyorum. Derin nefesler almak, olumlu düşünmek (mutlu düşünce kavramı), doğa yürüyüşleri ve hobilerle uğraşmak, işe yarayabilir. Kadın ve erkek doğurganlığını etkileyen stresin tüp bebek yöntemini de etkilediğini unutmayınız.

Günümüzde uygulanan ileri tüp bebek tekniklerinden biri olan “5. Gün blastokist transferi” nedir?  

Embriyolar 5. günde “blastokist” ismini alır. Embriyo sayısı ve kalitesi yeterli ise blastokist transferine karar verilebilir. İleri tüp bebek tekniklerinden biri olan “5. gün blastokist transferi” ile çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere daha yüksek oranlarda gebelik şansı sunulabilmektedir.

Başarı oranı daha iyi olan bu transfer kararını embriyolog, doktor ve çiftler birlikte değerlendirir. Bazı durumlarda embriyoların sağlığından emin olmak için de blastokist aşaması beklenebilir. Aynı zamanda blastokist transferine gidilmesinin amacı, daha kaliteli embriyoları seçerek gebelik şansını arttırırken çoğul gebelik riskini azaltabilmektedir.

Tüp bebek tedavilerinde kullanılan ERA Testi nedir?  

ERA , yani “Endometrial Receptivity Array” testi, tüp bebek tedavilerinde, özellikle iyi kalite embriyo olduğu halde gebelik oluşmayan hastalar için yeni bir umut oluşturmaktadır. Yıllarca süren klinik araştırmalardan sonra kullanıma giren bu yeni yöntem ile endometrium (rahim duvarı) tutunma penceresi kişiye özel olarak belirlenmekte ve bu özel zamanda embriyo transferi yapılarak başarı sağlanabilmektedir.

Özetle söylemek gerekirse; tüp bebek tedavisinde altın kurallar vardır ve her çiftin tedavisi değişkendir. Tedavinin uygulama şekli, yumurta toplama ve embriyo transfer zamanı, çiftlere özgüdür. Bu nedenle tüp bebek tedavisi kişisel olmalıdır.

Kaynak: İzmir Kent Hastanesi

Kent_hastanesi_KK_Adv_icerik_1