Varikosel düzenli cinsel ilişkiye rağmen çocuk sahibi olamayan ve kısırlık riski olan kişilere koyulan teşhistir. Kısırlık sorunu yaşayan erkeklerin yaklaşık olarak yüzde 30’unda varikosel teşhis edilmektedir. Varikosel sorununda testis toplardamarların bacaklardaki varis sorunlarında olduğu gibi genişlemesi söz konusudur. Genel olarak varikosel sorununa yol açan en önemli unsurlar testis ısısındaki kalıcı bozulmalar olmaktadır. Genel itibari ile kirli kan içinde biriken toksik maddeler testislerde toplanır. Bu sebeple de testis kan akımında bozulmalar meydana gelir. Varikosal genel anlamda belirti veren ve tedavi edilebilen bir sağlık sorunudur. Varikosel belirtileri ise:

  • Testis ve peniste şişlikler,
  • Testiste kabarıklık,
  • Testislerde ağrı

Varikosel sebebiyle damarlarda meydana gelen genişlemeler, dışardan da fark edilecek kadar belirginleşmeye başlar. Özellikle de testislerin şişmesinin yanı sıra terleme ve sıcaklık hissi de yaygın şekilde yaşanır.

Varikosel Ağrılı Mıdır?

Varikosel ağrısı genel olarak rahatsız edici olmaktadır. Testislerde meydana gelen ve künt niteliğinde olan ağrılardır. Bu ağrı genellikle kasık bölgelerinde ve testislerde yoğun şekilde hissedilir. Genel olarak varikosel kaynaklı ağrılar yalnızca doktor önerisi ile verilen ağrı kesiciler ile geçmektedir.

Varikosel nedir, nasıl tedavi edilir? | 1

Varikosel Sebepleri Nelerdir?

Varikosel sebepleri genel olarak net olarak açıklanamamıştır. Genel itibari ile toplumda kısırlık sorunu yaşayan erkeklerin yüzde 30’unda varikosel olduğu teşhis edilir. Varikosel genellikle testislerin sol tarafında görülmektedir. Nadir durumda da hem sağ hem de sol testiste varikosel olabilir.

Varikosel için Risk Faktörleri Nelerdir?

Varikosel risk faktörleri genellikle genetik olarak belirlenmektedir. Risk faktörlerini arttıran unsurlar:

  • Kilolu olmak,
  • Karın içi basıncının artmasına sebep olacak kadar yoğun spor ve egzersiz yapan kişiler,
  • Kronik astı ve kronik öksürük varikosele yol açabilir.

Bu sebeplerin yanı sıra ayakta kalınması gereken mesleklerde varikosel görülmesi daha yaygındır. Varisi olan erkeklerin büyük bir kısmında varikosel sorunu da söz konusudur. Ailesinde genetik olarak varikosel olan kişiler için varikosel riski oldukça yüksektir. Varikosel kısırlık sebebi olsa da tedavisi yapılabilir. Varikosel için en etkili tedavi yöntemi ameliyattır.

Varikosel ile Mücadele Edenler Tıklayın !

Varikosel Ameliyatından Sonra Hamile Kalanlar Tıklayın !