Konumuz dahilinde sizlere yemek borusu sağlığı için gerekli vitaminler üzerine bilgiler sunarak bu kapsamda sağlığınızı koruma altına alabilirsiniz. Mide ve ağız arasındaki yemek borusu insanlar için önemli bir nitelik taşır.

Tıp dilindeki adı “özofagus” olan yemek borusu zaman içerisinde yemek yeme veya sürekli ilaç kullanımından ötürü zarara uğrayabilmektedir. Yemek borusunun zarar görmesiyle birlikte vitaminler alınmasıyla ve aynı zaman’da doğru beslenme çizelgesiyle birlikte zararlı gidişat ortadan kaldırılabilinmektedir.

Yemek Borusu Kanseri Belirtileri

Özofagus kanseri belirtileri ve bulgularını bilmeniz erken teşhis açısından büyük önem taşımaktadır. Özafagus kanseri olarak da bilinen yemek borusu kanseri kurtulma şansı diğer kanser türlerine göre zordur. Tespiti zor olan bu kansere yakalanan kişiler genellikle bu kanserin son evresinde durumu anladıkları için hastalığın atlatılması zordur. Erken teşhisin büyük önem taşıdığı bu kanserin belirtileri;

  • Anlık ve istemsiz kilo kayıpları
  • Öksürme ve seste yaşanan kısıklık
  • Yutkunmada zorluk yaşama
  • Hazımsızlık ve mide de yanma hissi
  • Göğüs bölgesinde yanma hissi ve basınç hissetme
yemek borusu sağlığı
yemek borusu sağlığı

Yemek Borusu Kanseri Evreleri

Yemek borusu kanseri toplam 4 evreden oluşmaktadır. Doktorunuz tarafından yemek borusu kanseri teşhisi koyulduysa bundan sonra yapılması gereken şey kanserin hangi evrede olduğunu tespit edilmesidir. Tespit işlemi esnasında kullanılan yöntemler;

  • PET (Pozitron emisyon tomografisi)
  • BT (Bilgisayarlı tomografi)
  • EUS (Endoskopik ultrason)

Yemek borusu kanserinde evreleme roma rakamları ile ifade edilip 0 ile 4 arasındadır. Eğer evreniz düşük ise henüz kanserin başlangıç aşamasındasınızdır ve kanserli hücreler henüz herhangi bir organa sıçramamıştır. Ancak yemek borusu kanseri 4. evre son evre olup yemek borunuzda bulunan kanserli hücreler diğer organlara sıçramıştır.

Yemek Borusu Kanseri Oluşma Nedenleri

Yemek borusu hastalıkları arasında en korkulan hastalık olan yemek borusu kanserini genellikle 45 yaş ve üzeri kişilerde görülmektedir. Genel olarak bakıldığında yemek borusu tahrişine neden olan çoğu şey bu kanserin sebepleri arasında gösterilmektedir. Bu kansere yakalanma riskinizi arttıran şeyler;

  • Reflü (GERD)
  • Sigara içme
  • Aşırı kilo
  • Alkol tüketimi
  • Aşırı sıcak sıvı içecekleri içme alışkanlığı
  • Az sebze ve meyve tüketimi
  • Yemek borusuna yakın yerlerden radyasyon tedavisi görmek Y

Yemek Borusu Kanseri Nasıl Önlenir?

Yemek borusunun eski sağlığına kavuşabilmesi için bir takım besinlerden gerekli olan vitamin ve mineraller alındığı takdirde bu durum düzeltilebilmektedir. Önüne geçilemeyen ve umursanmayan bu durum neticesinde kanser gibi ölümcül hastalıklar nüksederek insan hayatını tehlikeye atabilen bir gidişata girilebilmektedir. Bunun için yemek borusunun iç yüzeyinde yer alan hücreleri vitaminler kapsamında koruyarak aynı zaman’da kanserin oluşmasını da engelleyebilirsiniz.

Yemek Borusu Sağlığı İçin Gerekli Vitaminler | 1

Yemek Borusu Sağlığı İçin Vitaminler

Yemek borusu sağlığı için gerekli vitaminler C, D ve E vitaminleri olmaktadır.”

C Vitamini

Yemek borusu sağlığı için ilk sırada C vitamini gelmektedir. Yemek borusuna musallat olan “Barrett” adındaki hastalığın önüne geçerek kanserin oluşumunu engeller. Barrett hastalığı oluşum evresinde kişinin yemek borusunun iç yüzeyindeki hücreleri kötü yönde etkileyerek reflü ve benzeri iç hastalıklarla kendini ileriye taşımaktadır. Mide asitlerini bu şekilde etkileyen Barrett hastalığının önüne portakal, limon ve mandalina gibi C vitaminine sahip meyveleri bol miktarda tüketin.

D Vitamini

Kişinin D vitamini almasıyla birlikte vücutta bulunan 15-prostaglandin dehidrojenaz adına sahip bir protein bileşeninin üretimi artmaktadır. Bu proteinin artması ve bağlı olarak güçlü bir yapıya dönüşmesiyle birlikte yemek borusunda oluşum gösterebilecek kanserlere neden olabilecek hücreleri ortadan kaldırarak güçlü bir kalkan görevi oluşturmaktadır. Her yaş için önemli bir kaynak olan D vitamini, 50 yaşına kadar kişinin günlük demir ihtiyacı olan 5mcg, 50 yaş üstü olan kişiler için ise 10 mcg olmaktadır.

E Vitamini

E vitamini yemek borusu sağlığı için gerekli olan bir diğer vitamin etkenidir. Sahip olduğu antioksidan özellikleri ile vücuda büyük bir önem taşıyan E vitamini, vücudun daha diri ve hastalıklara karşı daha sağlıklı bir yapıda olmasını sağlayarak kanserlere, olası hastalıklar gibi birçok derde deva olmaktadır.