Yeni AIDS: Chagas chagas nasıl bir hastalıktır tedavisi varmı sizlerde aşağıda makalemiz de okuyarak bu haber hakkın da geniş bilgi alabilirsiniz. Tropikal bir hastalık olan Chagas’ın ABD’de son dönemde 30 bin kişiyi etkilemesi paniğe yol açtı… ABD’de son dönemde etkili olmaya başlayan “Chagas” isimli parazit hastalığı, uzmanlar tarafından “yeni AIDS” olarak nitelendirildi. Vücutta tıpkı bağışık sisteminin çökmesine neden olanHIV gibi yayılan hastalık, zor teşhisi ve kurtulma şansının olmaması nedeniyle korku saçıyor. İnternetten yayınlanan “PLOS İhmal Edilmiş Tropikal Hastalıklar” dergisinin raporuna göre, dünya çapında hastalığın bulaştığı insan sayısı 10 milyona ulaştı. Özellikle Bolivya, Meksika,Kolombiya’da rastlanan Chagas vakalarında ABD’de yaşanan artış, endişe verici bulunuyor. ABD’de 30 bin kişinin pençesinde olduğu hastalığın en korkutucu yanı, AIDS’teki gibi tanının konulmasının yıllar alabilmesi.

KALBE KADAR İLERLİYOR

“Akut” ve “İleri derece” olarak iki evreye ayrılan hastalık, birkaç belirtiyle kendini gösteriyor. İlk evredeki ateş, genel halsizlik ve bir gözde şişme gibi rahatsızlıklar bir süre sonra kaybolarak hastalığın vücut içinde yayılma süreci başlıyor. Yıllar alabilen bu süre içinde kişi pek fazla rahatsızlık duymuyor. İkinci evrede şiddetli karın ağrısı, kabızlık ve sindirim sorunlarının artmasıyla yeniden ortaya çıkan hastalık, kalbe kadar ilerleyebiliyor. Hastalık kan yoluyla bulaşabildiği için farkında olmayan anneler hamilelikte bebeklerine geçirebiliyor. Geç kalınmış bir Chagas vakası, bağırsaklar ve kalbin içinde yaşayıp büyüyen parazitler yüzünden organların büyüyerek patlamasıyla sonuçlanabiliyor. Erken teşhis konulduğunda hastalığın üç ayda ilaçla tedavisi mümkün.

Not: ABD’nin Maryland Üniversitesi uzmanları evrimbilimin babası Charles Darwin’in de GüneyAmerika ziyaretinde kaptığı virüs yüzünden Chagas kurbanı olduğunu öne sürüyor.